PwC – Λονδίνο, 5 Μαρτίου 2008Οι επενδυτές πρέπει να στραφούν πέρα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα (τις επονομαζόμενες χώρες BΡΙΚ) για μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, σύμφωνα με νέα έκθεση της PricewaterhouseCoopers. Πέρα από τις χώρες ΒΡΙΚ. Η έρευνα καταλήγει ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας, της Ινδίας και των άλλων οικονομιών των E7 (Βραζιλία, Μεξικό, Ρωσία, Ινδονησία και Τουρκία) είναι ακόμη αισιόδοξες, αλλά και εξετάζει, για πρώτη φορά, και άλλες 13 αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν σημαντικές δυνατότητες ταχύτερης ανάπτυξης από τις οικονομίες των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο John Hawksworth, επικεφαλής του Κλάδου Μακροοικονομικής της PwC, δήλωσε: «Το οικονομικό κέντρο του κόσμου ήδη μεταφέρεται στην Κίνα, την Ινδία και σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και η ανάλυσή μας υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολύ ακόμη».
Οι τελευταίες μας προβλέψεις δείχνουν ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2025 και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ θα φτάσει το 130% περίπου του μεγέθους των ΗΠΑ έως το 2050. Η Ινδία μπορεί να αναπτυχθεί έως και 90% περίπου του μεγέθους των ΗΠΑ έως το 2050. Η Βραζιλία φαίνεται πιθανό να ξεπεράσει την Ιαπωνία έως το 2050, ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση, ενώ η Ρωσία, το Μεξικό και η Ινδονησία έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις οικονομίες τους περισσότερο από τη Γερμανία ή την Αγγλία ως το 2050. Ωστόσο, το Βιετνάμ θα μπορούσε να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, με δυνατότητα ρυθμού ανάπτυξης σχεδόν 10% ετησίως σε όρους πραγματικών δολαρίων, που μπορεί να ωθήσει την οικονομία του στο 70% περίπου της οικονομίας της Αγγλίας ως το 2050.
Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, ότι υπάρχουν πολλές άλλες οικονομίες που αξίζει να εξεταστούν, ανάλογα με τη μορφή της επένδυσης και την ανοχή που έχουν οι επενδυτές σε θέματα επιχειρηματικού ρίσκου.
Η Νιγηρία, παρόλο που είναι χώρα υψηλού κινδύνου, έχει τη δυνατότητα μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει τη Νότιο Αφρική και να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής έως το 2050. Οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές έχουν εξίσου μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και υψηλά επίπεδα κινδύνου. Ωστόσο, με πιθανή εξαίρεση το Βιετνάμ, η επιπλέον ανάλυση δεν αλλοιώνει το συμπέρασμα προηγούμενης έρευνας της PwC ότι οι E7 θα παραμείνουν οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες έως το 2050.
Ο κ. Hawksworth πρόσθεσε ότι «η γρήγορη ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών δε συνεπάγεται τον αφανισμό των οικονομιών του ΟΟΣΑ. Στην πραγματικότητα μπορεί να τις τονώσει, μέσω του αυξανόμενου εισοδήματος από εξαγωγές και υπερπόντιες επενδύσεις, παρόλο που το μερίδιο του ΟΟΣΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ φθίνει. Παρόλο που μακροοικονομικά πρόκειται για μια κατάσταση όπου όλοι κερδίζουν, σε επίπεδο εταιρειών είναι πιθανό να υπάρξουν τόσο νικητές όσο και ηττημένοι από τη διαδικασία προσαρμογής σε αυτή τη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη».