Το πεδίο των επαγγελματικών ταμείων επιχειρεί να ενισχύσει η τρόικα μετά τις αλλαγές που έρχονται από το 2015 στα επικουρικά ταμεία και την πλήρη κατάργηση της χρηματοδότησής τους από φόρους υπερ τρίτων (ειδικά για όσα καλύπτονται από το υπουργείο Εργασίας). “Tον Ιούνιο του 2015, η ΤτΕ θα καταρτίσει κατάλογο των πρόσθετων αλλαγών στη νομοθεσία και στη δομή του ελληνικού ασφαλιστικού κλάδου και τη σχετική νομοθεσία που θα πρέπει να εγκριθεί» αναφέρεται ρητά στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που έδωσε τη δημοσιότητα την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως παράρτημα της έκθεσης αξιολόγησής της.
Το μνημόνιο, αναφέρει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος- ΤτΕ αξιολόγησε την ικανότητα του ασφαλιστικού τομέα να καλύψει τα σχήματα κοινωνικής ασφάλισης / συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη το υπό ανάπτυξη καθεστώς που δημιουργεί η Φερεγγυότητα II για τα σχήματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.
Στο τραπεζικό πεδίο γίνεται ειδική μνεία για την πρόοδο, για τη σταθερότητα του συστήματος, αλλά και για τα κόκκινα δάνεια που αποτελούν πρόβλημα απαιτώντας νέες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο πολιτών και επιχειρήσεων, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης προόδου του μνημονίου.
Στο κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν αναφέρεται ότι οι τράπεζες θα υποβάλουν προς έγκριση έως τα μέσα Μαΐου στην ΤτΕ κεφαλαιακά σχέδια για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, όπως αυτές προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο των stress tests. Τα σχέδια θα εγκριθούν από την ΤτΕ έως τα μέσα Ιουνίου.
Αν οι Αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τότε υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κεφαλαιακών αναγκών, αναφέρεται. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στη διαχείρισή τους, την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών από ιδιώτες επενδυτές και στη βελτίωση της κουλτούρας στην αποπληρωμή δανείων, τότε θα υπονομευθεί η ικανότητα των τραπεζών να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια και να στηρίξουν μία ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνεται.
Για την οικονομία υπάρχει δέσμευση για πρόσθετα μέτρα το 2015 αν υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη, περιλαμβανόμενης και της επέκτασης μέτρων που λήγουν όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και για τη λήψη μέτρων που θα καλύψουν τυχόν δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις στα ειδικά μισθολόγια ή στο τέλος ακινήτων.
Υπάρχει όμως και δέσμευση αν πάνε καλύτερα τα δημοσιονομικά του 2014 να υπάρξει μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών. Προβλέπεται και αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ τον Ιούνιο με ισχύ από το 2015 η οποία θα περιλαμβάνει και απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων.
Καταγράφονται μη προσδιορισμένα μέτρα 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017 και 12 προαπαιτούμενα για να καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι δόσεις των 2 δισ. Ευρώ που εκκρεμούν και περιλαμβάνουν το νόμο για την κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας.