Μπορεί η πολιτική απόφαση το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες να προσέφερε ανακούφιση στον τραπεζοασφαλιστικό κλάδο, αλλά η δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας, των βημάτων που απαιτούνται αλλά και των μέτρων με τα οποία συνοδεύεται, προκαλεί νέο κύκλο αγωνίας για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Ακόμη εκκρεμεί η εύρεση αλλά και η ενεργοποίηση της ενδιάμεσης χρηματοτοδότησης που θα έχει στο επίκεντρό της τις τράπεζες. Και αυτή η εκκρεμότητα φάνηκε από την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει την έκτακτη ρευστότητα αμετάβλητη στα 88 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει για 2 ημέρες, έως και την Τετάρτη 15 Ιουλίου την τραπεζική αργία.
Η συνολική λύση με το 3ο μνημόνιο και την χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έχει ακόμη πολλά βήματα έως ότου συμφωνηθεί, επικυρωθεί και ενεργοποιηθεί.
Προς το παρόν η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει ότι υπάρχει αξιοπιστία μεταξύ λόγου και πράξεων για να έρθουν τα πρώτα χρήματα (στις Βρυξέλλες αναζητούνται και τεχνικές λύσεις για την απόδοσή τους γιατί η Ελλάδα επισήμως δεν είναι σε πρόγραμμα).
Έως την Τετάρτη, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή προς κύρωση η πολιτική απόφαση, αλλά και το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που αναμένεται έως αύριο επίσης να κυρωθεί από τη Βουλή με τον νέο ΦΠΑ (και στις ασφαλιστικές εργασίες), τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και δυνατότητα περικοπών δαπανών για κάθε δημοσιονομική απόκλιση.
Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει επίσης έως τις 22 Ιουλίου να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD) με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι στο νέο μνημόνιο που θα αρχίσει μετά να γράφεται η Ελλάδα δεσμεύεται για τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης τόσο αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.
Επίσης, οι τράπεζες, μαζί με άλλα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους.
Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισεκ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών. Σε συμφωνία με τους θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν διαφανείς διαδικασίες και κατάλληλος καθορισμός τιμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων.
Ο συνολικός φάκελος του πιθανού νέου προγράμματος του ΕΜΣ θα πρέπει να περιλάβει τη δημιουργία αποθεματικού ασφάλειας ύψους 10 έως 25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης, εκ του οποίου αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ σε διαχωρισμένο λογαριασμό στον ΕΜΣ.
«Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ έχει επίγνωση ότι η ταχεία λήψη απόφασης επί νέου προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξουν πάλι οι τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό η αύξηση του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου. Η ΕΚΤ και ο ΕΕΜ θα διενεργήσουν συνολική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. Το συνολικό αποθεματικό ασφάλειας θα καλύψει τις πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις μετά τη συνολική αξιολόγηση αφού εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο» αναφέρεται στην απόφαση.