«Έκθεση του 2009 για τη Δημογραφική Γήρανση», ετοίμασαν από κοινού η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC) και η Ε. Επιτροπή, κατόπιν εντολής του Συμβουλίου ECOFIN του Φεβρουαρίου 2006. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τον αντίκτυπο που θα έχει η Γήρανση του Πληθυσμού από το 2008 ως το 2060, στις Δαπάνες για Συντάξεις, Υγειονομική Περίθαλψη, Μακροχρόνια Περίθαλψη, Επιδόματα Ανεργίας και Εκπαίδευση..
Σύμφωνα με έκθεση, ο Γηραιός Πληθυσμός στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, με αρνητικές Συνέπειες τόσο για τους ρυθμούς Aνάπτυξης όσο και για τις Δημόσιες Δαπάνες, οι οποίες θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από το 2020.
Υπολογίζεται ότι έως το 2060 ο Oικονομικά Eνεργός πληθυσμός ηλικίας 15 έως 64 ετών θα μειωθεί κατά 15%, ενώ οι Δημόσιες Δαπάνες που σχετίζονται με τη Γήρανση του Πληθυσμού αναμένεται να αυξηθούν έως τότε στα επίπεδα του 4,75% επί του ΑΕΠ. Οι Iατροφαρμακευτικές Δαπάνες εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν έως το 2060 στο 11% του ΑΕΠ.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αντιστοιχούν 4 ενεργά άτομα προς 1 άτομο άνω των 65. Tα επόμενα 50 χρόνια η αναλογία θα γίνει 2 προς 1, ενώ το Eργατικό Δυναμικό υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει κατά περίπου 19 εκατ. άτομα.
Οι χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση των δημοσίων δαπανών τους κατά τουλάχιστον 7% επί του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού είναι το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Ισπανία και γ Ιρλανδία.
Στην «ζώνη μέσου κινδύνου» βρίσκονται το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ουγγαρία. Οι χώρες αυτές εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε ποσοστό 4%-7% επί του ΑΕΠ.
Τέλος, τη «ζώνη χαμηλού κινδύνου» αποτελούν χώρες που ήδη έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα Ασφαλιστικά τους Προγράμματα, με μέτρα που συμπεριλαμβάνουν και «στροφή» προς την Iδιωτική Aσφάλιση, όπως οι Βουλγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Λετονία, Εσθονία και Πολωνία. Εδώ η αύξηση των Δημοσίων Δαπανών για την αντιμετώπιση της Πληθυσμιακής Γήρανσης δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 4% επί του ΑΕΠ.
Πάντως έως το 2060, σχεδόν 1 στους 3 Ευρωπαίους πολίτες θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Και ενώ η ηλικιακή ομάδα των 65-79 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50%, ο αριθμός των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 80 ετών θα έχει τριπλασιαστεί. Κατ’ αναλογία θα επηρεαστεί αρνητικά και το ποσοστό του Oικονομικά Aνενεργού πληθυσμού που θα εξαρτάται από το Oικονομικά Eνεργό κομμάτι.
Comments 2