Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της, σύμφωνα με τα κυριότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. Ένα κούρεμα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να επιστρέψει η Αθήνα σε βιώσιμα επίπεδα χρέους, προσθέτουν. Ερωτηθείς αν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα χρειαστεί να δεχθούν επιπλέον κούρεμα ή μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, ο Γιοαχίμ Σέιντε, επικεφαλής εκτιμήσεων στο ινστιτούτο IfW, είπε:
«Ναι, δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τους δανειστές της Ελλάδας, όπως η Γερμανία, να δεχτούν ένα «κούρεμα» στα πλαίσια αυτού που είχαν δεχτεί οι ιδιώτες ομολογιούχοι νωρίτερα εφέτος.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις προτάσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, απαντώντας άμεσα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και στους Γερμανούς Φιλελεύθερους που δηλώνουν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εξεταστεί ένα νέο κούρεμα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της από το Τόκιο τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια, ενώ για το χρέος είπε ότι η κατάστασή του είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί.
Οι αντικρουόμενες δηλώσεις Σόιμπλε-Λαγκάρντ καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει παρά τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση να βρεθεί στο επίκεντρο μιας «θεσμικής» αντιπαράθεσης που ενδεχομένως να κορυφωθεί με τη διακοπή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον η Ευρωζώνη δεν υπαναχωρήσει στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και δεν δεχθεί απομείωση της άξιας των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας.
Σημειώνεται πως πλέον το 75% του ελληνικού χρέους διακρατείται από τα κράτη της ζώνης του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μόλις το 25% είναι στα χέρια ιδιωτών. Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα αποτελούν μόνο μέρος της συζήτησης, καθώς τόσο η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση όσο και η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας είναι εξίσου σημαντικά θέματα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ