Σε χθεσινή ερώτηση της Βουλευτού Επικρατείας Λούκας Κατσέλη στη Βουλή, σχετικά με τις Εξελίξεις στην Εθνική Ασφαλιστική, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας απάντησε τα εξής:
«Η Κυβέρνηση ούτε παρεμβαίνει ούτε καθοδηγεί την οποιαδήποτε Επενδυτική Στρατηγική υιοθετείται είτε από την Εθνική Τράπεζα είτε απ’ οποιαδήποτε άλλη Ανώνυμη Εταιρεία. Ούτε επίσης μπορεί να γίνεται λόγος για αφελληνισμό ή ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, όταν η ίδια η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εξετάσει μέσα από Διεθνή Διαδικασία Επιλογής το ενδεχόμενο Στρατηγικής Συνεργασίας με Διεθνή Ασφαλιστικό Οίκο, αποδεδειγμένης Εμπειρίας, υψηλής Τεχνογνωσίας και ισχυρής Κεφαλαιακής Βάσης προκειμένου να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες περαιτέρω Ανάπτυξης της Εθνικής Ασφαλιστικής και των Τραπεζοασφαλιστικών Εργασιών του Ομίλου γενικότερα στην Ελλάδα, τη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία.
Oι Υπουργοί Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. κ. Χριστοδουλάκης και Παπαντωνίου σε σειρά συναφών Ερωτήσεων στη Βουλή απαντούσαν ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται εκτός Δημόσιου Τομέα και λειτουργεί βάσει Κριτηρίων που ισχύουν και για τις λοιπές Ιδιωτικές Τράπεζες. Σήμερα εσείς έρχεστε και λέτε, ακριβώς το αντίθετο: ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θέλει μια Εταιρεία Δημόσια, υπό Δημόσιο Έλεγχο, για να παρεμβαίνει ρυθμιστικά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι μια Ανώνυμη εταιρεία η οποία λειτουργεί ελεύθερα στο πλαίσιο του Ελεύθερου Ανταγωνισμού.
Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Συνεπώς οι Επενδυτικές της κινήσεις και οι Στρατηγικές Επενδύσεις και Συμμαχίες της καθορίζονται στα πλαίσια του Ελεύθερου Ανταγωνισμού. Μέσα από την ανάπτυξη αυτή η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η καλύτερη Διασφάλιση των συμφερόντων των Πελατών, των Εργαζομένων, του Εταιρικού Δικτύου και των Πρακτόρων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στις βασικές τραπεζικές της εργασίες.
Αυτό εξάλλου συνάδει και με το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά. Είναι το νέο Σύμφωνο Κεφαλαιακής Επάρκειας, η «ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ». Όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει, με αυτό το σύμφωνο διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στην οποία οι Τράπεζες, για τον υπολογισμό του δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, αφαιρούν από τα Εποπτικά ίδια Κεφάλαιά τους το ποσό συμμετοχής τους στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Γι’ αυτό το λόγο σχεδόν όλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επιχειρούν την αποδέσμευση από τις θυγατρικές Ασφαλιστικές τους Εταιρείες και τη συγκέντρωση σε καθαρά Τραπεζικές Εργασίες.
Με ανάλογο τρόπο αντιδρούν και μεγάλες Τράπεζες στο Εξωτερικό, οι οποίες επίσης αναζητούν Στρατηγικούς Εταίρους για την ανάπτυξη των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Η προσαρμογή λοιπόν στους νέους κανόνες της αγοράς φαίνεται να είναι δεδομένη. Κατά συνέπεια ούτε για αφελληνισμό ούτε για ξεπούλημα μπορεί κανείς να μιλάει. Όσο για τον Στόχο πρωταγωνιστικής παρουσίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτόν ακριβώς το στόχο η Εθνική Τράπεζα πιστεύει ότι θα τον πετύχει μέσα από αυτήν ακριβώς τη στρατηγική Συμμαχία».