Με σύνθημα “Τιθασεύστε το διαβήτη τώρα”, οι διαβητολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τη 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον διαβήτη. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια έκρηξη που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη μέχρι το 2030 θα ξεπεράσει διεθνώς τα 435 εκατομμύρια. Ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα και καθιστική ζωή γίνονται αιτία κατακόρυφης αύξησης του Διαβήτη, με τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων που νοσούν να ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο.
Τρεις στους δέκα Έλληνες διαβητικούς υποφέρουν από κατάθλιψη, όπως διαπιστώνουν οι γιατροί των διαβητολογικών ιατρείων της χώρας.
Ανάμεσα στις κύριες αιτίες της κατάθλιψης των διαβητικών είναι η συνεχής πίεση για ρύθμιση του σακχάρου και διατήρησή του στα επιτρεπτά επίπεδα. Παράλληλα, ακόμη και σήμερα, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έρχονται αντιμέτωπα με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό, γεγονός που εντείνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) Ιωάννης Ιωαννίδης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας και η Γενική Γραμματέας της ΕΔΕ Ερυφίλη Χατζηαγγελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας, στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διαβητολογικό Κέντρο, Νοσοκομείου«Αττικόν»), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).
Ελλάδα, η χώρα του Διαβήτη
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη χώρα μας παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής των Ελλήνων.
Ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα και καθιστική ζωή γίνονται αιτία κατακόρυφης αύξησης του Διαβήτη, με τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων που νοσούν να ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο.
5 βήματα για την πρόληψη
Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόληψης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα 5 απλά μέτρα που μπορούν να μειώσουν σχεδόν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη:
Απώλεια 5% – 7% του σωματικού βάρους
150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως με τα πέντε αυτά μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων – που είναι και πιο ευάλωτες στον Διαβήτη – η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει το 71%.
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Διαβήτη
Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με έμφαση στην πρόληψη και την εκπαίδευση, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Το Εθνικό Σχέδιο θα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες θα καθορίσουν και τις αντίστοιχες δράσεις:
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης (υγιεινή διατροφή, πρόληψη παχυσαρκίας, διευκόλυνση άσκησης).
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας (εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του Διαβήτη).
Βελτίωση της παρεχόμενης εξειδικευμένης περίθαλψης.
Παράλληλα, θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά η επιδημιολογική χαρτογράφηση του Διαβήτη και των επιπλοκών του στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο καθώς και η πραγματική αποτίμηση του κόστους της πάθησης.
«Είναι το πρώτο οργανωμένο και πλήρως διαρθρωμένο σχέδιο δράσης και αποτελεί μια ολοκληρωμένη και ορθώς τεκμηριωμένη πρόταση. Ανεξάρτητα του αν και πότε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, η ύπαρξή του αποτελεί οδηγό για το μέλλον», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕ.
Ας ελέγξουμε τον Διαβήτη, τώρα!
Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία από το 2009 και έως το 2013 είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την πρόληψη.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν: Ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη μπορούν να προληφθούν με σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και πρόληψη της παχυσαρκίας.
Εξίσου σημαντική με την πρόληψη είναι και η έγκαιρη και καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις επιπλοκές του Διαβήτη. Με τη σωστή εκπαίδευση, την παροχή αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνεται μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών.
Ο Διαβήτης σε αριθμούς
Περισσότερα από 285 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη παγκοσμίως σήμερα.
Τα άτομα με Διαβήτη θα αποτελούν το 8% του πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2030.
Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 2 άνθρωποι νοσούν από Διαβήτη.
Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 1 άνθρωπος πεθαίνει από αίτιο σχετικό με τον Διαβήτη.
4η αιτία θανάτου παγκοσμίως.
4 εκατομμύρια θάνατοι από Διαβήτη ετησίως.
7 εκατομμύρια νέα περιστατικά Διαβήτη κάθε χρόνο.
40 – 59 ετών είναι οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από τον Διαβήτη.
80% των θανάτων σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
878 δολάρια είναι το μέσο κόστος του Διαβήτη ανά ασθενή για το 2010 παγκοσμίως.
2.5% – 15% των Δαπανών Υγείας κάθε χώρας σχετίζονται με τον Διαβήτη.
1 στους 20 θανάτους ατόμων κάθε ηλικίας οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στον Διαβήτη – στις ηλικίες 35 έως 64, η αναλογία διπλασιάζεται στο 1 προς 10.