Σε συνέχεια των επιτυχημένων αποστολών που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε Καστελόριζο, Αμοργό, Κάσο και Αστυπάλαια, οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία ακόμα μία αποστολή, αυτή τη φορά στα Ψαρά, προσφέροντας σε όλους τους κατοίκους του νησιού ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας λαμβάνουν εντελώς δωρεάν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του Προγράμματος έχει ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.
Ειδικότερα, η αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Ψαρά είχε διάρκεια 4 ημέρες (4-7 Ιουλίου), κατά τις οποίες οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν εντελώς δωρεάν ιατρική υποστήριξη και φροντίδα από την ομάδα των 23 επιστημόνων και γιατρών όλων των ειδικοτήτων που στελεχώνουν τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες σε κάθε αποστολή τους. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των Ψαρών απέκτησαν πρόσβαση σε παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να λάβουν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, ένα φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας, καθώς και ένα συγκρότημα οστικής πυκνότητας.
Πιο αναλυτικά, στα Ψαρά εξετάστηκαν 249 άτομα στο σύνολο των 400 περίπου μόνιμων κατοίκων και πραγματοποιήθηκαν 622 ιατρικές επισκέψεις, ενώ υλοποιήθηκαν 288 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές). Μεταξύ αυτών, έγιναν 35 υπέρηχοι, 62 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 69 ακτινογραφίες, 56 triplex καρδιάς, 18 μαστογραφίες, 15 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 14 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης και 19 σπιρομετρήσεις.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμβολής του Προγράμματος στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, κατά τη διάρκεια της αποστολής στα Ψαρά πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Στοματική Υγιεινή» σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, καθώς και στους γονείς/ κηδεμόνες. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν μαθήματα Α’ Βοηθειών στους κατοίκους του νησιού, τους στρατιώτες και λιμενικούς.
Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στους Φούρνους από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου.