Άνοδο στις 124 μονάδες σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία Έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων – Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων Ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/3/2013 – 3/4/2013. Ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνέχισε έτσι την ανοδική του πορεία. Η σταθερή του βελτίωση εκφράζει την εδραιωμένη πλέον αισιοδοξία ότι η Ελληνική οικονομία, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και τη στασιμότητα των χωρών του Βορρά, ακολουθεί δύσκολο αλλά απαραίτητο δρόμο προσαρμογής, έχει διανύσει σημαντικό μέρος του και μεσοπρόθεσμα αναμένεται η επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο Δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης ΕΑΣΕ-CEO Current status Index συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ωστόσο ο δείκτης προσδοκιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 146 μονάδες, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία σημειώνοντας οριακή άνοδο.
Αναλυτικά, οι επιμέρους Δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το α΄ τρίμηνο του 2013:
Ο Δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 158 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους μειώθηκε σημαντικά σε 49% έναντι 60% του προηγούμενου τριμήνου. Παράλληλα, σημειώνεται κάμψη των θετικών προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά, η οποία αποτυπώνεται στη μείωση του δείκτη στις 191 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος μειώθηκε σε 42% από 47% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο Δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε αξιόλογη άνοδο έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες. Αυξήθηκε σε 28% (από 20% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs που πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους παραμένει ίδια έναντι του περασμένου έτους. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου συνεχίζει την ανοδική πορεία και ανήλθε στις 165 μονάδες. Οι CEOs των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι έναντι των υπόλοιπων μεγεθών.
Σημαντική είναι η βελτίωση του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να αυξάνεται σημαντικά στις 88 μονάδες. Ένας στους τρεις CEOs δηλώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν.
Οριακά βελτιωμένες είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της Εταιρείας τους το επόμενο έτος, εξέλιξη η οποία δείχνει ότι οι θετικές εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν έχουν ήδη αγγίξει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα αν η εδραιωμένη αισιοδοξία τους θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Ο δείκτης ανήλθε στις 139 μονάδες έναντι 137 του προηγούμενου τριμήνου. Η πορεία του δείκτη επηρεάστηκε από την προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών των εμπορικών επιχειρήσεων, ο δείκτης των οποίων μειώθηκε στις 139 μονάδες, από 155 το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο Δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 86 μονάδες έναντι 77 του προηγούμενου τριμήνου. Ένας στους δύο CEOs δήλωσε ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικεί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα έναντι ενός στους τρεις το προηγούμενο τρίμηνο. Στις εμπορικές επιχειρήσεις καταγράφεται διαφοροποίηση έναντι των υπόλοιπων τομέων, με οριακή μείωση του δείκτη.
Ο Δείκτης επενδυτικών προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 124 μονάδες. Ένας στους τέσσερις CEOs δηλώνει ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικεί θα είναι αυξημένη κατά τον επόμενο χρόνο.
Ο Δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση αυξήθηκε στις 63 μονάδες έναντι 51 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δήλωσαν ότι αυξήθηκε η απασχόληση στις επιχειρήσεις τους ανήλθε σε 20% (έναντι 15% το προηγούμενο τρίμηνο). Παράλληλα, μειώθηκε σε 40% το ποσοστό των CEOs στις επιχειρήσεις των οποίων σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης (έναντι 48% το προηγούμενο τρίμηνο).
Ο Δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε οριακή άνοδο στις 109 μονάδες έναντι 108 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με την επίλυση του θέματος των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων καθώς επίσης και σχετικά με την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην απόδοση και στις δεξιότητες των εργαζομένων.
Για το ζήτημα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, 7 στους 10 CEOs πιστεύουν ότι θα επιλυθεί και μόνο το 30% δήλωσε το αντίθετο. Ωστόσο, οι CEOs που απάντησαν θετικά είναι διχασμένοι σχετικά με το αν θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα εντός του 2013 ή όχι.
Σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της επίπτωσης της κρίσης στην απόδοση των εργαζομένων, το 37% των CEOs θεωρεί ότι βελτιώθηκε, το 32% πιστεύει ότι παρέμεινε ίδια, ενώ το υπόλοιπο 31% δηλώνει ότι η οικονομική κρίση χειροτέρευσε την απόδοσή τους. Παράλληλα, ένας στους πέντε CEOs πιστεύει ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ενώ το ποσοστό που πιστεύει το αντίθετο είναι μικρότερο (16%). Η πλειοψηφία ωστόσο των CEOs (63%) θεωρεί ότι η κρίση δεν οδήγησε σε μεταβολή των δεξιοτήτων.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, δήλωσε: «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος με την ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου 2013 σημείωσε νέα αύξηση στις 124 μονάδες έναντι 115 του προηγούμενου τριμήνου, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του για 4ο συνεχές τρίμηνο. Η εξέλιξη του δείκτη εκφράζει τη σταθερή και συνεχιζόμενη βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί μεταξύ των CEOs και οφείλεται στην πεποίθηση ότι η μοναδική διέξοδος για την ελληνική οικονομία είναι ο δύσκολος δρόμος της επιλογής και υλοποίησης κατάλληλων μέτρων προσαρμογής, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων θα διαχέονται σε όλη την οικονομία.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι το 53% των CEOs πιστεύει ότι μετά από ένα χρόνο η οικονομική κατάσταση των εταιρειών που διοικούν θα είναι καλύτερη από σήμερα έναντι μόλις 9%, που δηλώνει ότι θα είναι χειρότερη. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τέσσερις στους δέκα CEOs θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι βελτίωσαν την απόδοσή τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ενώ δύο στους δέκα πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που προήλθαν από την κρίση βοήθησε τους εργαζόμενους να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους. Επιπρόσθετα, τέσσερις στους δέκα CEOs θεωρούν ότι η οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία που οδηγεί σε βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων».