Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ICAP κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο του σε άκρως εντυπωσιακά ευρήματα έρευνας της ICAP σχετικά με τις Γυναίκες Managers, τόσο ως προς τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις όσο και ως προς τις δυσκολίες στην ανέλιξή τους. Το άρθρο του κ. Κωνσταντέλλου έχει ως εξής:
“Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι Διοικήσεις των εταιρειών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.
Είναι άκρως εντυπωσιακά τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της ICAP, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:
- Μία στις πέντε εταιρείες διοικείται από Γυναίκα (4.670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012 ήτοι 21% που αυξήθηκε από το 19% του 2011).
- Οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγαλύτερες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζόμενους) είναι μόλις 9%.
- Το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες – στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες.
- Οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας:
– Στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι Γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10.6% έναντι 6.5% του συνόλου.
– Από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από Γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18.8% έναντι 10.5% του συνόλου.
– Από τις Γυναίκες CEOs του Δείγματος, το 50% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 70% εργάζονται πολύ περισσότερο από 40 ώρες της εβδομάδα και περισσότερες από 95% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους.
Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των Γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη που συνεχίζουν να έχουν πολλές εταιρείες. Ενδεικτικά, από στατιστικά στοιχεία που κρατάμε, ένα 20% των εταιρειών που αναζητούν ανώτερα στελέχη, θέτουν ως προϋπόθεση (άμεσα ή έμμεσα) αυτά να είναι άντρες, ενώ ένα άλλο 30% αυτών, θα προτιμήσει τελικά άνδρα επί ισάξιων υποψηφίων, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι μόνον 1 στις 2 επιχειρήσεις δίνει τελικώς ίσες ευκαιρίες για μεγάλες θέσεις.
Η πραγματικότητα αυτή, αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με πιο ίσως ρηξικέλευθα μέτρα. Πάντα έχοντας υπόψη μας την παγίδα του reserve discrimination, θα πρέπει αρχικά να μεριμνήσουμε ώστε με συγκεκριμένες πολιτικές να συμβάλλουμε στην ανέλιξη των γυναικών στην ανώτερη διοικητική ομάδα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμά τους δε αυτό, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις, οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO. Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πόση δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας, είναι και το ποσοστό των γυναικών μελών της ΕΑΣΕ, το οποίο ανέρχεται μόλις στο 9%.
Έχοντας πει αυτά, είμαι πολύ χαρούμενος που σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΑΣΕ, πήραμε την απόφαση να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις προσέλκυσης περισσοτέρων γυναικών μελών, αλλά και προγράμματα μέσω των οποίων θα ενθαρρύνει η συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών στο Ανώτατο Μάνατζμεντ των Ελληνικών Επιχειρήσεων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προτρέψω να ενισχύετε ενεργά τόσο με ιδέες όσο και με την προσωπική σας συμμετοχή τις δράσεις αυτές, που πιστεύω ότι θα προσφέρουν μια ουσιαστική προστιθέμενη αξία στη ΕΑΣΕ αλλά και στις εταιρίες που διοικούμε. Στην προσπάθεια μας για την έξοδο από την κρίση και την προετοιμασία των επιχειρήσεων μας για την Επόμενη Μέρα, η αξιοποίηση των Γυναικών, αυτού του ανεκμετάλλευτου κεφαλαίου, που δεν μπορούμε να αφήνουμε στην «τύχη» του, όσον αφορά στην εξέλιξη του και τη συμβολή του στην πρόοδο των Ελληνικών επιχειρήσεων, είναι πλέον απαραίτητη.
Σας εύχομαι ολόψυχα Καλές Γιορτές και ένα εξαιρετικό 2014!
Νικήτας Κωνσταντέλλος
Πρόεδρος ΕΑΣΕ”
Πηγή: Περιοδικό LEADINGΕΑΣΕ, τεύχος 20, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013