Μία πολύ επίκαιρη και ενδιαφέρουσα αναδημοσίευση του Αριστείδη Τσιπλάκου*, από το “Επιστημονικό Μάρκετινγκ”, τεύχους Απριλίου, 2010.
Βόμβα στα θεμέλια του Κράτους αποτελεί το Δημόσιο Χρέος, όταν απαιτούνται κάθε χρόνο σχεδόν 12 δισ. ευρώ μόνο για τους τόκους του δυσθεώρητου Δημόσιου Χρέους που σήμερα αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ και είναι η βασική αιτία που η χώρα μας δεν μπορεί να ορθοποδήσει παρά τη συνεχή λιτότητα που επιβάλλουν όλες οι Κυβερνήσεις. Εύκολα αντιλαμβάνεται ο Λαός ποιοι ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα της χώρας μας, αν δούμε τη διαχρονική εξέλιξη των δανείων που πήραμε από το εξωτερικό, πώς και από ποιους διατέθηκαν. Από το 1824 μέχρι το 1898, που η Ελλάδα ετέθη υπό Διεθνή οικονομικό έλεγχο, είχαμε πάρει 10 δάνεια συνολικού ποσού 920 εκατ. γαλλικών φράγκων (γ.φρ.), από τα οποία τα 270 εκατ. γ.φρ. ήταν έξοδα-κρατήσεις μεσαζόντων και τραπεζών. Τα υπόλοιπα διατέθηκαν κατά σειρά για αμοιβές αγωνιστών, έξοδα αντιβασιλείας, για την οργάνωση Βαυαρικού στρατού, για αποζημίωση στην Τουρκία για τον Ατυχή πόλεμο του 1897 και λίγα για επενδύσεις την περίοδο Χ. Τρικούπη (Σιδηρόδρομοι κ.λπ.).
Από το 1898 μέχρι το 1932 πήραμε άλλα 1.280 εκατ. γ.φρ., που χρησιμοποιήθηκαν εκτός από την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων, για τους Βαλκανικούς πολέμους, για αποκατάσταση προσφύγων κ.λπ. Για να γίνει κατανοητή η εκμετάλλευση της χώρας μας από τους δανειστές, αρκεί να σημειώσουμε ότι μέχρι το 1932 είχαμε πληρώσει 130 εκατ. γ.φρ. περισσότερα από ό,τι είχαμε πάρει και χρωστούσαμε ακόμα 2 δισ. εκατ. γ.φρ. Από το 1932 μέχρι το 1945 δεν είχαμε εξωτερικό δανεισμό, ενώ είχε παγώσει η εξυπηρέτηση των παλαιών δανείων λόγω της παγκόσμιας κρίσης και του πολέμου.
Την περίοδο 1946-1967, που ήταν και από τις δυσκολότερες περιόδους για τη χώρα μας, η Ελλάδα θα συνάψει συνολικά δάνεια ύψους 406 εκατ. δολ. για την αντιμετώπιση δαπανών του εμφυλίου πολέμου και κυρίως για σημαντικά έργα υποδομής, που έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της χώρας. Την περίοδο αυτή διακανονίστηκε το 97% του εξωτερικού προπολεμικού Δημόσιου Χρέους. Την περίοδο της δικτατορίας ο εξωτερικός δανεισμός σημείωσε πολύ μικρή αύξηση, λόγω της απομόνωσης της χώρας μας και τελικά το εξωτερικό Δημόσιο Χρέος το 1974 ήταν 115 δισ. δρχ. (22% του ΑΕΠ). Η περίοδος 1974-1981 ήταν η περίοδος ανασυγκροτήσεως της χώρας μας και τα λίγα δάνεια που πήραμε διατέθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους για επενδύσεις, με την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο Μόρνος, οι εθνικές οδοί, τα σημαντικά έργα υποδομής στην Αττική, αποχετεύσεις, οδικές αρτηρίες, αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς το 1978 και 1981 κ.λπ. και τελικά το εξωτερικό Δημόσιο Χρέος το 1981 ήταν μόλις 672 δισ. δρχ. (29,7% του ΑΕΠ). Η έκρηξη του χρέους και η ανεπανόρθωτη ζημιά έγινε την περίοδο 1981-1989, που αντί να εκμεταλλευτούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που μας παρείχε η ΕΟΚ για τη σύγκλιση της οικονομίας μας, όπως έκαναν οι άλλες χώρες του στόχου 1 (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία), το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τριτοκοσμική πολιτική, μετέχοντας στη γνωστή ομάδα των αδέσμευτων χωρών. Ακόμα, συνέχισε την αντιΕΟΚική του πολιτική, με αιτήματα για ειδικές σχέσεις με την ΕΟΚ, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, και επέλεξε για την επίλυση των προβλημάτων τον εύκολο τρόπο του αλόγιστου δανεισμού. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ότι η τότε Κυβέρνηση έπαιρνε κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα και ένα δάνειο, από οπουδήποτε και με οποιουσδήποτε όρους, με εξόφληση την επόμενη 10ετία.
Έτσι, το Δημόσιο Χρέος από 672 δισ. δρχ. το 1981 (29,7% του ΑΕΠ) εκτινάχθηκε το 1989 στα 9.200 δισ. δρχ. (65,7% του ΑΕΠ) και το 1990 που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία είχε φτάσει στα 11.100 δισ. δρχ. (80,7% του ΑΕΠ).
Τα χρήματα των υπέρογκων δανεισμών στο διάστημα 1981-1989, που ήταν η κύρια αιτία για το σημερινό πρόβλημα, δε χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις, αλλά κατασπαταλήθηκαν για να διατηρείται το κυβερνόν κόμμα στην εξουσία με αλόγιστες παροχές σε ημετέρους κ.λπ.
Για την ιστορία θα αναφερθούμε στις αλήστου μνήμης προβληματικές επιχειρήσεις Πειραϊκή-Πατραϊκή, Προμέτ, Πυρκάλ, Αθηναϊκή, Κεραφίνα, ΑΓΕΤ, Πλαστικά Καβάλας, ΜΕΛ, Λάρκο, Βέλκα κ.λπ., που η καθεμία ροκάνιζε δισεκατομμύρια δρχ. κάθε μήνα για πληρωμές υπαλλήλων χωρίς να εργάζονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσα στην Βουλή στη συνεδρίαση στις 2/10/1990 (σελ. 2.747), την περίοδο 1983-1989 διατέθηκαν 980 δισ. δρχ. σε σταθερές τιμές 1990, για να διατηρούνται 27.000 αργόμισθοι, που σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος από αυτούς στοίχιζε κάθε χρόνο 5 εκατ. δρχ. Για να γίνει κατανοητή η ζημιά, με τα χρήματα που διατέθηκαν για τη διατήρηση των προβληματικών αυτών επιχειρήσεων, μπορούσαμε –σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή– να είχαμε τότε κατασκευάσει τη Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, το Μετρό της Αθήνας, τους αυτοκινητοδρόμους και το αεροδρόμιο των Σπάτων.
Άλλη αλόγιστη δαπάνη που συνετέλεσε στην έκρηξη του Δημόσιου Χρέους ήταν οι επιδοτήσεις και τα θαλασσοδάνεια που πήραν δήθεν επιχειρηματίες για να κάνουν επενδύσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τα χρήματα που πήραν κατατέθηκαν σε ξένες τράπεζες, χωρίς να γίνουν επενδύσεις και χωρίς να αναζητηθούν τα χρήματα αυτά μέχρι το 1992, που κλήθηκαν να τα επιστρέψουν. Αλλά το θέμα αυτό τέθηκε στο αρχείο από την επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό μέρος των δανεικών δόθηκαν την εποχή εκείνη για 200.000 συντάξεις εθνικής αντίστασης σε άτομα που ως επί το πλείστον ήταν αγέννητα την εποχή της κατοχής, όπως αποδείχθηκε, και περιορίστηκαν στο ελάχιστο την επόμενη 10ετία. Δόθηκαν αναπηρικές συντάξεις σε υγιέστατα άτομα και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι το προπύργιο του ΠΑΣΟΚ οι ανάπηροι ανέρχονται στο 60% του πληθυσμού. Ακόμα, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, μιας και τα χρήματα ήταν δανεικά, έκαναν χιλιάδες προσλήψεις και διπλασίασαν μισθούς και συντάξεις για να διατηρούνται στην εξουσία. Ακόμα, είχαμε διασπάθιση δημόσιου χρήματος από κομματικά στελέχη με την ανοχή της τότε Κυβέρνησης, η οποία έθεσε και όριο στο χρηματισμό – 500 εκατ. δρχ. για κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το όργιο της σπατάλης ολοκληρώθηκε παραμονές εκλογών του 1989 με το σύνθημα «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».
H ασυδοσία της 10ετίας του 1980, αλλά και η μη δραστική αντιμετώπισή του στις επόμενες 10ετίες έχουν οδηγήσει σε τέτοιους ρυθμούς αύξησης του Δημόσιου Χρέους, που καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία αυτόματη άνοδό του, λόγω των τόκων, γι’ αυτό βλέπουμε την αλματώδη άνοδό του σε όλες τις επόμενες περιόδους. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν κάποιος συνάψει ένα μεγάλο δάνειο, π.χ., στεγαστικό, και σπαταλήσει τα χρήματα για καταναλωτικούς σκοπούς και δανείζεται συνεχώς για την εξυπηρέτηση του δανείου που αρχικά πήρε, τότε όλοι έχουμε πείρα για το πόσο γρήγορα αυτοτροφοδοτείται και αυξάνεται το χρέος.
Την περίοδο 1990-1993, που είχαμε την πληρωμή των δανείων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνήψε αναγκαστικά δάνεια, από τα οποία διατέθηκαν για πληρωμή τόκων 6,45 τρισ. δρχ. για καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου που είχαν δοθεί την προηγούμενη 10ετία, 2,82 τρισ. δρχ. για εθνική μας συμμετοχή στο Α΄ ΚΠΣ, 2,25 τρισ. δρχ. για επενδύσεις και μόνο 0,68 τρισ. για κάλυψη ελλειμμάτων, με αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος το 1993 που ανέλαβε και πάλι το ΠΑΣΟΚ να ανέλθει στα 23.000 δισ. δρχ. (68,8 δισ. ευρώ).
Την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 1993-2004 το Δημόσιο Χρέος αυτοτροφοδοτούμενο αυξήθηκε από 68,8 δισ. ευρώ που παρέλαβε το 1993 σε 170 δισ. ευρώ από νέους δανεισμούς κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.
Η Νέα Δημοκρατία από το 2004 έως το 2009 δανείστηκε για την καταβολή τόκων 62 δισ. ευρώ, για αποπληρωμή ολυμπιακών έργων και παλαιών χρεών για εξοπλισμούς 20 δισ. ευρώ και 18 δισ. ευρώ για κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Με αποτέλεσμα, να παραδώσει στο ΠΑΣΟΚ Δημόσιο Χρέος 270 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο ότι από τα 270 δισ. ευρώ του Δημόσιου Χρέους, για τα 20 δισ. ευρώ ευθύνονται οι Κυβερνήσεις της Ν.Δ. και για τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Από όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύεται με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ποιος ευθύνεται για το σημερινό οικονομικό κατάντημα της χώρας μας και ας σταματήσει ο σημερινός Πρωθυπουργός να αναρωτιέται πού πήγαν τα λεφτά. Και μπορεί να ισχυρίζεται ότι δε χρωστάει τίποτε σε κανέναν, αλλά η Κυβέρνηση της δεκαετίας του 1980 στην οποία μετείχε χρωστάει και μάλιστα πολλά, γιατί με την αλόγιστη και επιπόλαιη πολιτική της είναι η υπεύθυνη για το σημερινό διασυρμό της Ελλάδας, αλλά και για την υπονόμευση του μέλλοντος πολλών επόμενων γενεών.
* Ο Αριστείδης Τσιπλάκος είναι τ. Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Βοιωτίας και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1990-1993).
πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική η ενημέρωση, έστω και καθυστεριμένα.
Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί δεν τη δημοσιεύεται σε περισσότερους και πιο αναγνώσιμους χώρους ΜΜΕ, για να ενημερωθεί και εκείνος που δεν έχει πρόσβαση στο ιντερνετ?
Ευχαριστώ
ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΣΕΙ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.
ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ 10,50 %?
ΕΣΕΙΣ ΚΕ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΑΣ? ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΙ ΧΩΡΑ? ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ.
ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ?
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ.
ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ 300 ΣΤΑ 9 ΜΕΤΡΑ……
Ενταξει κυριε Τσιμπλακο! Συγχαρητηρια! Καταλαβαμε με πολυ μεγαλη σαφηνεια τις διευκρινησεις που μας δωσατε σχετικα με την κομματικη σας ταυτοτητα.
Ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι δεν ειστε απλα Νεοδημοκρατης αλλα αντι Πασοκικος!
Δυστυχως κυριε Τσιμπλακο σε αυτες τις κρισιμες περιοδους για την χωρα δεν ειναι το σωστοτερο να κανουμε μικροπολιτικη και να μεταθετουμε ευθυνες σε αλλους μονο και μονο για να εξυπηρετησουμε κομματικα και μικροπολιτικα συμφεροντα. Το πρεπων ειναι να αξιοποιησουμε ολοι τις γνωσεις μας , που εσεις αδιαμφισβητητα εχετε , προκειμενου να προτεινουμε σοβαρες λυσεις για να βοηθησουμε τη χωρα να ξεφυγει απο αυτη την μαυρη και δραματικη κατασταση. Εχετε τη γνωση να βοηθησετε τον τοπο. Ριξτε στο τραπεζι τις ιδεες σας για το καλο του τοπου αυτου και ενα ειναι σιγουρο. Οτι ο Λαος θα σας ανταμειψει. Θα θυμηθει οτι καποτε καποιος βουλευτης της σημερινης Αντιπολιτευσης δουλεψε για το καλο του τοπου.
Αν επικαλουμαστε το παρελθον για να αιτιολογησουμε την σημερινη κατασταση και το ποιος φταιει μπορουμε να επικαλεστουμε πολλες περιπτωσεις που μαλλον επιλεκτικα σας διαφευγουν οπως τα πιο προσφατα γεγονοτα του Βατοπεδιου που ακομα κανεις δεν εχει τιμωρηθει αλλα και δεν εχει επιστραφει πισω ουτε ενα ευρω απο αυτα που <<χαθηκαν>>.
Μπορουμε να επικαλεστουμε την κακοδιαχειρηση των Ολυμπιακων Εργων που μετα απο την Ολυμπιαδα ειμαστε η μονη χωρα που τα διατηρει αναξιοποιητα να ρημαζουν στο ελεος τους.
Μπορουμε να αναλογιστουμε τα 28 δις που δοθηκαν για την ενισχυση στις Τραπεζες για να βοηθηθει η ρευστοτητα της οικονομιας , κατι το οποιο δεν εγινε ποτε.
Και σημερα ερχομαστε να <<κατεβαζουμε τα παντελονια>> στους ξενους για να μας κανει τη χαρη το ΔΝΤ να μας δανεισει 15 δις ευρω δηλαδη σχεδον τα μισα απο αυτα που θα επρεπε να εχουν επιστραφει αφου δεν διατεθηκαν για το σκοπο που δοθηκαν!
Αυτα τα λιγα απο εναν εντιμο αγωνιστη της ζωης που δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ κομματικη ταυτοτητα και ισως γι αυτο δεν εχει προκοψει στην ζωη του οσο θα επρεπε .
Απο εναν πατερα δυο παιδιων που μαχεται καθημερινα δουλευοντας τιμια για πανω απο 18 ωρες την ημερα για να μπορεσει απλα να επιβιωσει και να συντηρησει αξιοπρεπως την οικογενεια του!
Ευχαριστω για το χρονο που διαθεσατε για να διαβασετε αυτη την επιστολη
Μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων εκμεταλεύθηκε τις σχέσεις της με την εκάστοτε εξουσία γιατί τους “πιστεύουν” και περάσανε μια χαρά εις βάρος των αιωνίων κορόϊδων που εξακολουθούν να νομίζουν ότι θα κάνουν προκοπή σε αυτό τον τόπο.
Είμαι 42 ετών και 1η φορά κάποιος επώνυμος, βγαίνει και γράφει την αλήθεια για την οικονομική κατάντια μας ως χώρα. Όλα τα χρέη δημιουργήθηκαν από κάποιους συγκεκριμένους “κυρίους” που επιτέλους αποκαλύθφηκαν και δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Θα πρέπει χωρίς να το σκεφτούνε να τα βάλουν κάτω και όπως τα παίρνανε ,να δώσουνε τα περισσότερα πίσω έτσι ώστε και να μην γίνετε πολύ κουβέντα ,αλλά και για να αποφευχθούν τα χειρότερα
Μα φίλε Χρήστο, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι οτι επί της ουσίας εμείς τα πήραμε και τα φάγαμε, δίνοντας τη δυνατότητα σ’αυτούς να φάνε περισσότερα.
Όταν ο αργόμισθος βάζει βίσμα να διοριστεί κάπου ακόμα και αν κάθεται..
Όταν υπήρξαν υπηρεσίες με 30-40 υπεράριθμους υπαλλήλους. Παράδειγμα το αεροδρόμιο της Κω την οκταετία 81-89 είχε 45!!!! οδηγούς λεωφορείου, το λεωφορείο φυσικά ήταν ένα και έκανε 2 διαδρομές την ημέρα το χειμώνα και 3 το καλοκαίρι… Αυτοί πιθανόν να έχουν πάρει και σύνταξη παίρνοντας κάπου μετάταξη…
Όταν διορίζονται 850 νέοι μηχανικοί και υπάλληλοι στην ΤΡΑΜ Α.Ε. στην τελευταία χρονιά της ΝΔ, κάνοντας τους υπαλλήλους της από 350 σε 1.200 . Μια υπηρεσία χωρίς αύξηση κύκλου εργασιών, ίσα ίσα που μπαίνει συνεχώς μέσα…
Εμείς είμαστε πίσω από αυτά. Και μέσα από τη συμπεριφορά μας γεννιούνται και υπάρχουν και τρώνε οι διάφοροι Siemens – Λαλιώτηδες – Σκανδαλίδηδες – Ευφραίμ κοκ.
Δεν έχει διαφορά το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.
Και όσοι ΠΑΣΟΚΟΙ θιχτήκατε από αυτό το σημείωμα σημαίνει οτι δεν βλέπετε την ουσία (οτι ο Ανδρέας μας κατέστρεψε, ο Μητσοτάκης μας ξεπούλησε, ο Σημίτης έκανε πλούσιο το 80% των Πασοκτζήδων, ο Κωστάκης άφησε τους πεινασμένους ΝΔκράτες να χορτάσουν και αυτοί και ο Γιωργάκης είναι μια επικίνδυνη μαριονέτα των Αμερικάνων που θα μας έχει ήδη ξεπουλήσει πολύ φτηνά).
Εμείς φταίμε που δεν κάνουμε τίποτα γι’αυτό γιατί απλά πιστεύουμε οτι μας λένε τα ΜΜΕ που τα παίρνουν πιό χοντρά απ’όλους.
Τέλος
Πολύ ωραία αυτά που λέει ο κος Τσιπλάκος αλλά είναι η μισή αλήθεια…
Μήπως θα έπρεπε να μας πει το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ? Διότι τότε τα συμπεράσματα θα ήταν λιγάκι διαφορετικά.
Όντως το 1989 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 66% αλλά η ΝΔ μέχρι το 1993 κατάφερε και το έφτασε στο 110%… συγχαρητήριά σας κύριε Τσιπλάκο που ήσασταν υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και το έριξε το 2004 που αποχώρησε σε 90%, και η ΝΔ το ξανανέβασε στο 110%.
Τουλάχιστον έχει πάντα σταθερό το 110%…..
Αυτό ακριβώς εννοώ. Όσο υπάρχουν άτομα που σκέφτονται σαν το φίλο Νικόλα που θίχτηκε για το κόμμα του και επιμένει οτι η ΝΔ είναι χειρότερη, είμαστε καταδικασμένοι σαν λαός.
Γιατί απλά μας έχουν καταφέρει το διαίρει και βασίλευε. Τσακωνόμαστε εμείς αν φταίει το ΠΑΣΟΚ ή οι άλλοι και εκείνοι ανενόχλητοι τρώνε και μας ξεπουλάνε.
Μια φάρα είναι δυστυχώς κύριε Νικόλα, μια συνεννοημένη φάρα που κάθονται στις ψήφους ατόμων σαν και εσένα.
Συγχαρητήρια!
κομμα κομμα κομμα ….ποτε θα βάλουμε ΤΕΛΕΙΑ και μετά μια ΠΑΥΛΑ …οσο ψηφίζουμε λαλιώτιδες και ροσόπουλους παντα το ιδιο ταμειο θα κανουμε….μερσι
αυτο ειναι γνωστο αλλα κοιμοσασταν αντι να το λεγατε και να παιρνατε ευσημα, η αν το λεγατε το λεγατε στον καθρεπτη, το κεφαλι σας φταιει.
Δεν μπορω να διαβαζω αυτα τα πραγματα.Φταιει ο ενας, φταιει ο αλλος…
ΟΛΟΙ φταινε, παρτε το χαμπαρι! Σιγουρα το πασοκ εδωσε πολλα χρηματα σε πολλους για να διατηρηθει στην εξουσια. Σιγουρα η ΝΔ εδωσε -περισσοτερα η λιγοτερα δεν εχει σημασια- σε λιγοτερους για να εξυπηρετησει ατομικα συμφεροντα. ΚΑΜΙΑ κυβερνηση ομως δεν φροντισε να παρει ΗΠΙΑ μετρα απο νωρις για να μην βρεθουμε σε αυτη την κατασταση. Η οποια ηταν αναποφευκτη, ποσο μαλλον με τα εξοδα των ολυμπιακων αγωνων και την προσφατη γενικευμενη οικονομικη κριση. Ολοι κοιταξαν το συμφερον τους και οχι το μελλον της χωρας.
Αλλα δυστυχως αυτη ειναι η νοοτροπια του Ελληνα. Ολοι να βολευτουν καπου στο δημοσιο, ολοι να παρουν τη μιζα τους, ολοι να χρησιμοποιησουν το πολιτικο μεσο… “Αφου τα παιρνει ο αλλος, εγω ειμαι μαλακας να μην τα παρω?”
Και ξερετε κατι? Μονο αν η χωρα εμπαινε υπο επιτηρηση θα λαμαβανονταν τα μετρα που χρειαζονταν για να βγουμε απο τη δεινη αυτη θεση…Οποτε καλως μπηκε το ΔΝΤ. Ειμαστε σαν λαος αξιοι της μοιρας μας. Ας υποστουμε τωρα τις συνεπειες. Ελπιζω μονο να ειναι αυτο το εναυσμα για αλλαξουμε νοντροπια σιγα-σιγα…
Νικόλα,
Βγάλε τη μάσκα σου και φτύσε προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο ίδιο καζάνι βράζουν όλοι και, κανένας δεν σε σκέφτεται. Οσο για τα νούμερα, μάλλον από Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ τα πήρες. Μας διαβάζουνε κι άλλοι.
Απο μαλακία χορτάσαμε!
Μαλάκες υπάρχουν πολλοι εκατέρωθεν όπως και λαμόγια(κυρίως το δεύτερο στην εξουσία και το πρώτο εμείς που συνεχίζουμε και τους ψηφίζουμε)
Σαν αυτόν τον ανεκδιήγητο τσιπλάκο που υποστηρίζει οτι τα 250 δις τα εβαλε το πασοκ και τα 20 η ΝΔ. Μιλάμε για τέτοιο διαμέτρημα αρχιμαλάκα που πιστεύει οτί ειμαστε και τόσο ηλίθιοι εμείς ο λαός! Θα μου πεις τον ψηφίζουμε δεν τον ψηφλιζουμε? καλα να πάθουμε!
Παπανδρέου, Μητσοτάκης , Σημίτης, Καραμανλής, οι υπουργοί τους και όλοι οι λοχαγοί τους αμέτρητοι κρατικοδίαιτοι οργανισμοί, φορείς και δημόσιο, σπάταλο κράτος, λαμόγια και φυσικά αμέτρητοι Ελληναράδες ,που είτε βολεύονται μια χαρά στο δημόσιο με το φραπέ και το τσιγάρο είτε θεωρούν ότι είναι μάγκες που κλέβουν τους φόρους και το κράτος
. Ο ένας θρέφει τον άλλον και νάτος ο φαύλος κύκλος και το χρέος μας.
Ναι ξέρω δεν ανέφερα τον Γιωργο..Φρέσκος ειναι το προσπαθεί τουλάχιστο αυτός δουλεύει αλλά όπως φαίνεται δεν κάνει αυτά που πρέπει και οι μαλακίες συνεχίζονται και εδώ.
Κανένας λοιπόν δεν έχει τα άντερα να κάνει τις βαθιές τομές που πρέπει και να συγκρουστεί με συμφέροντα μικρά και μεγάλα, συντεχνίες , συνδικαλιστές, κρατικοδίαιτους χαβαλέδες αργόσχολους και απατεώνες φοροφυγάδες αλλά και με την ίδια ακόμη την κρατική εξουσία που έχει στο κόρφο του!
Αλλά όποιος σωστός φωνάζει ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να πονέσουμε ΟΛΟΙ, ότι το δημόσιο πρέπει να κοπεί ότι οι σπατάλες πρέπει να περιοριστούν ότι οι κλέφτες πρέπει να πάνε φυλακή είτε κατέχουν εξουσία έιτε όχι, οτι οι φόροι πρέπει να πληρώνονται, αυτόν τον στέλνουμε κατευθείαν στην αφάνεια!
Μετά φωνάζουμε όλοι όμως και βγαίνουν και οι αγανακτισμένοι στο σύνταγμα και λέμε όλοι οτι είναι κακοί οι πολιτικοί γενικώς. Ωραία μπράβο το διαπιστώσαμε αυτό.
Αλλα΄τι προτείνετε ρε συμπατριώτες εκτός απο το να φωνάζετε? και ακόμη περισσότερο τι κάνετε γιαυτό?
ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ “ΤΙ ΕΣΤΙ” ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΡΓΟΥ (Π.Χ. ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ 2 ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ) ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ, ΝΑΙ ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ 1974 – 1981 ΚΑΙ 1990 -1993. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΕΙ. ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΑΘΕΤΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΑΝ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ Η ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΨΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΛΑΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΑΝ ΒΡΩ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ.
Ωρισμένα στοιχεία είναι πραγματικά αλλά η τεκμηρίωση επιμελώς απαράδεκτη.Οι άνθρωποι-πολιτικά αδρείκελα λειτουργούσαν και κυβερνούσαν με το πισω μέρος του εγκεφάλου τους και με τον πισινό τους φυσικά. Παλιοτόμαρα που δεν κάνουν ούτε για τσαρούχια.
Δυστυχώς για τον κύριο Τσιπλάκο τα στοιχεία της EUROSTAT τον διαψεύδουν. Μπορείτε να μπείτε στη σελίδα της EUROSTAT στη βάση δεδομένων AMECO και να δειτε την διαχρονικη εξέλιξη του δημόσιου χρέους και του ΑΕΠ στην Ελλάδα, να βγάλετε τα ποσοστά και να προβείτε στα δικά σας συμπεράσματα.
Τα στοιχεία είναι σε ευρώ και όχι σε δραχμές, ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης. Ξεκινούν από το 1990 δυστυχώς. Στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για πιο πριν.
Τα στοιχεία που δίνει ο κύριος Τσιπλάκος για τις παλιές δεκαετίες και την εποχή του είναι προϊόν του μαγειρέματος του ίδίου και της κυβέρνησής του που μας φόρτωσαν με χρέος πάνω από 40 δις ευρώ μέσα σε τρία χρόνια!!!. Ο Καραμανλής μας φόρτωσε χρέος 130 δις ευρώ σε έξι χρόνια.
Αυτό αξίζει επίσης να μελετήσει κανείς είναι η εξέλιξη του ελλείμματος και ιδιαίτερα του πρωτογενούς ελλείματος που δεν έχει σχέση με πληρωμές τόκων.
Από όλες τις κυβερνητικές περιόδους του παρελθόντος η πιο καταστροφική ήταν η τελευταία εξαετία Καραμανλή. Ψάξτε τα στοιχεία και το δείτε. Ο καθένας μπορεί να δει όλη την αλήθεια αν κάνει μόνος του την έρευνά του και χωρίς προκαταλήψεις είτε είναι ΠΑΣΟΚ, είτε δεξιός, είτε ακροδεξιός, είτε αριστερός.