Εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος, όπως επισημαίνει. Πρόβλημα, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στη χώρα μας και δεκάδες εκατομμύρια διεθνώς, σε ετήσια βάση, και το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα δαπανηρό ως προς την αντιμετώπισή του στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη, οι Έλληνες αρχίζουν να «κόβουν» το τσιγάρο, κυρίως την τελευταία τετραετία.
Συγκεκριμένα, η συχνότητα εμφάνισης του καπνίσματος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 10,8%. Επίσης, κατά 6,3% μειώθηκε η ετήσια κατανάλωση καπνού στην Ελλάδα από το 2007, ενώ από τα 3,1 δισ. τσιγάρα, που κάπνιζαν οι καπνιστές από το 2007 στην Ελλάδα, σήμερα υπολογίζεται ότι καπνίζουν 2,480 δισ. Η μείωση των τσιγάρων, που «καταναλώθηκαν» το τελευταίο έτος, αγγίζει το 15%. Επιπλέον, φαίνεται ότι μειώνεται σταθερά, κατά 3% σε ετήσια βάση, ο αριθμός των τσιγάρων, που αντιστοιχεί ανά άτομο, καπνιστές και μη.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα: οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές. Σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των πενήντα. Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνο της ηρωίνης.
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), καθηγητής Καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., συντονιστής – διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Γεώργιος Γεννηματάς», Βλάσιος Πυργάκης.
ΑΝΑ