Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης του 2009 στην Ελλάδα, οι πάντες ήξεραν πως η αύξηση της απασχόλησης «γεμίζει» τα ασφαλιστικά ταμεία με εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
Την περίοδο 2010-14 συνέβη φυσικά το αντίθετο. Δηλαδή η δραματική μείωση της απασχόλησης οδήγησε στην δραματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικά από φέτος, όμως, τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα «παράδοξο» φαινόμενο: Ενώ αυξάνεται η απασχόληση, καταρρέουν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Υπουργείο Εργασίας, οι προσλήψεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2015 ήταν κατά 86.146 σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Πρόκειται για «πλεόνασμα» στο ρεκόρ στο ισοζύγιο απασχόλησης για το α΄πεντάμηνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας … δεκαπενταετίας.
Ωστόσο, η εξέλιξη των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές ήταν εντελώς σε αντίθετη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά… 14,6%.
Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουλίου του 2014 μόνο εν μέρει εξηγεί αυτή τη μείωση. Εξάλλου, πέρσι και παρά τη μείωση αυτή από τα μέσα του έτους, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν μόλις κατά 2,3%.
Εκείνη η εξέλιξη που έκανε τη … διαφορά δεν ήταν άλλο από την εκτίναξη της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας, το 48% των νέων συμβάσεων απασχόλησης έγιναν με τέτοιες συμβάσεις εργασίας οι οποίες αποδίδουν έως και … 70% λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ κάθε μήνα σε σχέση με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Το Μάιο του 2014, το 45% του συνόλου των –πολύ λιγότερων σε σχέση με φέτος- συμβάσεων ήταν μερικούς ή πλήρους απασχόλησης.