Τελικά το Δημόσιο ακόμα και αν θέλει να κάνει το… καλό, δεν μπορεί πνιγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας… Γράψαμε στο ID, ότι με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Μάρτιο έγιναν πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, και από τα τέλη Δεκεμβρίου 2012, μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, εξαιτίας της ρευστότητας που προέκυψε μετά τη συμφωνία με την τρόικα. Στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς … έτσι. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Στο δεύτερο από τις εγκρίσεις στις εκταμιεύσεις, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι πληρωμές από τα υπουργεία και τους φορείς προς την πραγματική οικονομία ήταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά αφορούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρων. Επομένως, ένα ποσό περίπου 1,7 δισ. ευρώ, έχει εξοφληθεί … «λογιστικά» κατά κάποιον τρόπο, εγκλωβισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, χωρίς να έχει φτάσει στους αποδέκτες του. Από το υπουργείο Οικονομικών, δηλώνουν για να μας … καθησυχάσουν μάλλον, ότι οι πιο … αδύναμοι κρίκοι είναι ο ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και οι δήμοι. Λες και είναι εκεί η ουσία αν ήταν αυτοί ή κάποιοι άλλοι. Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε τουλάχιστον μέχρι σήμερα και με την αδυναμία απορρόφησης του ΕΣΠΑ; Το πρόβλημα είναι ότι πάντα κάποιο φορείς είναι οι αδύναμοι κρίκοι και αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Και ειδικότερα αυτή την περίοδο που η οικονομία χρειάζεται τους πάντες στις επάλξεις για να βοηθήσουν να βγούμε από το τέλμα.
Ειδικότερα, το 45% από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, προέρχονται από τον κλάδο της Υγείας. Τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι:
Στον ΕΟΠΥΥ δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση των χρεών. Συνολικά, το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διαδικασία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι τα χρέη του Δημοσίου στους προμηθευτές του κλάδου της Υγείας. Η εκκαθάριση των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται δύσκολο έργο και στο πλαίσιο αυτό έχει εξεταστεί και η είσοδος ιδιωτών που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 657 εκατ. ευρώ και έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους 160 εκατ. ευρώ.
Στην τοπική αυτοδιοίκηση πολλοί δήμοι δεν έχουν συντάξει προϋπολογισμούς για να μπορέσουν να ξεμπλοκαριστούν τα εντάλματα πληρωμής, ενώ άλλοι δεν έχουν επαρκές προσωπικό στις οικονομικές υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Από το ΓΛΚ έχουν εγκριθεί 330 εκατ. ευρώ και έχουν πληρωθεί μόνο 45 εκατ. ευρώ.
Προβλήματα υπάρχουν και στα νοσοκομεία, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να έχει αναλάβει από τα μέσα Φεβρουαρίου τον έλεγχο της αποπληρωμής των χρεών τους. Από εγκρίσεις 559 εκατ. ευρώ, στην αγορά έχουν εισρεύσει περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, τα 3,16 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών και έχουν φτάσει στην αγορά μόνο το 1,5 δισ. ευρώ, αναλύεται ως εξής:
- Τον Δεκέμβριο εγκρίθηκαν αιτήματα 363 εκατ. ευρώ και έγιναν πληρωμές 199 εκατ. ευρώ.
- Τον Ιανουάριο οι εγκρίσεις ανήλθαν στα 548 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στα 334 εκατ. ευρώ.
- Τον Φεβρουάριο οι χρηματοδοτήσεις διαμορφώθηκαν στα 924 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στα 198 εκατ. ευρώ.
- Τον Μάρτιο οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν έφθασαν στο 1,3 δισ. ευρώ και οι τελικές πληρωμές στα 792 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 6.624 εφάπαξ του Δημοσίου και 1.100 εφάπαξ της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα, οι αιτήσεις που είναι προς έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο ανέρχονται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την αποπληρωμή 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου και 1,5 δισ. ευρώ σε καθένα από τα επόμενα τρίμηνα, ώστε έως το τέλος του έτους να είχε εξοφληθεί το σύνολο των περίπου 8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Με τους ρυθμούς που υπάρχουν μέχρι σήμερα όμως, οι αρχικοί στόχοι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθούν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες από τους χρηματοδοτούμενους φορείς ώστε να αυξηθεί η ροή πολύτιμων κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, που είναι και το ουσιαστικό ζητούμενο. Η σύγκλιση πάντως, των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων και των πληρωμών προς τους τελικούς αποδέκτες, δεν αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει πριν από τα τέλη Ιουνίου.