Η ΑΧΑ συμμετείχε για 3η χρονιά στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα που διοργάνωσε για 7η συνεχόμενη χρονιά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013. Οι εθελοντές της ΑΧΑ βρέθηκαν έξω από νυχτερινά κέντρα στην Αθήνα με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους νέους για την οδική ασφάλεια, ενθαρρύνοντάς τους να ορίσουν τον «Οδηγό της Παρέας», εκείνον δηλαδή που δεσμεύτηκε να μην καταναλώσει αλκοόλ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια την παρέα του στο σπίτι.
Ο «Οδηγός της παρέας» στο τέλος της βραδιάς έκανε με δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ προκειμένου να φανεί εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Στις περιπτώσεις που ο «Οδηγός της παρέας» είχε τηρήσει τη δέσμευσή του επιβραβεύθηκε με κάποια δώρα από το Ινστιτούτο, ενώ αν είχε καταναλώσει αλκοόλ, οι εθελοντές τον συμβούλευσαν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με άλλο τρόπο.
Για την ΑΧΑ η οδική ασφάλεια αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τροχαία αφορούν κυρίως σε ηλικίες 15-29 ετών, η ΑΧΑ στηρίζει ενεργά την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των νέων και μέσα από τη δική της εμπειρία και τεχνογνωσία προσπαθεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν ότι η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή αυτών των ατυχημάτων.
Πάνω από 2.500 νέοι συμμετείχαν στη δράση και δεσμεύθηκαν να μην πιουν. Το 52% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ. Από αυτούς το 75% κράτησε την υπόσχεσή του να μείνει κάτω από το νόμιμο όριο ενώ 1 στους 4 οδηγούς που μετρήθηκαν ήταν πάνω από το όριο αυτό. Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας για το έτος 2012 από το συνολικό αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, το 20,4% οφείλονταν στη μέθη ενώ το ποσοστό αυτό το 2011 ανερχόταν σε 21,1%.
Η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με τους «Responsible Young Drivers» (RYD) του Βελγίου και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμβολή της Τροχαίας που διαθέτει τα αλκοολόμετρα στο Ινστιτούτο και υποστηρίχτηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ), ενώ καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν η βοήθεια και ο ζήλος των εθελοντών και συντονιστών του Ινστιτούτου.