Περαιτέρω επιβράδυνση είναι το πιθανότερο ότι θα σημειώσει η πιστωτική επέκταση το 2010, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, ενώ η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σταδιακά από τα μέσα του 2011.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης παρουσιάζει συνεχή υποχώρηση τους τελευταίους μήνες. Ειδικότερα ο ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα στο σύνολο του (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) μειώθηκε κι άλλο φτάνοντας το 2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2010 σε σχέση με το 6,6% τον Ιούλιο του 2009. Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι…. υφίσταται πιστωτική επέκταση δεδομένων των συνθηκών της οικονομίας και δη της οικονομίας του ελληνικού δημοσίου…
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, η διαφαινόμενη επιτυχής εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και η αναμενόμενη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έως το τέλος του έτους αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών από τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2011 και στη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Τόνωση στην πιστωτική επέκταση εκτιμάται επίσης ότι θα δοθεί και με την πρόσφατη επέκταση του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Η συνολική δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανήλθε τον Ιούλιο του 2010 στο 53,6% του ΑΕΠ έναντι του σημαντικά υψηλότερου μέσου όρου στη ευρωζώνη που ανέρχεται στο 80,3%
Αντίστοιχα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών ανήλθε τον Ιούλιο του 2010 στο 50% του ΑΕΠ, έναντι 66,5% στη ευρωζώνη. Ειδικότερα στην στεγαστική πίστη η δανειακή επιβάρυνση στην Ελλάδα ανέρχεται στο 34,1% του ΑΕΠ έναντι 50,6% στην ευρωζώνη και στην καταναλωτική πίστη στο 16%, έναντι 15,9% στην ευρωζώνη.