Χιλιάδες επιχειρήσεις ζητούν άσυλο στο άρθρο 99 για να προστατευτούν προσωρινά από προσφυγές των πιστωτών τους, μήπως καταφέρουν και επιβιώσουν λίγο ακόμη και εν τω μετάξυ “κάτι γίνει” που θα φέρει τα πράγματα προς το καλύτερο…
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή την προηγούμενη εβδομάδα, από τα οποία προκύπτει ότι από την αρχή του χρόνου έως σήμερα περί τις 1000 επιχειρήσεις ζήτησαν και εντάχθηκαν στο άρθρο 99 μήπως μπορέσουν και αποφύγουν την πτώχευση, ενώ χιλιάδες άλλες παρόμοιες αιτήσεις είναι υπό εξέταση..
Τα νούμερα αυτά δείχνουν βεβαίως ολόγυμνο το πρόσωπο της κρίσης. Οι επιχειρήσεις ζητούν άσυλο στο άρθρο 99 για να προστατευτούν προσωρινά από προσφυγές των πιστωτών τους, μήπως καταφέρουν και επιβιώσουν λίγο ακόμη και εν τω μετάξυ κάτι γίνει που θα φέρει τα πράγματα προς το καλύτερο…
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα από Τράπεζες, Ειρηνοδικεία και άλλους φορείς, το πρώτο εξάμηνο του 2010 ζήτησαν να κηρύξουν πτώχευση γύρω στις 400 επιχειρήσεις –στις μισές περίπου από αυτές η πτώχευση έγινε αποδεκτή.
Βεβαίως στα παραπάνω νούμερα δεν υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που απλά αποφασίζουν να κλείσουν, χωρίς να κηρύξουν πτώχευση.
Εν τω μεταξύ σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, από τις 950.000 περίπου που υπολογίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περίπου το ένα τρίτο βρίσκονται «στο κόκκινο», με την πλειοψηφία αυτών να είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο που αναφέρθηκε παραπάνω δηλαδή αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 ή αίτηση για πτώχευση.
Συγκεκριμένα:
• 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών.
• 1 στις 5 επιχειρήσεις (20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα (διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με Μάιο του 2009)
• 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους ενώ μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων του δείγματος προχώρησε σε προσλήψεις
• 67,1% των επιχειρηματιών προβλέπει επιδείνωση για το άμεσο μέλλον
Σημειώνεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον κορμό της οικονομίας στις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν, «η τυπική ευρωπαϊκή επιχείρηση είναι ολοένα και περισσότερο η πολύ μικρή επιχείρηση»:
Το 99,8% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, εκ των οποίων το 92% είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9άτομα).
Στην ίδια έρευνα η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι ΜΜΕ αυξάνονται πολύ περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις (κατανοητό), επενδύουν περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, και συμβάλλουν περισσότερο στην απασχόληση: Από το 2002 έως το 2008 δημιουργήθηκαν γύρω στα 9,5 εκατ. επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ευρώπη λόγω των ΜΜΕ.
Όμως η Κυβέρνηση λιμνάζει, επιμένοντας να αγνοεί τις φωνές που πληθαίνουν γύρω της και τα στοιχεία που συσσωρεύονται και επιμένει να…πριονίζει τη ρίζα της οικονομίας για να διασώσει τα παρακλάδια της κορυφής…
Το θέμα συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο η Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων:
«Είναι οικονομικά προφανές ότι θα πρέπει να στηριχτούν σχεδιασμένα και κατά προτεραιότητα οι αναπτυξιακές προσπάθειες των μικρών επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι μεγάλες επενδύσεις είναι μεν απαραίτητες και χρήσιμες, ωστόσο τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα έχουν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει άλλο χρόνο».