Μεταφέρεται ακόμη και για τον Νοέμβριο η εκταμίευση των 31 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικα που θα διατεθούν και για τις τράπεζες, εντείνοντας την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες αλλά και στην αγορά. Το πρόβλημα – σύμφωνα με στελέχη του τραπεζικού κλάδου – είναι ήδη έντονο και θα γίνει ασφυκτικό ειδικά για τις «μικρότερες» αλλά και για τις κρατικές τράπεζες που δεν έχουν πάρει μέρος των ομολόγων των 18 δισ. ευρώ που ήδη διατέθηκαν. Η αναβολή της δόσης αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης (ακόμη εκκρεμούν και οι όροι που απαιτούν υπουργική απόφαση) προκαλεί κλιμακωτές αντιδράσεις σε τραπεζικό σύστημα, στις αγορές και στην οικονομία την ίδια. Πέραν των πιέσεων στις ίδιες τις τράπεζες, οι κρουνοί των δανείων που αναμενόταν να «ανοίξουν» έστω και λίγο τον Σεπτέμβριο πλέον αναμένεται να μείνουν … κλειστοί εν αναμονή των εξελίξεων.
Η αναβολή στη ρευστότητα δεν σφίγγει τον κλοιό μόνο της αγοράς, αλλά και της ίδιας της οικονομίας: τα 15 δισ. ευρώ από αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ παραμένουν στο συρτάρι περιμένοντας δάνεια. Πλήθος έργων των ΟΤΑ αναμένει εγγυητικές που δεν δίδονται, ενώ 1,2 δισ. ευρώ δανείων της ΕΤΕπ με εγγύηση κοινοτικά κονδύλια βρίσκεται εγκλωβισμένο στα ταμεία. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα έργα υποδομής με έμφαση στους 4 αυτοχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες.
Στο τραπεζικό πεδίο σύμφωνα με κύκλους της αγοράς σε καλύτερη «μοίρα» είναι οι 4 μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) που μοιράστηκαν τα 18 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες (μικρότερες και κρατικές) φέρεται να έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς η εκροή κεφαλαίων μετεκλογικά ανακόπηκε αλλά όχι με εντυπωσιακά αποτελέσματα, υπό το φόβο νέας πολιτικής αστάθειας αν δεν εγκριθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ από τα 3 κόμματα.
Επιπλέον οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μία νέα κατάσταση μετά τη διακοπή της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού έληξε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ως ενέχυρα. Τις ανάγκες τις καλύπτει η ΤτΕ με το μηχανισμό παροχής ρευστότητας, αλλά αυτό είναι προσωρινό και έχει υψηλότερο κόστος κατά 2,25%. Η επαναφορά στο καθεστώς της ΕΚΤ όμως συνδέεται – και αυτή – με τη θετική αξιολόγηση του μνημονίου, που μαζί με τη δόση μεταφέρεται χρονικά προς τα πίσω…
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι πλήρως διαχειρίσιμη, έστω και με υψηλότερο κόστος. Ο μεγάλος τους φόβος είναι τι θα συμβεί αν η χώρα περιέλθει σε νέα πολιτική δίνη, καθώς τότε ίσως επιστρέψει το θρίλερ που ζούσαν κάποιες τράπεζες τις παραμονές των τελευταίων εκλογών…