Κάμψη 4,4% της Οικονομικής Δραστηριότητας προβλέπεται στις Ευρωπαϊκές Χώρες το 2009, παρά τις ενδείξεις για σημαντική υποχώρηση της Ύφεσης το β΄ τρίμηνο του 2009.
Μη συμβατικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, όπως σχέδια απόσυρσης αυτοκινήτων, προγράμματα διατήρησης εργαζομένων και η ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, βοήθησαν στη σταθεροποίηση των Ευρωπαϊκών Οικονομιών.
Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και η συρρίκνωση της φορολογικής βάσης, που οφείλονται εν μέρει στην αύξηση της Ανεργίας, πιέζουν την Οικονομική Πολιτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι σαφές εάν η ιδιωτική ζήτηση είναι ακόμα αρκετά ισχυρή, ώστε να υποστηριχθεί η διακοπή Κυβερνητικών Προγραμμάτων Στήριξης.
Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα μικρής ανάκαμψης το 2010, σύμφωνα με πρόσφατη Οικονομική Ανάλυση της PricewaterhouseCoopers (PwC).
Για την Ελλάδα η κάμψη θα είναι για το 2009 στο 1,1% και προβλέπεται Ανάκαμψη στο 0,8% για το 2010.
Η εμπιστοσύνη των πελατών έχει ανακάμψει από το χαμηλό επίπεδο όπου βρισκόταν στις αρχές της χρονιάς, αλλά οι δαπάνες των Ευρωπαίων καταναλωτών παραμένουν σχετικά περιορισμένες. Η συνεχής έλλειψη πίστωσης, ο μειωμένος οικιακός πλούτος, η αυξανόμενη ανεργία και η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών επιβαρύνουν τους οικιακούς προϋπολογισμούς. Κατά συνέπεια, είναι πιθανόν να αυξηθεί η προληπτική περικοπή δαπανών.
Μελέτες που εξετάζουν τη μελλοντική εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων υποδηλώνουν την αισιοδοξία του κλάδου των υπηρεσιών ως προς την επανάκαμψη της ανάπτυξης προς το τέλος του 2009 και κατά τη διάρκεια του 2010. Την άποψη αυτή, όμως, δε συμμερίζεται ο κλάδος των βιομηχανιών. Η ενίσχυση του ευρώ δεν έχει βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τη χρονική περίοδο μάλιστα που η ζήτηση κάποιων σημαντικών Ευρωπαίων εμπορικών εταίρων είναι μειωμένη.
«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις σταθεροποίησης στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες μίας τόσο μεγάλης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας θα πάρουν καιρό να αντιμετωπιστούν. Η υψηλή ανεργία, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και οι αδύναμες πιστωτικές αγορές θα εμποδίσουν την ανάπτυξη τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα. Επομένως, είναι πιθανόν η ανάκαμψη σε κάποιες Ευρωπαϊκές Οικονομίες να είναι αργή και να συνδυαστεί με υψηλή ανεργία», δήλωσε ο Yael Selfin, Head of Macro Economic Consulting της PricewaterhouseCoopers.