Τρίτη 12 Απριλίου, 2011. Δημοσιεύουμε τα κυριότερα αποσπάσματα των Ομιλητών κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που Οργανώθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, το Κέντρο Δικανικών Μελετών, πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής Κ. Μπέης και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών του καθηγητή Η. Κρίσπη και Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη. Ο Απόστολος Γεωργιάδης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, είπε: Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα Νέο Σύνταγμα Σύγχρονο και Λιτό. Το άρθρο 41 επιτρέπει στον εκάστοτε Πρωθυπουργό να διαλύει τη Βουλή και να προκηρύσσει εκλογές, όποτε το κρίνει ο ίδιος σκόπιμο. Αυτή η εξουσία ανήκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του επέτρεπε να λειτουργεί ως «Ρυθμιστής του Πολιτεύματος» σε έκτακτες περιπτώσεις. Η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όμως την αφαίρεσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ανέθεσε στον… εαυτό του! Αχρηστεύτηκε αυτή η Ισορροπία του Πολιτεύματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται απευθείας από το Λαό. Πρέπει, επιπλέον, να αναδιοργανωθούν οι δομές της Φορολόγησης Πολιτών και Επιχειρήσεων και να δημιουργήσουμε τις Προϋποθέσεις μιας Ισχυρής Διακυβέρνησης με 200 μόνον βουλευτές. Δήλωσε ότι πρέπει να διαθέτουμε μια ισχυρή Κυβέρνηση και να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης, είπε ότι πρέπει να καθιερώσουμε ένα σταθερό Εκλογικό Σύστημα γιατί το δικαίωμα της κάθε Κυβέρνησης να το προσαρμόζει στις δικές της πολιτικές ανάγκες, δεν καλύπτεται από το Πνεύμα της Δημοκρατίας. Τόνισε επίσης ότι η Πολιτική δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως Επάγγελμα, αλλά ως Λειτούργημα και έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στα διάφορα Συντάγματα που ψηφίστηκαν από την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Δήλωσε ότι όταν σχεδιάστηκε το πρώτο Σύνταγμα, το 1822, το άρθρο 22 επέτρεπε την παραπομπή Βουλευτών στη Δικαιοσύνη, μόνον αν η Βουλή ψήφιζε τη σχετική απόφαση με τα 4/5 της πλειοψηφίας των Βουλευτών. Αυτό το άρθρο το ψήφισαν για να προστατευθούν από το έντονο κλίμα της Πολιτικής διαμάχης και της αμοιβαίας καχυποψίας που κυριαρχούσε μεταξύ των Ομάδων που επεδίωκαν τον Έλεγχο της Εξουσίας. Το 1827 ψηφίστηκε μια τροποποίηση που άλλαζε τα 4/5 σε απλή πλειοψηφία. Ούτε αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε γιατί ο Καποδίστριας εισηγήθηκε την αναστολή του. Τέλος το άρθρο 86 που ψηφίστηκε το 2001, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την παραπομπή Βουλευτών και Υπουργών δημιουργώντας τεράστια Διαδικαστικά Οχυρά Άμυνας των Βουλευτών. Για αυτό και κανένας τα τελευταία 35 χρόνια δεν οδηγήθηκε ποτέ στη φυλακή.
Ο Καθηγητής Γ. Κασιμάτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο Κράτος που να υπόγραψε κάτι παρόμοιο με το Μνημόνιο, στο οποίο να παραχωρούνται Αμετάκλητα τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδας, χωρίς να έχει η Ελλάδα το δικαίωμα να αναζητήσει άλλους δανειστές, εκτός των «Αγορών» της Δύσης! Το άρθρο 4 του συμφωνητικού δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεσμεύεται ολόκληρη η Κινητή και Ακίνητη Περιουσία του Ελληνικού Κράτους και τίποτα ανεξαιρέτως δεν μπορεί να δοθεί πουθενά, εκτός από τους Δανειστές. Έχουν το Δικαίωμα οι Δανειστές να παραχωρούν τις απαιτήσεις τους σε τρίτους, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας. Είναι σίγουρο ότι οι Έλληνες Βουλευτές σε καμία περίπτωση δεν θα ενέκριναν ένα παρόμοιο συμφωνητικό όσο άθλια και αν ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το Μνημόνιο παραβιάζει όλες τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης του 1969, η οποία απαγορεύει κάθε είδους Πολιτική ή Οικονομική Βία σε βάρος Κρατών ή Ατόμων.
Τα Ελβετικά Δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι, ούτε η Εθνική Κυριαρχία ενός Κράτους μπορεί να Δεσμευθεί, ούτε η Δημοκρατία ενός Λαού!
Η σημαντικότερη ωστόσο, παρανομία που περιλαμβάνεται στο «Μνημόνιο» επιβεβαιώνεται από το άρθρο 36 του Συντάγματος το οποίο λέει ξεκάθαρα, ότι οποιαδήποτε χρέωση των Ελλήνων Πολιτών πρέπει να Εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Το ίδιο ζητά και το Διεθνές Δίκαιο για όποιο Κράτος υπογράφει Δανειακές Συμβάσεις. Ο καθηγητής, τόνισε ότι το «Μνημόνιο» ξεκαθαρίζει ότι οι Πιστωτές δεν δέχονται κανενός είδους «Συμψηφισμού», φοβούμενοι μην τυχόν και η Ελλάδα επαναφέρει το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων λόγω του Πολέμου που ανέρχονται σε 160 δισ. ευρώ!
Το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου, περιλαμβάνει και έναν άλλο αποκλεισμό. Υποχρεώνει την Ελλάδα να Παραιτηθεί από οποιαδήποτε Νομική Ένσταση Ασυλίας που πιθανόν να εμφάνιζαν οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους!
Ένα άλλο θέμα που σχολίασε ο Γ. Κασιμάτης είναι ότι οι περικοπές των μισθών και των Συντάξεων είναι Αντισυνταγματικές και ότι η νομιμότητά τους εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η στέρηση της Ιδιοκτησίας όπως και ο περιορισμός άσκησης της ιδιοκτησίας είναι Αντισυνταγματικές αποφάσεις.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το ίδιο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου που συνέταξε το Μνημόνιο, είχε συντάξει και το σχέδιο Ανάν, το οποίο ευτυχώς ο εκλιπών πρόεδρος της Κύπρου, αρνήθηκε την τελευταία στιγμή να υπογράψει!
Πάρα πολύ καλό το άρθρο, αλλά τι κάνουν όλοι αυτοί που τα γνωρίζουν και τα επισημαίνουν; Αδρανούν ή Αδιαφορούν; Εάν δεν αναλάβεται όλοι εσείς ενεργή δράση για ανατροπή αυτού του αίσχους, ο απλός μεροκαματιάρης περιμένετε να ξεσηκωθεί και να το κάνει; Σας παρακαλούμε κάντε κάτι. Ευχαριστώ.