Ονομάζομαι Βασίλης Μόρντο και είμαι μαθητής Γ’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη στο Κορωπί Αττικής. Ως μελλοντικά ενεργός πολίτης της χώρας μας, τρέφω την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για αυτή. Εν όψει μιας συνόδου επιλογής αντιπροσωπευτικής ομάδας, η οποία έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2012 για τη 71η σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ τον Νοέμβριο του 2012, στάλθηκα εκ μέρους του σχολείου μου ως ένας εκ των δύο εκπροσώπων. Η επιτροπή στην οποία συμμετείχα είχε ως θέμα την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων με τις Βόρειες χώρες να παρουσιάζουν δείγματα διαρκώς αναπτυσσόμενης οικονομίας και στον αντίποδα με τις χώρες του Νότου να βιώνουν μία από τις χειρότερες κρίσης χρέους και οικονομικής αναταραχής που έχει συμβεί ποτέ. Είναι εμφανές πως ένα τέτοιο θέμα δεν έχει καμία επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα ενός εφήβου. Με σκοπό να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένος, μελέτησα σκληρά τις τελευταίες πέντε ημέρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος. Μελέτησα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης, τύπου EFSF, μέχρι τον τύπο οικονομίας της Πορτογαλίας. Ανάμεσα σε όλα προσπάθησα να ερμηνεύσω και την ιδιότυπη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Διαβάστε τη συνέχεια, δεν είναι μεγάλη και αξίζει τον κόπο… Θα σας κάνει περήφανους που η διάκριση αυτή προέρχεται από μια δική μας οικογένεια, αυτή του Αλέξη Μόρντο, ενός βετεράνου και υποδειγματικού Διευθυντή Καταστήματος της Alico, ο οποίος, εννοείται ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις επιτυχίες του παιδιού του…
Όπως συνειδητοποίησα, η Ελλάδα αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της. Αντιμετωπίζει όλα τα οικονομικά προβλήματα που είναι δυνατό μια χώρα να αντιμετωπίζει και δυστυχώς όλα σε αρκετά σοβαρό και ανησυχητικό βαθμό. Κρίση χρέους, ελλειμματικό προϋπολογισμό και έλλειψη εσόδων συνδυασμένη με διαφθορά και φοροδιαφυγή… όλα αυτά και ακόμη πολλά αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για μία μικρή κοινωνία των δέκα εκατομμυρίων όπως είναι η Ελλάς. Στην προσπάθειά μου τώρα να ερμηνεύσω τα αίτια που οδήγησαν σε μία δυσοίωνη και οδυνηρή κατάσταση όπως αυτή, δεν εξεπλάγην. Συνειδητοποίησα πως δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που φέρουν ευθύνη, αλλά μια σειρά από καταστάσεις που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση για την οποία ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης επιβαρύνει την ίδια την κοινωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση #100 από τις 183 χώρες που συμμετέχουν, πίσω από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Μογγολία και η Υεμένη. Όλα αυτά και πολλά άλλα συντέλεσαν καθοριστικά στο οικονομικό κομφούζιο που σήμερα βιώνουμε.
Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχα με πολλούς συμμαθητές μου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το “πρόβλημα της χώρας μας” δεν είναι κομματικό, αλλά το Ασυμβίβαστο Στοιχείο που υπάρχει μεταξύ της “Παραγωγικής” και της “Πολιτικής” Διακυβέρνησης μιας χώρας. Οι Πολιτικοί μας δεν κατάφεραν να διαχωρίσουν τα δύο αυτά “Συστήματα” Διακυβέρνησης, ώστε οι Πολιτικές Αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων να έρχονται σε πλήρη αρμονία με τις ανάγκες της Κοινωνίας. Αυτό και μόνον αν κατάφερναν οι τρεις αρχηγοί που Κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα θα άλλαζαν τη στάση των Ευρωπαίων Εταίρων μας σε μεγάλο βαθμό προς το καλύτερο.
Προσωπικά, θεωρώ πως ένας αστάθμητος παράγοντας που βρίσκεται πίσω από όλα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι το Άτομο. Όσο περίεργο και αν αυτό ακούγεται, ας σκεφτούμε πως πολλά Ατομα μαζί αποτελούν μία Κοινωνία. Σε εθνικό επίπεδο, για να μην αναφερθώ σε παγκόσμιο, οι μαζικές κινήσεις των Ατόμων έχουν την ισχύ να αλλάξουν το τοπίο. Συγκριτικά με άλλους λαούς, η νοοτροπία που φέρει ο δικός μας είναι εντελώς λανθασμένη. Χαρακτηρίζεται από απειθαρχία, βραχυπρόθεσμες σκέψεις χωρίς αντίκρισμα στο εγγύς μέλλον (ή αλλιώς το κλασικό «δε βαριέσαι… εμένα το τώρα με νοιάζει και όχι το αύριο»), αναβλητικότητα, παρανομία, έλλειψη σεβασμού και κατανόησης. Με την προτροπή του φίλου, μέντορα και ομότιμου καθηγητή Management στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας (ΗΠΑ) του Αστέριου Α. Κεφαλά διάβασα αρκετά άρθρα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Κατέληξα να θεωρώ πως η ρίζα όλων των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει μία χώρα με τόσες αρετές και τόσο σημαντικό παρελθόν, είναι η “Νοοτροπία” μας.
Συνοψίζοντας, το γεγονός πως η κατάσταση σήμερα στη χώρα μας είναι άσχημη δεν σημαίνει πως δεν διορθώνεται. Αναφορικά με την αλλαγή “Νοοτροπίας”, εάν μόνο μπορούσαμε να δούμε μακριά στο μέλλον και να πράξουμε σύμφωνα με το πώς το οραματιζόμαστε και πώς θα επιθυμούσαμε να ζήσουμε, τότε ίσως να υπήρχε ελπίδα για συνολική αλλαγή. Ευελπιστώ, πως εμείς η νέα γενιά δεν θα κάνουμε τα λάθη που έκαναν οι παλαιότεροι, θα χαράξουμε τη δική μας πορεία και θα αλλάξουμε τις ισορροπίες προς το καλύτερο. Αν και οι σύγχρονες αξίες έχουν καταρρεύσει, εμείς θα προσπαθήσουμε να τις αναστηλώσουμε και να δώσουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο επιτέλους τη δόξα που του αξίζει. Θέλω να πιστεύω πως θα τα δώσουμε όλα για την αλλαγή! Θα επιθυμούσα να κλείσω με μία εύστοχη φράση του Vince Lombardi: ‘‘Winners never quit and quitters never win’’. Με εκτίμηση, Βασίλης Μόρντο
Σημείωση “ID”: Βασίλη, μας έκανες περήφανους με την Ώριμη και Ουσιαστική Σκέψη σου και σε συγχαίρουμε που επιλέχθεις να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα μαζί με άλλους επτά μαθητές στην 71η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Σου ευχόμαστε και άλλες επιτυχίες και διακρίσεις.
Αγαπητέ Βασίλη γράφεις :
«Κατέληξα να θεωρώ πως η ρίζα όλων των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει μία χώρα με τόσες αρετές και τόσο σημαντικό παρελθόν, είναι η “Νοοτροπία” μας».
Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι έχει μια δόση αλήθειας αυτό που γράφεις. Όμως, ακόμη και να θέλουμε να την αλλάξουμε θα πρέπει να εξετάσουμε κάτω από ποιές συνθήκες διαμορφώθηκε αυτή η λανθασμένη νοοτροπία μας.
Συγκεκριμένα.
Η νοοτροπία ενός ανθρώπου διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες (παιδεία, θεσμικό πλαίσιο, οικονομικές δομές, κυβερνητικές πρακτικές, επηρεασμός από ΜΜΕ και πολλούς άλλους)
Ας αναλογιστούμε λοιπόν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία και την εφαρμογή όλων των παραπάνω, ποιά πολιτική χάραζαν και τι εφάρμοζαν στην πράξη οι ίδιοι τόσα χρόνια που κυβερνούν. Ας αναλογιστούμε κάτω από ποιές “ανεπηρέαστες” εκλογικές διαδικασίες εδώ και δεκαετίες επιτύγχαναν να ξαναβγαίνουν κυβερνήτες.
Ναι φίλε Βασίλη, έχεις δίκιο αν αλλάξει η ατομική και κατά συνέπεια και η κοινωνική νοοτροπία μπορεί να υπάρξει ελπίδα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει ο καθένας να απαλλαγεί από λογικές όπως αυτές που στηλιτεύεις. Αυτό όμως μπορεί ίσως να γίνει μόνο αν, πρώτοι από όλους, οι έχοντες την πολιτική και κυρίως την οικονομική εξουσία είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν σημαντικό κομμάτι από τα συμφέροντά τους, στο όνομα μιας δικαιότερης κοινωνίας που θα ενδιαφέρεται πάνω από όλα για τους ανθρώπους.
Επειδή λοιπόν αυτό μόνο ως φανταστικό σενάριο μπορεί να υπάρξει, επαφίεται σε μας τους πολίτες που υφιστάμεθα όλα τα δεινά, να αποφασίσουμε να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης (δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε θεσμούς ουσιαστικής συμμετοχής μας στις αποφάσεις αλλά και στον έλεγχο της εξουσίας) και την δυνατότητα (πραγματική και όχι εικονική) ίσης ευκαιρίας σε όλους. Παράλληλα θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ότι η ζωή όλων έχει την ίδια αξία και ο παραγόμενος «πλούτος» πρέπει να εξυπηρετεί όλους μέσα από κανόνες οικονομίας που θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Ακούγονται ολίγον σοσιαλιστικά τα παραπάνω αλλά τι να κάνουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε σε κοινωνίες όπου δεν θα βλέπουμε από την μια κάποιους να έχουν στην ιδιοκτησία τους τόσα, όσα θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα ακόμη και ολόκληρων χωρών και από την άλλη εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα ή στην καλύτερη περίπτωση ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι από την βασανιστική ζωή τους άρρωστοι και πριν την ώρα τους.
Τέλος αν από μόνη της η λάθος νοοτροπία των Ελλήνων είναι η αιτία για τα δεινά μας, πως θα εξηγήσουμε ότι πάρα πολλοί λαοί σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη ταλαιπωρούνται από ανάλογα προβλήματα;
Μήπως έχουν συντονιστεί οι «λάθος νοοτροπίες» όλων των λαών στην εποχή μας;
Μήπως τελικά κάπου αλλού είναι η αιτία;
Χαίρομαι ειλικρινά για το ενδιαφέρον που δείχνει ένας νέος άνθρωπος για το θέμα που ασχολήθηκες. Σου εύχομαι καλή επιτυχία και θα σε παρακαλούσα να το εξετάσεις και με βάση τις σκέψεις μου.
Ευχαριστώ για την ευκαιρία επικοινωνίας μας
Μανώλης Χατζάκης
(τα στοιχεία επικοινωνίας μου στην διάθεσή σου μέσω του I.D.)
ΣΥΧΑΡΥΤΗΡΙΑ!ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!