Μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης μετέφερε η Generali, κινητοποιώντας το δυναμικό της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να συλλέξει ανθρωπιστική βοήθεια για την ενίσχυση των προσφύγων που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρας μας, αναζητώντας άσυλο από την εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
Οι 240 εργαζόμενοι της Εταιρείας κατέθεσαν τη δική τους προσφορά, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον πληγέντα πληθυσμό και στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.
Η πρωτοβουλία οργανώθηκε σε συνεργασία με: το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα με τη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής, Γραμματεία Μετανάστευσης, καθώς και με τη συμβολή της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια της αποστολής.
Η Generali, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, κατέγραψε τις ανάγκες και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το επίκαιρο κοινωνικό ζήτημα. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση, και μέσα σε μία μόλις εβδομάδα πάνω από 50 κούτες με υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής, τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και παπούτσια συγκεντρώθηκαν για να παραδοθούν στις ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής των προσφύγων στον Πειραιά και στην περιοχή της Ειδομένης, στη Β. Ελλάδα. Ιδιαίτερα συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες των κ.κ. Στ. Στυλιανίδη, Διευθυντή Β. Ελλάδος και Π. Παπαδημητρίου, Τμήμα Underwriting Β. Ελλάδος, μετά την παράδοση του υλικού στην Ειδομένη, οι οποίες μετέφεραν τον «συγκλονιστικό αγώνα φορέων και ανθρωπιστικών οργανώσεων που με ελάχιστα χέρια προσπαθούν να διαχειριστούν τις βασικές ανάγκες μιας θάλασσας ταλαιπωρημένων ανθρώπων κάθε ηλικίας». Αξιοσημείωτη ήταν όπως διαπίστωσαν και «η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών, που έχοντας πλήρη συνείδηση της κατάστασής τους, προσπαθούν με υπεράνθρωπη υπομονή να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μετανάστευσης κ. Β. Παπαδόπουλος: «H ελληνική κοινωνία, με την πραγματικά συγκινητική ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών, στην προσπάθεια που λαμβάνει χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που έχουν ανακύψει στην υποδοχή των προσφύγων, στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Αφήνοντας πίσω κάθε είδους φοβικές πολιτικές και αντανακλαστικά, οι πολίτες αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πως ο σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, καθώς και η προστασία του πρόσφυγα υπερβαίνει την οικονομική κρίση, τα όποια άλλα διλήμματα και εμπόδια και αποτελεί τον πιο ηχηρό αντίλογο στο ρατσισμό και τις διακρίσεις».
Η Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Generali, κ. Μ. Λαμπροπούλου δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της Generali που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η προσφορά τους αποτελεί συγκινητική και ηχηρή μαρτυρία για την δύναμη της Ομάδας και την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο. H Generali ήταν και θα είναι μια εταιρεία με ανθρώπινο πρόσωπο και έντονη αντίληψη της κοινωνικής της υπευθυνότητας. Χαιρόμαστε που μπορέσαμε να συνδράμουμε στο πολύτιμο ανθρωπιστικό έργο δεκάδων κοινωνικών φορέων, που μάχονται σε καθημερινή βάση να απαλύνουν τη σκληρή καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων που συρρέουν στη χώρα μας, και αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο και αβέβαιο μέλλον».
Ενδιαφέροντα στοιχεία*:
- Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 έχουν καταγραφεί 422.113 νεοεισερχόμενα άτομα.
- Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας σε ποσοστό 23% εκ των νεοεισερχομένων πρόκειται για παιδιά, σε ποσοστό 14% πρόκειται για γυναίκες και σε ποσοστό 62% πρόκειται για άνδρες.
- Η πλειοψηφία των νεοεισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών αφορά πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες τα οποία, επιπροσθέτως, έχουν υποστεί και τις κακουχίες του ταξιδιού μέχρι τη χώρα μας. Ως εκ τούτου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι η πρώτη υπηρεσία η οποία παρέχεται καθημερινά από τους αρμόδιους φορείς και η εξασφάλιση φαρμακευτικού υλικό αποτελεί πρωταρχική μέριμνα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες και έκτακτες αυτές ανάγκες.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεοεισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών προέρχονται από την Συρία (ποσοστό 66%), με αμέσως επόμενη χώρα προέλευσης το Αφγανιστάν (ποσοστό 21%).
- Το σύνολο υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνεται διανέμεται καθημερινά, με προτεραιότητα τις ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες υγείας, υγιεινής και διαβίωσής τους.
*Πηγή: Γενική Γραμματεία Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής, Γραμματεία Μετανάστευσης, Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης