Την Έκδοση «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας», μία επιτομή των Κλαδικών Μελετών της, κυκλοφόρησε για δεύτερη χρονιά η ICAP Group με σκοπό να προσφέρει στην αγορά μία καταγραφή των εξελίξεων που χαρακτήρισαν τους σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και των διαφορών που αυτοί παρουσιάζουν. Όσον αφορά στους επί μέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι Γεωργία-Αλιεία, Ξενοδοχεία-Εστιατόρια και Κατασκευές, παρουσίασαν αρνητικό τελικό καθαρό αποτέλεσμα. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς υπήρξε πτώση της κερδοφορίας, εξαιρουμένου του τομέα των Ασφαλειών και της Ενέργειας-Ύδρευσης (γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η εντυπωσιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ).
Τη μικρότερη συγκριτικά επιδείνωση (μεταξύ των κερδοφόρων τομέων) παρουσίασαν οι τομείς των Ορυχείων-Λατομείων και της Μεταποίησης, ενώ τη μεγαλύτερη οι Τράπεζες. Η απότομη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος το 2009 είχε άμεση επίδραση στα οικονομικά μεγέθη του εταιρικού τομέα. Οι μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετώπισαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2009 επιδείνωσαν για δεύτερο συνεχές έτος τα αποτελέσματά τους.
Σημειώθηκε νέα μεγάλη μείωση της κερδοφορίας, η οποία συνοδεύτηκε και από σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών. Τα προ φόρου κέρδη του συνόλου των εταιρειών μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% το 2009 (σε συνέχεια της προηγηθείσας μεγάλης μείωσης του προηγουμένου έτους), με την πτωτική εξέλιξη να είναι περισσότερο έντονη στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Προκειμένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των εξελίξεων που χαρακτήρισαν συνολικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρατίθενται ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς (χρήσης 2009) των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ (25.968 στο σύνολο).
Πέραν των στοιχείων που αφορούν συνολικά στον εταιρικό τομέα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συγκρίσεις των στοιχείων-δεικτών που αφορούν μία ευρύτερη κατανομή κλάδων και υποκλάδων οικονομικής δραστηριότητας:
Από την επεξεργασία των βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών των επί μέρους κλάδων-υποκλάδων, επισημαίνονται τα παρακάτω:
ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
Με κριτήριο το περιθώριο μικτού κέρδους, κορυφαίοι κλάδοι-υποκλάδοι αναδεικνύονται οι εξής: Τηλεφωνία-Σταθερή (85,03%), Ζυθοποιία (69,90%), Real Estate-Ανάπτυξη ακινήτων (61,89%), Καλλυντικά (61,35%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (57,83%).
Με βάση το περιθώριο καθαρού κέρδους, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι κλάδοι: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (34,49%), Χυμοί-Αναψυκτικά (23,01%), Ζυθοποιία (19,87%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (18,64%), Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (11,12%). Τέλος, με κριτήριο το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, οι υψηλότεροι δείκτες αντιστοιχούν στους κλάδους-υποκλάδους: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (56,46%), Real Estate – Ανάπτυξη ακινήτων (53,65%), Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων (34,85%), Τηλεφωνία-Σταθερή (26,81%), Ζυθοποιία (26,58%).
ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τους υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων εμφάνισαν κατά σειρά οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (51,57%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (43,54%), Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (43,01%), Λιπαντικά Οχημάτων (34,15%), Ζυθοποιία (28,55%).
Βάσει των δεικτών αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίων τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι κλάδοι-υποκλάδοι: Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (21,31%), Ζυθοποιία (17,85%), Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (17%), Λιπαντικά Οχημάτων (9,8%), Καλλυντικά (7,84%).
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Με κριτήριο τη σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια, τους χαμηλότερους δείκτες (ενδεικτικούς μικρότερης δανειακής επιβάρυνσης) εμφανίζουν οι κλάδοι: Real Estate – Ανάπτυξη ακινήτων (0,58), Ζυθοποιία (0,60), Χυμοί-Αναψυκτικά (0,64), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (0,85), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (1,04).
Τέλος, με κριτήριο τους δείκτες κάλυψης χρηματoοικονομικών δαπανών, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ζυθοποιία (86,73), Χυμοί-Αναψυκτικά (21,15), Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (20,2), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (15,91), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (10,22).
Ο Γιάννης Εφραιμίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής Credit Risk Services ICAP Group, σημείωσε σχετικά: “Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις της χώρας λειτούργησαν σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης το 2009, επηρεαζόμενες έντονα από τις συνέπειες της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, γεγονός που επέφερε την πτώση της κερδοφορίας συνολικά για δεύτερο συνεχές έτος.
Σε αυτές τις συνθήκες, οι επί μέρους κλάδοι επηρεάσθηκαν σε διαφορετικό βαθμό, οι δε επιχειρήσεις προσάρμοσαν τις στρατηγικές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Στην παρούσα φάση, με την ελληνική οικονομία να δοκιμάζεται σοβαρά από τις δυσμενείς συνέπειες λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων που την χαρακτηρίζουν, κρίσιμο σημείο για την επιτυχή πορεία θεωρείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων εν γένει, γεγονός που προβάλλει σαν απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον”.