Χθες, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε μειώσεις 4,8% στις κρατικές δαπάνες για συντάξεις και προνοιακές παροχές.
του Νίκου Μωράκη
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Το υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να κάνει «οικονομίες» τις τάξεως των 696 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προϋπολογισμού για το 2016. «Οικονομίες» που θα επιφέρουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, στην περίθαλψη και την κοινωνική προστασία που παρέχει το κράτος στους πολίτες του.
Την ίδια ώρα όμως που το κράτος προσπαθεί να «νοικοκυρέψει» το ασφαλιστικό, ο «κουμπαράς» των ασφαλιστικών ταμείων ή αλλιώς το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) αναμένεται να συγκεντρώσει φέτος 902 εκατ. ευρώ από κρατική επιχορήγηση και εισφορές στις «υψηλές» συντάξεις έναντι 1,117 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρώσει με τον προϋπολογισμό του 2015. Με άλλα λόγια, 215 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Και ενώ το έλλειμμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, το 2014 ήταν μόλις 275 εκατ. ευρώ, το 2015 εκτοξεύτηκε στα 1,672 δισ. ευρώ με τους υπολογισμούς του υπουργείου οικονομικών να δείχνουν ότι το 2016 θα διπλασιαστεί στα 2,559 δισ. ευρώ.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε και μόνοι σας η κατάσταση στο Ασφαλιστικό χειροτερεύει. Και δεν είναι τα νούμερα που μας ενδιαφέρουν τόσο όσο ο αντίκτυπος που δημιουργούν στην κοινωνία. Ο όρος αξιοπρεπής διαβίωση τείνει να εξαφανιστεί, υπερήλικες που δούλεψαν μια ζωή βλέπουν το μοναδικό εισόδημα που έχουν να μειώνεται χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς τους λόγους (αφού τα δούλεψαν γιατί μειώνονται;) και οι νέοι που δουλεύουν σήμερα για να εξασφαλίσουν το αύριο δεν ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Οι μεν ελεύθεροι επαγγελματίες «ματώνουν» κάθε μήνα από τις εισφορές τους στα ταμεία τους ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τείνουν να εξαφανισθούν με την ανεργία που μαστίζει τη χώρα αλλά και τους πενιχρούς μισθούς.
Και ενώ «το Ασφαλιστικό καταρρέει», οι ασφαλίσεις ζωής και υγείας ανθίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος το πρώτο επτάμηνο του 2015 οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με την περσινή περίοδο ενώ οι ασφαλίσεις υγείας 24,5%. Τι δείχνουν αυτά τα νούμερα; Ότι ο κόσμος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στα οικονομικά του, βρίσκει τους πόρους για να εξασφαλίσει είτε το μέλλον του είτε μια αξιοπρεπή μεταχείριση στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα της χώρας μέσα από τα συμβόλαια που τους προσφέρουν οι Ασφαλιστικές εταιρείες.
Η απογοήτευση που έχει δημιουργήσει η ανεπάρκεια του δημοσίου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, τους έχει στρέψει στην ιδιωτική πρωτοβουλία που όπως όλα δείχνουν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Και όταν λέμε «τους έχει στρέψει» δεν αναφερόμαστε στην αστική τάξη αλλά στους πολίτες που ενώ δεν έχουν την οικονομική άνεση κατανοούν πλέον την υπεραξία που προσφέρουν (οι Ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια) στη σχέση ποιότητας και τιμής.
Και αφού ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται γιατί το κράτος δεν το βλέπει; Και αν το βλέπει γιατί δεν κάνει κάτι; Απ’ όσο γνωρίζουμε η Ιδιωτική Ασφαλιστική αγορά δια στόματος Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος ΕΑΕΕ) – και όχι μόνο – έχει ζητήσει πολλές φορές να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού λειτουργώντας όμως πάντα συμπληρωματικά. Γιατί οι Ασφαλιστικές εταιρείες να μη συνεισφέρουν με το “know-how” που διαθέτουν;
Σε τελική ανάλυση, προς όφελος των ασφαλισμένων θα είναι, που λόγω των συνθηκών που επικρατούν αναγκάζονται να πληρώνουν και τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτή είναι η αλήθεια…
Ζούμε για την ημέρα που το κράτος θα γίνει πιο ευέλικτο και θα κοιτάει ξεκάθαρα το συμφέρον του κόσμου και όχι τον μαστροπών του! Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα τώρα!