Διέψευσε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης, τα σενάρια μείωσης των εφάπαξ. Ωστόσο, δεν εξήγησε από «πού» θα βρει τους πόρους για να αποτρέψει αυτή τη μείωση.
Ποια είναι αυτά τα σενάρια, τα οποία έχει επεξεργαστεί ειδική επιτροπή υπό το γενικό γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων, κ. Γιώργο Ρωμανιά;
- Σύμφωνα με το πρώτο, το οποίο απηχεί στην ισχύουσα ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» τα εφάπαξ –κυρίως του δημοσίου- έπρεπε να κοπούν κατά τουλάχιστον 30%. Κάτι τέτοιο έχει απορριφτεί εξαρχής από το Υπουργείο Εργασίας, μιας και αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η κατάργηση της εν λόγω ρήτρας.
- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει συγχώνευση όλων των ταμείων πρόνοιας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε ένα υπερ – ταμείο και μέσω της αξιοποίησης προπαντός των αποθεματικών κυρίως του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) ύψους 600 εκατ. ευρώ για την απόδοση των συνολικά 60.000 εκκρεμών εφάπαξ (κόστους 1,5 δις. ευρώ) σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στους απόμαχους των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου. Αυτό το σενάριο προφανώς σκοντάφτει αφενός στην άρνηση του ΤΑΠΙΤ και αφετέρου στη μείωση των εφάπαξ σε ένστολους και εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.
- Το τρίτο σενάριο προβλέπει ανατοκισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την κατάθεση τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και επιστροφή τους με τη μορφή του εφάπαξ. Ωστόσο και αυτό το σενάριο θα έφερνε μια μείωση κατά μέσο όρο 9% στα εφάπαξ. Και αυτό δηλαδή προσκρούει στην κυβερνητική δέσμευση περί μη – μείωσης των εφάπαξ.
Συνεπώς το μόνο που μένει τώρα είναι η επιστροφή στο παλιό μαθηματικό τύπο που ίσχυε προ του 2012 και αφορούσε πλέον μόνο όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί έως την 31η Αυγούστου του 2013.
Αυτό, όμως, ειδικά στην περίπτωση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) όπου εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις εφάπαξ θα σήμαινε την ανάγκη εξεύρεσης πόρων ύψους 860 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, το ΤΠΔΥ έχει στα αποθεματικά του μόλις 120 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εισπραχθούν άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Συνεπώς, λοιπόν, λείπουν περίπου 440 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους – αρχές του άλλου, μιας και οι περισσότερες αιτήσεις εκκρεμούν εδώ πάνω από 1 – ½ χρόνο.