Τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης αξιολογούν οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών. Συναντήσεις με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και ντόμινο εξελίξεων σε τράπεζες και ΤΧΣ.
Η άποψη ότι οι διοικήσεις των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών θα εισέρχονταν σε μία φάση αλλαγών, αναδιοργάνωσης και προσαρμογής, είχε αρχίσει να κυριαρχεί ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των stress tests, καθώς και μόνο οι αυξημένες εποπτικές αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της έναρξης λειτουργίας του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας από τον περασμένο Νοέμβριο, θεωρούνταν αρκετές για να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας.
Οι μήνες που μεσολάβησαν είχαν έντονη πολιτική χροιά και η αλλαγή της κυβέρνησης τροφοδότησε με… το καλημέρα σενάρια για αλλαγές και στον τραπεζικό κλάδο. Δεδομένη επίσης πρέπει να θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης – την οποία φέρονται να έχουν δεχτεί οι ιδιώτες μέτοχοι – για την τοποθέτηση ενός πρόσθετου εκπροσώπου του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών οι οποίες έχουν λάβει κρατική βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι στα τραπεζικά ΔΣ υπάρχει ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και ένας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κι ενώ η πρώτη τράπεζα που ακουγόταν στην αγορά πως θα άνοιγε το… χορό των αλλαγών ήταν η Εθνική, αίσθηση προκάλεσε η επιστροφή του κ. Νικόλαου Καραμούζη στην Eurobank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των πανευρωπαϊκών stress tests, ο επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, πρότεινε στον κ. Χρήστου Μεγάλου να αναλάβει ρόλο συμβούλου στη Fairfax και ταυτόχρονα δρομολογήθηκε η προώθηση του ο κ. Φωκίωνα Καραβία για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Συνεπώς, η διοικητική αλλαγή υποστηρίζεται πως είχε ξεκινήσει πριν την διεξαγωγή των εκλογών, με το όνομα, ωστόσο, του κ. Καραμούζη να «κλειδώνει» μετά τη συνάντηση του Prem Watsa με τον κ. Δραγασάκη.
Σε χθεσινή της πάντως έκθεση, η Citi εκτιμά ότι η διοικητική αλλαγή στην Eurobank όχι μόνο δεν αποτελεί αλλαγή στρατηγικής αλλά και ότι ενδέχεται το νέο σχήμα να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα καθημερινά ζητήματα που σχετίζονται με την ελληνική πραγματικότητα. Μάλιστα, ο οίκος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ικανότητες του κ. Καραβία και στο γεγονός ότι οι νέοι επικεφαλής της τράπεζας γνωρίζονται πολύ καλά.
Στις υπόλοιπες τράπεζες τώρα, σειρά φαίνεται πως έχει η Εθνική, η οποία παραδοσιακά βρίσκεται στο επίκεντρο των τραπεζικών διοικητικών αλλαγών όταν αλλάζει και ο «ένοικος» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη έχουν ακουστεί τα πρώτα ονόματα για την αντικατάσταση της διοίκησης Ζανιά-Τουρκολιά, ενώ αρκετά στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι μένουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα.
Σε ό,τι αφορά στην Τρ. Πειραιώς, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές σε Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, αυτές θα έχουν περισσότερο… εσωτερικό χαρακτήρα.
Τέλος, αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε χθες ότι δεν θα τοποθετηθούν κομματικά στελέχη στα τραπεζικά διοικητικά συμβούλια, υπογραμμίζοντας ότι οι επιτυχημένες διοικήσεις δεν θα αντικατασταθούν.