Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ είχε θέσει ένα πολύ καλό ερώτημα: Είναι ο πλούτος προϊόν δυσκολιών ή απλώς η συνέχεια μίας κληρονομιάς;
Κάποιοι θα πουν ενδεχομένως ότι είναι προϊόν και των δύο, ότι η διατήρησή του εξαρτάται τόσο από εσωτερικούς παράγοντες (όπως το πως χειρίζεται η οικογένεια την περιουσία ή την επιχείρηση) όσο και από εξωτερικούς (όπως οι διακυμάνσεις των αγορών). Υπάρχει μία θεωρία που λέει ότι στην πλειονότητά τους οι οικογενειακές περιουσίες χάνονται στην τρίτη γενιά.
Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει και ορίσει το «σύνδρομο ξαφνικού πλουτισμού» που προσβάλλει όσους γίνονται απότομα πλούσιοι, όπως τους νικητές του λαχείου, και ξοδεύουν όλη την περιουσία τους. Οι διάσημοι, οι κληρονόμοι και οι μεγάλοι αθλητές μπορεί να υποκύψουν στο σύνδρομο αν δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή δεν έχουν κάποιον να το κάνει για αυτούς.
Αν έχετε ευκατάστατους πελάτες, εξηγήστε τους τι πρέπει να κάνουν για να μη γίνουν οι επόμενοι Vanderbilt ή Gatsby.
Οικογένεια Vanderbilt
Σύμφωνα με αρκετές αξιόπιστες πηγές, όταν πέθανε ο Κορνήλιος Βάντερμπιλτ το 1877, η περιουσία του υπολογιζόταν περί τα 100 εκατ. δολάρια, ήτοι 200 δισ. δολάρια σε σημερινή αξία.
Ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη ναυτιλία και στους σιδηροδρόμους με 100 δολάρια που δανείστηκε από τη μητέρα του. Σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα από εκείνες τις επιχειρήσεις, εκτός από το Vanderbilt University, στο οποίο προσέφερε 1 εκατ. δολάρια.
Τι συνέβη;
Ο Κορνήλιος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην αμερικανική ιστορία, σύμφωνα με το CNN Money. Αν και υπάρχουν πολλές αναφορές που μαρτυρούν έναν απλό τρόπο ζωής, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τους απογόνους του. Ο γιος του Γουίλιαμ Χένρι Βάντερμπιλτ έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που διπλασίασε την περιουσία στα 200 εκατ. δολάρια, όμως τα παιδιά και τα εγγόνια του τα ξόδεψαν όλα σε ακριβές επιλογές σπιτιών και ανέσεων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν προστάτευσαν την οικογενειακή επιχείρηση.
Ίσως οι Βάντερμπιλτ μπορούσαν να έχουν αποφύγει την καταστροφή αν ο Κορνήλιος είχε εκπαιδεύσει κατάλληλα τα παιδιά του και είχε έναν έμπιστο οικονομικό σύμβουλο που θα φρόντιζε για την προστασία της περιουσίας για τις επόμενες γενιές.
Οικογένεια Stroh
Πριν δημιουργηθεί η αυτοκρατορία της Anheuser-Busch, της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον πλανήτη, όλοι ήξεραν την μπύρα Stroh’s. Ο ιδρυτής της οικογενειακής ζυθοποιίας, Bernhard Stroh, έφτασε στο Ντιτρόιτ από την Γερμανία το 1850 με 150 δολάρια στην τσέπη του και μία οικογενειακή συνταγή για μπύρα, σύμφωνα με το Forbes. Ονόμασε την εταιρεία του Lion’s Head Brewery, όμως όταν πέθανε, ανέλαβε ο γιος του και το άλλαξε κάμποσες φορές.
Μέχρι το 1980, η ζυθοποιία είχε μεγαλώσει από μία οικογενειακή επιχείρηση στην τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στη χώρα, με αξία της τάξης των 700 εκατ. δολαρίων το 1988 (9 δισ. δολάρια σήμερα).
Τι συνέβη;
Εξαγόρασαν αρκετές ζυθοποιίες, όπως την Schlitz, η οποία ήταν πολύ μεγάλη και διέθετε έξι εργοστάσια. Οι εξαγορές άφησαν την οικογένεια Stroh με χρέη και σύμφωνα με το Yahoo! Finance, η εταιρεία είχε πάρα πολλές ετικέτες αλλά μικρό μπάτζετ για μάρκετινγκ, όταν είχε να ανταγωνιστεί κολοσσούς όπως η Miller, η Anheuser-Busch και η Coors.
Επίσης, έχει αναφερθεί ότι ορισμένα από τα μέλη της οικογένειας ξόδεψαν τα χρήματά τους σε αντίκες, όπλα, αυτοκίνητα και άλλα ψώνια, ενώ δεν είχαν σχέδιο για το μέλλον της εταιρείας και της οικογενειακής περιουσίας.
Η εταιρεία τελικά πωλήθηκε στην Pabst, έναντι 350 εκατ. δολαρίων, ενώ η Miller αγόρασε μερικές ετικέτες. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε στην αποπληρωμή χρεών και οφειλών προς εργαζομένους. Τα υπόλοιπα πήγαν σε ένα οικογενειακό ταμείο το οποίο άδειασε το 2008. Για μία ακόμη φορά τα έξοδα και οι εξαγορές μοιάζουν να αποτέλεσαν την αρχή της φθοράς για την οικογενειακή περιουσία.
Οικογένεια Hartford
Ο George Huntington Hartford ο II μεγάλωσε σαν πρίγκηπας, απολαμβάνοντας τον πλούσιο τρόπο ζωής που είχαν καταφέρει ο παππούς του και οι θείοι τους, μέσω της επιτυχημένης επιχείρησής τους, supermarket Atlantic & Pacific Tea Co.
Τι συνέβη;
Συλλέκτης έργων τέχνης, αποτυχημένος επιχειρηματίας και playboy, ο Huntington Hartford σπατάλησε την περιουσία του παππού του σε διάφορες αποτυχημένες επιχειρήσεις. Δοκίμασε την τύχη του στις εφημερίδες, στην παραγωγή ταινιών, άνοιξε πρακτορείο μοντέλων, θέατρο, ακόμη και μουσείο στο οποίο έδωσε το όνομά του.
Είχε ένα ακίνητο έκτασης 600 στρεμμάτων στο Νιου Τζέρσεϊ, ένα άλλο στο Χόλιγουντ, ένα σπίτι στο Λονδίνο καθώς και ένα resort στις Μπαχάμες. Το τελευταίο έφτασε να του κοστίζει 25-30 εκατ. δολάρια και ποτέ δεν έφερε κέρδη.
Η περιουσία του, αφού πέθανε ο παππούς του το 1957, εκτινάχθηκε φτάνοντας τα 500 εκατ. δολάρια. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και τα διαζύγια μόνο φθηνά δεν ήταν. Αν ο Hartford είχε ακούσει έναν έμπειρο οικονομικό σύμβουλο, ίσως είχε επενδύσει καλύτερα, δοκιμάζοντας την… τύχη σε πιο επικερδείς δραστηριότητες.
Οικογένεια Woolworth
Τα πολυκαταστήματα που έχουν μείνει στη μνήμη πολλών γενεών Αμερικανών και θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες αλυσίδες λιανικής στην ιστορία φέρουν το όνομα του Frank Winfield Woolworth. Ο Frank άφησε την περιουσία του και την εταιρεία στην εγγονή του Barbara Woolworth Hutton, ενώ το 1987 γυρίστηκε μία τηλεταινία στις ΗΠΑ με τίτλο «Poor Little Rich Girl», με πρωταγωνίστρια την Φάρα Φόσετ, η οποία δείχνει την ταραχώδη ζωή της Barbara.
Τι συνέβη;
Κληρονόμος μίας απίστευτης περιουσίας, η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Barbara «πέταξε» σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια (σε σημερινή αξία). Τα ξόδεψε σε έργα τέχνης, κοσμήματα και επτά συζύγους. Έδινε επίσης πλούσια δώρα σε ξένους. Κάποια στιγμή, παντρεύτηκε τον διάσημο ηθοποιό Κάρι Γκραντ. Παντρεύτηκε, επίσης, έναν πρίγκιπα από τη Γεωργία, έναν Κόμη, έναν Ρώσο πρίγκηπα, έναν διπλωμάτη, έναν Βαρόνο και έναν πρίγκηπα από το Λάος.
Εκτός από το γεγονός ότι οι περισσότεροι σύζυγοί της την εκμεταλλεύτηκαν για την περιουσία της, η Hutton είχε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, ενώ έκανε κατάχρηση σε ναρκωτικά και αλκοόλ. Είχε μόλις έναν γιο, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1972, γεγονός που την… αποτελείωσε.