H Deloitte διοργάνωσε μια εκδήλωση με τίτλο «Γιατί η διαφορετικότητα των φύλων μπορεί να κάνει τη διαφορά» την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 στο Αμφιθέατρο Μαρούσι Πλάζα στο Μαρούσι τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.
Ο κ. Μάνος Πηλείδης, Senior Partner της Deloitte στην Ελλάδα υποστήριξε ότι η αξιοποίηση της διαφορετικότητας (diversity) και της συμμετοχικότητας (inclusion) είναι η καλύτερη επιλογή για τη βελτίωση της απόδοσης των οργανισμών. Παρουσίασε συγκεκριμένους δείκτες που δείχνουν τη σημαντική συνεισφορά των γυναικών στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέροντάς τους σε αντίθεση με τα ποσοστά των γυναικών σε θέσεις ανώτατης διοίκησης. Μίλησε για την εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικό επίπεδο στη Deloitte, η οποία στη Deloitte Ελλάδας παρουσιάζει ποσοστό υψηλότερο (33%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό της Deloitte παγκοσμίως (23%). Αναφέρθηκε στο παράδειγμα μιας εταιρίας μέλους του δικτύου της Deloitte, της γαλλικής δικηγορικής εταιρίας Taj η οποία βραβεύθηκε με το Women’s Empowerment Principles Business Case for Action Award 2013 για τις καινοτόμες και αποδοτικές πολιτικές αξιοποίησης της διαφορετικότητας των φύλων οι οποίες αφομοιώθηκαν στην οργανωσιακή κουλτούρα της εταιρίας οδηγώντας την σε 70% ανάπτυξη και βράβευσή της ως η καλύτερη δικηγορική εταιρία στη Γαλλία από το Euromoney-Legal Media Group. Ανάμεσα στα «μαθήματα για τη διαφορετικότητα» που θα έδινε η δικηγορική εταιρία Taj αναφέρεται ως αναγκαία η δέσμευση της ανώτατης διοίκησης για την αξιοποίηση της διαφορετικότητας. Υποστηρίζεται ότι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα πρέπει να συμμετέχει ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων και επισημαίνεται η αξία του χαρίσματος να ακούει κανείς τους ανθρώπους, καθώς και η σπουδαιότητα της ισότιμης επένδυσης και εκπαίδευσης στους εργαζομένους.
Ως κεντρική ομιλήτρια η Δρ. Μαριλένα Φατσέα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fidel & Fortis συμμετείχε στην εκδήλωση. Η κα. Φατσέα ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη σε παλαιότερη δήλωσή της ότι θα ήθελε να υποδεχθεί τον 21ο αιώνα ευχόμενη ότι δε θα χρειάζεται να γίνονται ειδικά αφιερώματα και άρθρα για τη γυναίκα-στέλεχος. Παρότι οι γυναίκες έχουν ισχυρή παρουσία στον κόσμο ως μητέρες, ως εργαζόμενες και ως φοιτήτριες, σε επίπεδο ηγεσίας οι γυναίκες αποτελούν μειονότητα. Όταν όμως οι γυναίκες βρίσκονται στη κορυφή είναι «doers», δίνουν προτεραιότητα στην επιτυχία της δουλειάς, είναι πιο ανοικτές σε talent pool, προσλαμβάνουν πιο εύκολα γυναίκες και έχουν πιο πολλές γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο. Τέλος, η κα. Φατσέα διατύπωσε τις προτάσεις της για την ανάπτυξη των γυναικών: εκπροσώπηση περισσότερων γυναικών στην ανώτατη διοίκηση, προετοιμασία των γυναικών για υψηλότερους ρόλους μέσω της επιμόρφωσης, μέσω της εκπαίδευσης επί τω έργω και μέσω της προσωπικής ανάπτυξης. Επιπλέον πρότεινε μια υπεύθυνη λειτουργία των εταιριών με ευέλικτο ωράριο, τηλε-εργασία, εκπαίδευση, δραστηριότητες ενίσχυσης ομαδικού πνεύματος, εσωτερική επικοινωνία και τέλος, πρότεινε στις γυναίκες τη δικτύωση τόσο στο εργασιακό τους περιβάλλον, όσο και με φορείς, με αρθρογραφία και με την παρουσία τους σε διεθνή fora. Έκλεισε με ένα μήνυμα για τις γυναίκες να μη φοβούνται να διεκδικούν.
Στη συνέχεια η κα. Ελεάνα Γιαμπανά, Human Capital Partner της Deloitte στην ομιλία της με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;» εντόπισε τις σημαντικές αλλαγές που σηματοδοτούν την εποχή μας και επεσήμανε την ανάγκη των εταιριών να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές για να επιβιώσουν. Ο τρόπος να το επιτύχουν αυτό είναι η αξιοποίηση της διαφορετικότητας και της συμμετοχικότητας. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το θέμα της διαφορετικότητας και της συμμετοχικότητας (του Diversity & Inclusion) ξεκινάει από εμάς τους ίδιους που θα καταφέρουμε να νικήσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις και να δούμε τον άλλον για αυτό που έχει να μας δώσει σαν άνθρωπος (με τις δικές του ιδιαίτερες ικανότητες και αντιλήψεις). Είναι μία εποχή που περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο ομάδων (μέσα σε αυτές και των γυναικών) μέσα στις επιχειρήσεις αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο» δήλωσε κλείνοντας την ομιλία της η κα. Γιαμπανά.
Το κοινό έδειξε ενδιαφέρον με ερωτήσεις και θέσεις σε θέματα όπως η υποχρεωτική από το νόμο εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, καθώς και την παρακολούθηση των αριθμών των γυναικών εργαζομένων σε μια εταιρία.