Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επέμβουν και να αντιμετωπίσουν την απειλή των κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες αποτελούν έναν τεράστιο κίνδυνο για την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της Lloyd’s του Λονδίνου Stephen Catlin, η «κυβερνοασφάλεια» αποτελεί τον «μεγαλύτερο και πιο συστημικό κίνδυνο» που έχει αντιμετωπίσει στην 42χρονη καριέρα του στον κλάδο των ασφαλειών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τις αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διαχειρίζονται τα κράτη.
Προειδοποιεί ότι μέσω των κυβερνοεπιθέσεων είναι πιθανό να υπάρξουν μαζικές παγκόσμιες απώλειες, γιατί οι παραδοσιακοί κίνδυνοι, όπως οι φυσικές καταστροφές είναι πιο περιορισμένοι.
Για το ίδιο ζήτημα, ο Darren Anstee, διευθυντής της Arbor Networks, δηλώνει: «Καθώς τα κόστη γύρω από τις επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις και συνεπώς οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι γίνονται ευρύτερα αποδεκτοί, ελπίζουμε οι οργανισμοί να επενδύσουν για να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας.
«Παρ’όλα αυτά, το να προστατεύσεις οργανισμούς από τις σημερινές απειλές δεν σχετίζεται πλήρως με την τεχνολογία, αλλά πρέπει να υπάρξει και ανάλογη προσοχή στους ανθρώπους, τις διαδικασίες και τις ροές των εργασιών που εμπλέκονται. Οι ειδικοί πρέπει να μπορούν να εντοπίσουν, να δώσουν προτεραιότητα και να ερευνήσουν απειλές όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, ενώ χρειάζονται πρόσβαση και σε πληροφορίες για απειλές και σε εργαλεία που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία».
Πριν λίγες ημέρες, η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Anthem ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί πληροφορίες για 80 εκατομμύρια πελάτες, καθώς μετά από κυβερνοεπίθεση, οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα IT της Athem και έκλεψαν προσωπικές πληροφορίες για υφιστάμενους και παλαιότερους πελάτες. Η Anthem ανέφερε ότι έπεσε θύμα εξελιγμένες κυβερνοεπίθεσης.
Ο John Gunn, υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας της VASCO Data Security International, χαρακτήρισε την υπόθεση «σημείο καμπής που σηματοδοτεί την απαρχή ενός ενόυ κύματος επιθέσεων που στοχεύουν τις ασφαλιστικές και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας». Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης διαθέτουν αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης οι οποίοι στο «darknet» αξίζουν 10 έως 20 φορές όσο οι αριθμοί πιστωτικών καρτών.
«Σε οικονομικούς όρους, οι χάκερς της Anthem έφυγαν με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πιστωτικές κάρτες. Οι τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο και αυξάνουν συνεχώς τα κονδύλια που για την ηλεκτρονική τους ασφάλεια και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οργανισμοί και σε άλλους κλάδους, όπως στην Υγεία, που διαθέτουν μεγάλες βάσεις δεδομένων, θα αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο».