Το κλειδί για την κυβερνητική συνοχή, για την συμφωνία με την τρόικα αλλά και για την ίδια την πορεία του τραπεζικού κλάδου τα επόμενα χρόνια θα είναι κατά πολλούς οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου – ΑΜΚ των τραπεζών. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φέρει τροπολογία έχει προκαλέσει θύελλα στην αντιπολίτευση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς θα πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν με την επιστροφή της τρόικας σε μία περίοδο που το σκάνδαλο στο ΤΤ προκαλεί πρόσθετες αναταράξεις.
Χθες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα την έναρξη της διαδικασίας από τη Eurobank για την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου. «Το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής θα προσαρμοστεί ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη σε αυτό η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου καθώς και του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης» ανέφερε.
Πρόθεσε ότι «η Eurobank και το ΤΧΣ εκτιμούν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών στη διαδικασία της εν λόγω αύξησης. Το ΤΧΣ υποστηρίζει την προσήλωση της Eurobank στην προσπάθεια πρόσβασης στις αγορές για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό. Η Eurobank αναμένει ότι η κεφαλαιακή της θέση κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 θα είναι υψηλότερη από τα ελάχιστα εποπτικά όρια».
Η αναβολή δεν συνδέεται μόνο με τα τεστ αντοχής αλλά και με την πρόθεση της κυβέρνησης να πωλήσει μετοχές στις πολύ χαμηλές σημερινές τιμές. Ο υπουργός Οικονομικών Γ Στουρνάρας δήλωσε στο Σκάι ότι “Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για να μπορέσουμε να ανακεφαλαιοποίησουμε τις τράπεζες εφόσον αυτό χρειάζεται” προσθέτοντας ότι θα προηγηθούν τα stress test ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο νομοσχέδιο να προβλέπεται πραγματοποίηση των ΑΜΚ των τραπεζών σε τρέχουσες τιμές…
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για μία ακόμη φορά πολύ έντονη. Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Τραπεζικά σκάνδαλα» λέγοντας ότι «για την ανακεφαλαιοποίηση αυτή έχουν προβλεφθεί 50 δις ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί ως δημόσιο χρέος. Από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη περίπου 40 δις για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία της ανακεφαλαιοποίησης (38/9.11.2012 Πράξη υπουργικού Συμβουλίου), ο στόχος ήταν μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 (Eurobank) μέχρι 4,5 χρόνια (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές ώστε λόγω και της επίτευξης συνεργειών που θα αύξαναν την αξία των τραπεζών, τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα 40 δις και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.
Εντούτοις, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες».
Ερωτά τον Πρωθυπουργό «αν αληθεύει η πρόθεση για επανιδιοτικοποίηση – πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μετόχους – αφού από τα 40 δις που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δις, ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου;»