“Κάνε δύο φίλους και πάρε με πάλι το πρωί”. Την επόμενη φορά που θα ρωτήσετε το γιατρό σας πώς να είστε πιο υγιείς και πώς να ζήσετε περισσότερο, είναι πολύ πιθανό να σας δώσει αυτή την απάντηση. Προσοχή όμως, αυτό δεν σημαίνει π.χ. “μπαίνω στο facebook και προσκαλώ πενήντα φίλους”. Το θέμα είναι η ποιότητα, όχι η ποσότητα. Το θέμα είναι να έχει κανείς φίλους με τους οποίους μπορεί να κάνει παρέα για ώρες στη σειρά, μπορεί να τους τηλεφωνεί ό,τι ώρα θέλει, να τους λέει όλα τα “μεγάλα νέα”, να μοιράζεται μία μπύρα ή να δίνει ένα νεφρό!! Αν έχετε τέτοιου είδους φίλους, έχετε 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο από αυτούς που δεν έχουν, σύμφωνα τουλάχιστον με αποκαλυπτική νέα έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 300.000 ανθρώπους.
Να το πούμε αλλιώς: οι φίλοι κάνουν τόσο καλό όσο το να κόψετε το τσιγάρο. Το να μην έχετε φίλους είναι τόσο επικίνδυνο όσο το να είστε παχύσαρκος ή τόσο αδρανής που να βαριέστε ακόμη και να σηκωθείτε από τον καναπέ.
Η εύρεση νέων φίλων και η διατήρηση των παλαιών, ανήκει πολύ ψηλά στη λίστα με τα “πρέπει” της καλής υγείας. Αν οι παρέες σας είναι λίγες, και δεν βλεπόσαστε και πολύ συχνά, προσπαθείστε να βρείτε κοινές δραστηριότητες: γραφτείτε στο ίδιο γυμναστήριο, πηγαίνετε μαζί για τζόκινγκ, ή ακόμη, βοήθηστε ο ένας τον άλλον για παράδειγμα με μια αγγαρεία του σπιτιού. Βρείτε τους και “δώστε” τους. Θέλετε να διευρείνετε τον κύκλο σας; Γίνετε εθελοντής στον Δήμο ή την κοινότητά σας, ή σε ένα νοσοκομείο. Θα συνδεθείτε με ανθρώπους που νοιάζονται για τα ίδια πράγματα με εσάς. Οργανώστε ένα reunion του σχολείου σας. Μην περιμένετε τις κηδείες για να δείτε τους παλιούς σας αγαπημένους γνωστούς. Καλέστε τους σπίτι σας. Οι οικογενειακοί φίλοι είναι οι στενότεροι φίλοι. Κρατήστε τις σημαντικές σχέσεις της ζωής σας ζωντανές. Έτσι θα μείνετε κι εσείς!