Διασφαλισμένες είναι όλες οι καταθέσεις, ακόμη και σε τράπεζες που θα αποτύχουν να ανακεφαλαιοποιηθούν αναφέρει το αναθεωρημένο μνημόνιο στο κεφάλαιο για τις τράπεζες. Ωστόσο, στο ίδιο κείμενο η Ελλάδα δεσμεύεται όμως να μη λάβει κανένα μέτρο στο μέλλον που να επιβαρύνει τα οικονομικά των τραπεζών, ότι θα αλλάξει το Νόμο Κατσέλη προς όφελος των τραπεζών, αλλά και ότι θα κάνει σημαντικές περικοπές στο προσωπικό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με στόχο πωλητήριο έως τις 15 Ιουλίου.
Η Ελλάδα δεσμεύεται και για αναθεώρηση του πλαισίου για τις συνεταιριστικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο, αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου στο 20% του δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και παράταση του περιθωρίου εξαγοράς της Νέας Proton έως τις 15 Ιουλίου (δηλαδή την ίδια περίοδο με το ΤΤ).
Στο κείμενο του μνημονίου ορίζεται μία νέα σειρά από διαρθρωτικά ορόσημα στο χρηματοπιστωτικό πεδίο για την καταβολή των επόμενων δόσεων:
* Τέλος Ιουνίου. Ολοκλήρωση διάσωσης όλων των ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένων μικρών τραπεζών
* 15 Ιουλ 2013. Ολοκλήρωση μίας πλήρους στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα.
* Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: μεταφορά – πώληση των καλών στοιχείων του ενεργητικού και όλων των καταθέσεων σε μια τράπεζα πυρήνα μέσω εξαγοράς και απορρόφησης.
* Τέλος Ιουλίου 2013. Οι τράπεζες για να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και να τα υποβάλουν προς επικύρωση στην Επιτροπή.
* Τέλος Δεκεμβρίου 2013. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ολοκληρώσει νέο γύρο τεστ αντοχής.
Τι λέει η Κομισιόν για τις τράπεζες
Στη συνοδευτική του μνημονίου έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η γρήγορη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν το τέλος Απριλίου προθεσμία για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την εκτέλεση της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση η έμφαση θα μετατοπιστεί προς εξαγορά των υπό εξυγίανση τραπεζών, τον εξορθολογισμό τους και την εκ νέου ιδιωτικοποίησή τους.
Οι αρχές θα προετοιμάσουν μια ολοκληρωμένη οικονομική στρατηγική μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η οποία θα περιγράφει τη στοχοθετημένη μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη πορεία του τραπεζικού τομέα.
Εν τω μεταξύ, οι τέσσερις τράπεζες του πυρήνα θα πρέπει να αποκτήσουν υφιστάμενες τράπεζες υπό εξυγίανση και να προχωρήσουν σε λειτουργική αναδιάρθρωση – συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων.
Αναφέρεται ότι ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον και μια αισθητή επιδείνωση των κόκκινων δανείων. «Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τελευταίου θέματος», αναφέρεται.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν, φθάνοντας το 24,2% των συνολικών δανείων στο τέλος του 2012 (57,3% των μη εξυπηρετούμενων δανείων προήλθαν από τον εταιρικό τομέα), από το 16,5% του συνόλου των δανείων το 2011.
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι «η ανεπαρκής παροχή τραπεζικών πιστώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη ζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων». Επίσης η επιτροπή κάνει σαφή αναφορά στον… «κακό» όπως τον κρίνει «νόμο Κατσέλη» ο οποίος προκαλεί «ηθικό κίνδυνο» και «υπονομεύει σοβαρά τα κίνητρα για την επιστροφή των δανειών».
Μείωση προσωπικού στο ΤΤ
Όπως αναφέρει το κείμενο του μνημονίου το νέο ΤΤ έχει ως πρώτο στόχο τη λήψη μέτρων για να γίνουν σημαντικές μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας μεταξύ άλλων μέσω της σημαντικής μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, και για την αναδιάρθρωση του δανειακού του χαρτοφυλακίου, με στόχο να καταστεί η τράπεζα ελκυστική σε πιθανούς αγοραστές και τη σύναψη πώλησής της μέχρι τις 15 Ιουλίου 2013.
Συνεταιριστικές τράπεζες
Αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη του 2013 θα αναθεωρηθεί το νομικό και το κανονιστικό πλαίσιο για τις συνεταιριστικές τράπεζες με στόχο «να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».
«Δεν θα πάρουμε τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη φερεγγυότητα των τραπεζών» δεσμεύεται η Ελλάδα και αναφέρει ότι «ο Νόμος 3723/2008 έχει τροποποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν μερίσματα επί των προνομιούχων μετοχών, ή τέλη, αντ ‘αυτού, εκτός αν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες».
«Η ΤτΕ θα συνεχιστεί με την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών. Αυτό θα ισχύει και για επιλυθούν τράπεζες και αυτές που έχουν τοποθετηθεί υπό δημόσιο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών του πυρήνα που αποτυγχάνουν να αποδείξουν την ικανότητά τους να λαμβάνουν επαρκείς ιδιωτικές επενδύσεις για να παραμείνουν υπό ιδιωτικό έλεγχο» προσθέτει. «Επιπλέον, θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες δεν θα αναλάβουν καμία διακριτική εταιρική πράξη που θα αυξήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου τους».