Στοιχεία που δείχνουν κάμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τον κίνδυνο για νέα μέτρα παραθέτει η εβδομαδιαία έκθεση της Eurobank. Δείχνει ότι η αγορά ακινήτων συνεχίζει την πτωτική της πορεία και το 2ο τρίμηνο τρίμ. 2013, ενώ «η συνεχιζόμενη ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών απομακρύνουν σημαντικά την προοπτική της ανάκαμψης» αναφέρει. Εκτιμά πάντως ως πρόσκαιρη τη μείωση των δεικτών Οικονομικού Κλίματος και Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης «εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων του Ιουνίου και της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Αυτοί οι παράγοντες πάντως δεν μεταβάλλουν – προς το παρόν – τη σημαντική βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία όπως αυτό καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες. Επίσης έως θετική ένδειξη αναφέρει ότι ο δείκτης ΡΜΙ στη βιομηχανία βελτιώθηκε αισθητά τον Ιούλιο του 2013, στο υψηλότερο σημείο των 43 μηνών. Στο δημοσιονομικό πεδίο επισημαίνει ότι το ΔΝΤ πέρα από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων απαιτεί και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2ου εξαμήνου του 2014 για την καταβολή των δόσεων που απομένουν, μέχρι το τέλος του 2013. Εκτιμά μάλιστα ότι «η παρούσα υστέρηση εσόδων αλλά και η υπέρβαση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη δυσκολεύουν την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος για ολόκληρο το 2013».
Αγορά ακινήτων
Για την αγορά ακινήτων επισημαίνει ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και το 2ο τρίμ. 2013, όπως δείχνουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές και τις συναλλαγές από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το 2ο τρίμ. 2013 ήταν χαμηλότερες κατά 11,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι τιμές έχουν μειωθεί συνολικά 31% σε σχέση με τα υψηλότερά τους επίπεδα το 3ο τρίμ. 2008. Το πρώτο μισό του 2013 οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με το τέλος του 2012, το 2012 έπεσαν κατά 11,7% (2011: -5,5%, 2010: -4,7%, 2009: – 3,7%).Οι συναλλαγές στα οικιστικά ακίνητα έχουν μειωθεί θεαματικά.
Ο αριθμός των εκτιμήσεων-συναλλαγών ακινήτων, που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, το 2ο τρίμ. 2013 ήταν 4,5 χιλ., μειωμένες κατά 35,3% σε ετήσια βάση, όταν το 1ο τρίμ. 2007 ήταν 39,7χιλ. (-88,7%). Παρόμοια είναι τα ποσοστά για τον όγκο των συναλλαγών (-36,3%), και την αξία των συναλλαγών (-42,7%).
Εκτιμάται ότι πτώση των τιμών συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς η επίδραση των παραγόντων που βοηθούσαν στην διατήρηση χαμηλών ρυθμών μείωσης μέχρι τα τέλη το 2012 πλέον εξασθενεί, μπροστά στο μέγεθος της ύφεσης και την μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών. «Η αβεβαιότητα για την μελλοντική φορολογική μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάκαμψη της δραστηριότητας στην αγορά, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών. Αβεβαιότητα επικρατεί επίσης για το καθεστώς της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία».