Μέχρι και διπλασιασμό των Ασφαλίστρων προβλέπουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες εξαιτίας των Κλιματικών Αλλαγών. Επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σε περιοχές που πλήττονται από καταστροφές εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ενδέχεται να δουν το κόστος Ασφαλιστικής Κάλυψής τους να αυξάνεται έως και 100% τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι καταστροφές που θα επιφέρει τα προσεχή χρόνια η κλιματική αλλαγή θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παρουσιάζονται στις εκτιμήσεις που μέχρι πρόσφατα έβγαιναν στη δημοσιότητα.
Ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, CΕO της Αon HΕllΑS, εξηγεί: «Οι επιστήμονες φαίνεται να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι οι έως τώρα εκτιμήσεις τους για τις κλιματικές αλλαγές υπήρξαν εξαιρετικά επιφυλακτικές και ότι η υφήλιος αντιμετωπίζει απειλές πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι πίστευαν μέχρι και πέρυσι, γεγονός που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην Ασφαλιστική Αγορά. Οι κλιματικές αλλαγές είναι πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο μελλοντικό Κόστος, Προσιτότητα και Διαθεσιμότητα των Ασφαλιστικών Καλύψεων».
Το μήνυμα της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη ήταν σαφές: οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις των περασμένων ετών γίνονται πλέον πραγματικότητα. Τα συνολικά έξοδα που δαπανήθηκαν την περσινή χρονιά ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ιστορία. Σε παγκόσμιο επίπεδο γεγονότα, όπως πλημμύρες, θύελλες και τυφώνες, καθώς και καταστροφές προκληθείσες από τον ανθρώπινο παράγοντα, όπως εκρήξεις, διαρροές πετρελαίου ή χημικών, οδήγησαν στην απώλεια 269 δισ. δολ., παραπάνω από τριπλάσια από αυτή του 2007 (70 δισ. δολ.) και πενταπλάσια από αυτή του 2006, σύμφωνα με μελέτη της Swiss RΕ. Ως επακόλουθο, το κόστος που προέκυψε το 2008 για τους ασφαλιστές ζημιών έφτασε στα 52 δισ. δολ., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (44 δισ. δολ.) αφορούσε φυσικές καταστροφές και με την πλειοψηφία των απαιτήσεων να αφορούν καταστροφές από θύελλα. Σύμφωνα με τη Δέσποινα Κρεούζου, Environmental Practice Group Leader της Αon Hellas, «όσο πιο ακραία είναι τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, τόσο πιο πολύ οι Επιχειρήσεις θα αρχίσουν να βιώνουν τις επιπτώσεις τους. Κάποιες Επιχειρήσεις ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα αυξανόμενα έξοδα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μετακινήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες χαμηλότερου κινδύνου. Ιδιαίτερα ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται να είναι Επιχειρήσεις οι οποίες εκχωρούν τις παραγωγικές διαδικασίες τους σε Αναπτυσσόμενα Kράτη «υψηλού κινδύνου», όπως η Κίνα και η Ινδία (outsourcing), τα οποία είναι εκτεθειμένα σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα». Και συνεχίζει: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι μόνο για καταστροφές, όπως διαρροές πετρελαίου ή χημικών, αλλά και για τη ραγδαία κλιματική αλλαγή που παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Γι’ αυτόν το λόγο, οι Επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν πλέον σοβαρά υπόψη τους τα ζητήματα των Περιβαλλοντικών Επιδόσεών τους και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ήδη έχει θεσπιστεί μεγάλη ποικιλία μεθόδων, με τις οποίες οι Επιχειρήσεις επικοινωνούν τον κοινωνικό τους απολογισμό, και έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι o Περιβαλλοντικά Ευαίσθητος Προσανατολισμός ενισχύει την Εικόνα και την Επιχειρηματική Αξία τους και λειτουργεί ως Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα».
Οι σύμβουλοι του Environmental Practice Group της Aon με την Τεχνογνωσία και την Εμπειρία που διαθέτουν υποστηρίζουν ενεργά τις Επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις νέες περιβαλλοντικές αλλαγές, στις νέες απαιτήσεις και στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν από αυτές. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Practice Group βοηθάνε τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις τάσεις που επικρατούν και το βαθμό που οι ίδιες ανταποκρίνονται σε αυτές, να κατανοήσουν τις Περιβαλλοντικές και Ενεργειακές επιπτώσεις της λειτουργίας τους, να χαρτογραφήσουν τους κινδύνους που αυτές προκαλούν, να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τις νέες νομοθεσίες με τρόπους που να συνεισφέρουν στη δημιουργία διακριτής Επιχειρηματικής Αξίας.