Περίπου το 10% των αιτήσεων για αποζημίωση στη Μέση Ανατολή είναι ψευδείς και μόλις το 20% εξ αυτών εντοπίζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του κλάδου, γεγονός που δείχνει ότι οι ασφαλιστικές της περιοχής δεν είναι επαρκώς οχυρωμένες για να καταπολεμήσουν την ασφαλιστική απάτη.
Οι ψευδείς δηλώσεις και οι απάτες κατά ασφαλιστικών εταιρειών αποτελούν ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο για το σύνολο της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς και η αγορά της Μέσης Ανατολής δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
«Τα ακριβή ποσοστά ψευδών απαιτήσεων και κατάχρησης είναι δύσκολο να υπολογιστούν ωστόσο πρόσφατα στοιχεία από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και ρυθμιστικά όργανα υποδεικνύουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% επί των απαιτήσεων είναι ψευδείς, ενώ μόλις το 20% εξ αυτών εξιχνιάζονται», δηλώνει ο Ebru Jouzy, ειδικός για περιπτώσεις απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος της SAS για τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία.
Στο μεταξύ, έρευνα της PricewaterhouseCoopers έδειξε ότι μόλις το 5% των ψευδών απαιτήσεων εντοπίζονται από τον εσωτερικό έλεγχο και 16% κατά τύχη, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια έλλειψη αποτελεσματικών εργαλείων εντοπισμού περιπτώσεων απάτης στη Μέση Ανατολή.
Η αντιμετώπιση των ψευδών απαιτήσεων είναι μία δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση για τις ασφαλιστικές, όχι όμως και για το οργανωμένο έγκλημα που βρίσκει τις ασφαλιστικές απάτες ως μία επιχείρηση χαμηλού κινδύνου και υψηλών αποδόσεων. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό για τις ασφαλιστικές να διαθέτουν αμυντικό μηχανισμό που τις βοηθάει να διαχειριστούν, εντοπίσουν και προβλέψουν ύποπτες απαιτήσεις πριν υποστούν περισσότερες ζημιές», προσθέτει ο Jouzy.