Η οικονομική κρίση επιδεινώνει όπως φαίνεται το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις Ειδικών γιατρών, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 10.000 – 15.000 το 2012 σε σχέση με το 2011. Η μείωση αυτή, φαίνεται να συνδέεται και με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, ενώ – μια άκρως ανησυχητική διαπίστωση για τη χώρα -, οι θάνατοι εξακολουθούν να ξεπερνούν τις γεννήσεις. Η τελευταία απογραφή έδειξε ότι το 2011 ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν 106.777 παιδιά, και οι θάνατοι ήταν 110.729, ενώ τη δεκαετία 2001 – 2010 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 190.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται όμως ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος (έως και πενταπλάσιος για τους Έλληνες), καθώς την ίδια περίοδο οι αλλοδαποί αυξήθηκαν κατακόρυφα σε πληθυσμό και από 300.000 άτομα το 2001, σήμερα εκτιμάται ότι είναι πάνω από 1.300.000.
Τα παραπάνω τόνισαν, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, (8 Μαρτίου), ο διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο “Αρεταίειο” Νοσοκομείο, καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος και ο καθηγητής κ. Δ. Μπότσης. Στην Ελλάδα ο Δείκτης Γονιμότητας (αριθμός παιδιών ανά γυναίκα), είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, και κυμαίνεται γύρω στο 1,39. Για τις αμιγώς Ελληνίδες μάλιστα, ίσως είναι και κάτω από 1, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση ανάμεσα σε 220 χώρες, όταν για να υπάρχει ομαλή Αναπαραγωγή του Είδους ο Δείκτης Γονιμότητας θα πρέπει να ξεπερνά το 2,1!
«Η Υπογεννητικότητα στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αύξηση του Προσδόκιμου Επιβίωσης (79,78 έτη για τον γενικό πληθυσμό), οδηγεί όχι μόνο στη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε Δημογραφική Γήρανση», ανέφερε ο καθηγητής Δημήτρης Μπότσης.
Ο κ. Κρεατσάς υπογράμμισε, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική Κοινωνία δημιουργούν έντονο προβληματισμό στα νέα ζευγάρια στη δημιουργία ή τη διεύρυνση της οικογένειας. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση δεύτερου, πολλές φορές και πρώτου, πολύ περισσότερο δε, τρίτου παιδιού. Οι γυναίκες παραμελούν την Υγεία τους, αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία με ό,τι προβλήματα αυτό σημαίνει για την εγκυμοσύνη, ενώ σημειώνονται απώλειες εμβρύων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς πολλές έγκυες δεν κάνουν τις εξετάσεις που απατούνται, από αμέλεια ή από οικονομική δυσχέρεια, με αποτέλεσμα οι αποβολές να έχουν όχι μόνον αυξηθεί, αλλά σχεδόν διπλασιαστεί. Όπως τονίστηκε, το άγχος στο πλαίσιο της οικογένειας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της εργασιακής ανασφάλειας και της ανεργίας, δεν βοηθά στην απόφαση για απόκτηση παιδιού.