Η απόφαση για την έκδοση της Άδειας και η Εποπτεία μιας ασφαλιστικής επιχείρησης η οποία ισχύει για το σύνολο της ΕΕ, πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους εγκατάστασης. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΔΕΙΑ Σπύρος Ζάρκος σχετικά με ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΕΟΧ, που ασκούν νόμιμα δραστηριότητα στην Ελλάδα είτε με το καθεστώς εγκατάστασης ή με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών. Η απάντηση του Σπ. Ζάρκου δόθηκε μέσω του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε η Βουλευτής του νομού Σερρών κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά προς τον Υπουργό.
Η Βουλευτής στην ερώτησή της αναφέρεται σε φαινόμενα φθηνών ασφαλειών χωρίς αντίκρυσμα από Εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν έδρα το εξωτερικό. Αναφέτρεται μάλιστα σε Εταιρείες που έχουν έδρα τη Βουλγαρία, ακόμα και το Γιβραλτάρ. Ρωτά αν υπάρχουν περιπτώσεις καταγγελιών από ασφαλισμένους σε τέτοιες εταιρείες και πώς θα διασφαλιστούν οι ασφαλισμένοι από τους κινδύνους.
Σύμφωνα με τη θέση της ΔΕΙΑ που υπογράφει ο Επικεφαλής της Σπύρος Ζάρκος, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΕΟΧ, μπορούν να ασκούν νόμιμα δραστηριότητα στην Ελλάδα είτε με το καθεστώς εγκατάστασης ή με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί νόμιμα στη Βουλγαρία και το Γιβλαντάρ, μπορούν να ασκούν δραστηριότητα και στην Ελλάδα, αναφέρεται στην απάντηση. Επίσης, οι συμμετέχουσες χώρες, αποδέχονται την αρχή της Ενιαίας Άδειας με βάση το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει συναφθεί ανάμεσα στις Εποπτικές Αρχές της ΕΕ και του ΕΟΧ. Δηλαδή η απόφαση για την έκδοση της Άδειας και την Εποπτεία η οποία ισχύει για τοσύνολο της ΕΕ, πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους εγκατάστασης, προσθέτει ο Σπύρος Ζάρκος.
Αν μια τέτοια Εταιρεία που δραστηριοποιείται δεν τηρεί τους κανόνες που ισχύουν, η Τράπεζα της Ελλάδος την καλεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ενημερώνει την έδρα και την εποπτική αρχή της χώρας καταγωγής, από την οποία μπορεί να της ζητάνα λάβει μέτρα. Αν δεν συμμορφωθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να απαγορεύσει στην Εταιρεία αυτή να συνάπτει νέες ασφάλειες με καθεστώς υποκαταστήματος ή ΕΠΥ.
Οι ασφαλισμένοι και δικαιούχοι αποζημίωσης που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με οποιαδήποτε εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελληνική επικράτεια μπορούν να υποβάλλουν τα παράπονά τους απευθείας στην ασφαλιστική Εταιρεία, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνει ο Επικεφαλής της ΔΕΙΑ.