Τα τελευταία χρόνια το Insurance Europe ή αλλιώς η Ομοσπονδία των Ασφαλιστικών Ενώσεων 34 χωρών της Ευρώπης, με έδρα τις Βρυξέλλες έχει υιοθετήσει στα πλαίσια της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιεί, να οργανώνει και μια ημερίδα με σκοπό να συζητηθούν και να σχολιαστούν επίκαιρα προβλήματα αλλά και να έρθουν σε επαφή φορείς, εταιρείες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Γιατί όμως να μπει στον κόπο η ομοσπονδία; Είναι καιρός για περιττά έξοδα ή έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία μιας τέτοιας ημερίδας που στην ουσία θίγει μέσα από ανοιχτό διάλογο και τοποθετήσεις, τις εξελίξεις που υπάρχουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (βλέπε Solvency II); Ποια η σημασία του ετήσιου συνεδρίου και για ποιο λόγο πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους; Έστω και σαν είδηση;
Όπως είχε δηλώσει και ο κ. Γ. Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας του ομίλου INTERAMERICAN και μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Επιτροπής Υγείας του Insurance Europe, σε ειδική έκδοση του περιοδικού “Ασφαλιστικό Marketing” Σεπτεμβρίου 2014, το Insurance Europe συνεργάζεται στενά με τις ευρωπαϊκές αρχές για τον καθορισμό και τη διαρκή προσαρμογή ενός πλαισίου λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Εξασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, προάγει διαφάνεια και το πιο σημαντικό, συγκεντρώνει (σε μάκρο – επίπεδο) και αναλύει όλα τα στοιχεία για τις παγκόσμιες τάσεις στην κοινωνία και την οικονομία καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Στοιχεία που οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν για να προσαρμόσουν τα ασφαλιστικά προϊόντα τους αλλά και τους κανόνες λειτουργίας τους.
Τι συζητήθηκε στο φετινό συνέδριο του Insurance Europe;
Σύμφωνα με την κ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος που παρευρέθηκε στο συνέδριο μαζί με τον Πρόεδρο κ. Σαρρηγεωργίου, το φετινό συνέδριο αναπτύχθηκε πάνω στους εξής άξονες. Αυτοί ήταν:
[su_list icon=”icon: chevron-circle-right” icon_color=”#2bcd0b”]
- Η ασφάλιση σαν θεσμός είναι εξαιρετικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.
- Over regulation – εκτεταμένη επιβολή νομοθεσίας που ενώ οι επόπτες θέλουν να βοηθήσουν στην ουσία βλάπτουν την αγορά με το υπερβολικά αυστηρό πλαίσιο που θέλουν να επιβάλουν.
- Ευκολότερη διακίνηση κεφαλαίων μέσα στην Ευρώπη – καλύτερη επικοινωνία με την Ένωση Κεφαλαιαγορών.
- Σωστή εκμετάλλευση των 315 δισ. προς επένδυση του “Σχέδιου Γιούνκερ”.
- Διαφορές μεταξύ Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών (λάθος η αντιγραφή της τραπεζικής νομοθεσίας στην ασφαλιστική).
- Δυνατότητες ανάπτυξης & περίοδος χαμηλών επιτοκίων που βλάπτουν κυρίως τις Ασφαλιστικές εταιρείες ζωής.
[/su_list]
Από την πλευρά του ο κ. Σαρρηγεωργίου σχολιάζοντας την Ημερίδα μάς δήλωσε:
Και αυτήν τη χρονιά η γενική συνέλευση αποτέλεσε αφορμή για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων πάνω σε καυτά θέματα του κλάδου μας και γενικότερα της οικονομίας. Το Solvency II σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκαλεί ανησυχία για τη γραφειοκρατεία του. 3.500 σελίδες με 700 οδηγίες με τον πελάτη να έχει 134 έντυπα με πληροφορίες που του ζητάμε να συμπληρώσει χωρίς να ξέρουμε αν θέλει να μας τις δώσει. Πολύ σημαντικό θέμα προς συζήτηση και έλεγχο προκειμένου να μη δημιουργήσουμε ένα “τέρας” χειρότερο από αυτό του παρελθόντος. Είναι επίσης πολύ ξεκάθαρο ότι όταν σχεδιαζόταν το Solvency II – που έχει πλήρη έκθεση και του ενεργητικού αλλά και του παθητικού ενός ασφαλιστικού οργανισμού στις αγορές και τα επιτόκια – ούτε τα επιτόκια ήταν τόσο χαμηλά αλλά ούτε και η μεταβλητότητα ήταν τόσο υψηλή. Είναι φανερό λοιπόν ότι σαν βιομηχανία, θα πρέπει να ξαναδούμε το κατά πόσο το Solvency II μπορεί να δουλέψει όπως το υπολογίσαμε. Ο κ. Σαρρηγεωργίου συμπλήρωσε τη δήλωσή του σχολιάζοντας το πόσο σημαντικό είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπορέσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια προκειμένου να κάνουν τις σωστές μακροχρόνιες επενδύσεις που ταιριάζουν στον κλάδο.
Συνοψίζοντας, αναγνωρίζουμε ότι η δική μας Ασφαλιστική αγορά μαστίζετε από από αναρίθμητα μικρά και μεγάλα προβλήματα που χρήζουν εξαιρετικής σημασίας και προτεραιότητας. Πρέπει να παραδεχθούμε όμως ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα πηγάζουν από την Ευρώπη ενώ κάποια άλλα, που μαστίζουν τώρα την Ευρώπη, αύριο θα μας χτυπήσουν την πόρτα. Πόσο μάλλον όσον αφορά το Solvency που είναι προ των πυλών. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι όπως η CEO των Lloyd’s, Inga Beale και ο CEO του ομίλου AXA, Henri de Castries, υποστηρίζουν τόσο με την παρουσία τους όσο και με το διάλογό τους σε πάνελ την Ημερίδα.