Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις έπεσαν οι υπογραφές με την KfW για το πρώτο εκ των 3 συνολικά υπό- ταμείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προίκα 200 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Χθές υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW. Θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στην χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ αλλά 100 εκ. ευρώ που θα εισφέρει σε πρώτη φάση το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επιμέρους υπό-ταμεία που θα βρίσκονται υπό την ενιαία ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζιδάκη, βρίσκονται σε εξέλιξη, επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ταμείο, όπως π.χ. με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών CDC και τη γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων BPI. Επίσης, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το πρώτο ταμείο θα συσταθεί εντός 20 ημερών. Θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση τις ΜμΕ με δάνεια για κεφάλαια κίνησης με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη (δηλ. στη διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τόκους) Παράλληλα θα στηρίζει και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων, με νέα προϊόντα δηλαδή, που καλύπτουν τα συγκεκριμένα κενά χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.
Τα δύο επόμενα υπο-ταμεία θα αφορούν σε έργα υποδομής και στην κεφαλαιουχική συμμετοχή σε ΜμΕ με προοπτικές ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η νομική μορφή του IfG θα είναι Umbrella Fund με την δημιουργία αρχικά των αντίστοιχων τριών Υπο-ταμείων (Sub-funds):
1. Χρηματοδότησης ΜΜΕ με κεφάλαια κίνησης και με δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.
2. Κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜΜΕ με προοπτικές ανάπτυξης
3. Χρηματοδότησης περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια
Η λειτουργία του IfG θα ξεκινήσει από το πρώτο υπό-ταμείο (ως ξεχωριστή νομική οντότητα που θα ενσωματωθεί αργότερα στο Umbrella Fund), που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει η KfW. Στο ίδιο υπό-ταμείο θα κατατεθούν και τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο (από τα 350 εκατ. συνολικά που θα εισφερθούν σταδιακά), τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί από το ΠΔΕ.
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ, υπενθυμίζεται, έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ίδρυμα Ωνάση που προβλέπει τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι τα κεφάλαια του Ταμείου να πολλαπλασιαστούν αφενός με τη λειτουργία, τους επόμενους μήνες, των δύο επόμενων υπο-ταμείων και αφετέρου με τη μόχλευση των κεφαλαίων από τραπεζικά και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια. Το υπουργείο αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρή βούληση της Γαλλικής Κυβέρνησης να συμμετέχει επίσης στο IfG μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή BPI της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων (Banque des Public Investiments). Επίσης έχει εκφρασθεί κατ αρχήν ενδιαφέρον από την κυβέρνηση του Abu Dahbi καθώς και την China Development Bank, ενώ είναι σε εξέλιξη επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ταμείο.
Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, σύμφωνα και με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων για τους μετόχους του. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη – εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει τις διαδικασίες επιλογής και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:
• Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα Διαρθρωτικά ταμεία
• Άμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).
•Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Οι ομάδες διαχείρισης των εργασιών του Ταμείου θα επιλεγούν με διαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από το Διοικητικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συνιδρυτών (Ελληνική Κυβέρνηση, KFW, EIB Group, CDC/BPI, Ίδρυμα Ωνάση) και στο οποίο η Ελληνική πλευρά δεν θα έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.
Έδρα του Ταμείου είναι το Λουξεμβούργο και σύμφωνα με το υπουργείο « η επιλογή αυτή έγινε για λόγους ευελιξίας και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τη λειτουργία αντίστοιχων θεσμών. Περαιτέρω επελέγη για τη διευκόλυνση επενδυτών τρίτων χωρών, πλην της Ελλάδας, να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο και, εμμέσως, την ελληνική οικονομία, που είναι και το ζητούμενο. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει τελικά περισσότερη σημασία είναι ότι το Ταμείο θα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα επενδύει σε ελληνικές επιχειρήσεις».
Οι επιχειρήσεις θα έρχονται σε επαφή με το Ταμείο για δάνεια μέσω των Ελληνικών Τραπεζών κατά το επιχειρησιακό μοντέλο της KFW ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών. Ο στόχος του Ταμείου είναι να εκμεταλλευτεί την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των βασικών εταίρων ούτως ώστε το επιτόκιο χορηγήσεων στις ΜΜΕ (μέσω των ελληνικών τραπεζών) να είναι σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό. Οι εξασφαλίσεις θα ορίζονται με τραπεζικά κριτήρια.
Πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία αναμένεται να βελτιώσει την ρευστότητα στην αγορά. Σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, όπως είναι η ενδεχόμενη επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μας καθώς και με την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες από τις αγορές του εξωτερικού είναι πιθανό η κατάσταση στην χώρα μας να ομαλοποιηθεί. Έμφαση πάντως θα πρέπει να δοθεί στις επιχειρήσεις που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Θα ήταν προτιμότερο να υποστηριχθούν εξωστρεφείς εταιρίες. Οι τελευταίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του online marketing για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, είτε στην Ελλάδα, είτε κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.