Άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους καθώς βαραίνει την ελληνική οικονομία έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανγκελ Γκουρία κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Οργανισμού για την Ελλάδα. Στην έκθεση εκθειάζεται η ελληνική προσπάθεια αλλά γίνεται και ειδική μνεία για τον τραπεζικό τομέα.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει τη δημιουργία bad banks για τα κόκκινα δάνεια. Δίνει μάλιστα δυο επιλογές: είτε να γίνει μία ξεχωριστή «κακή τράπεζα» για κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είτε μια ενιαία bad bank στην οποία θα μαζευτεί το «κακό» ενεργητικό των μεγάλων τραπεζών (συστημικών) για να το «αναδιαρθρώσει και ρευστοποιήσει».
Στόχος κατά τον ΟΟΣΑ είναι να αυξηθεί η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα: εκτιμά ότι θα επιτάχυνε τη διαχείριση των οφειλών και συνεπώς θα βελτίωνε την προσφορά πιστώσεων. Έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν τραπεζική κρίση και θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση θεμάτων δικαιοσύνης, αναγκαιότητας και διαφάνειας, ανέφερε.
Ωστόσο επισημαίνει ότι η αξία των προβληματικών δανείων που θα μεταφερθούν στην «bad bank» θα πρέπει να αποτιμηθεί με προσεχτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος επιβάρυνσης των κρατικών λογαριασμών όταν τελικά πωληθούν. Αναπόφευκτα, ωστόσο, η εν λόγω τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσίου χρέους και ενδεχομένως σε υψηλότερα κρατικά ελλείμματα. Επιπλέον, δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων δανείων είναι δάνεια προς μικρομεσαίων, τα οποία χαρακτηρίζονται από μεγάλη ετερογένεια, ίσως να μην είναι η πιο κατάλληλη λύση για την περίπτωση της Ελλάδας.
Ο Οργανισμός κάνει αναφορά και στους πλειστηριασμούς. Λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση του πτωχευτικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, με σκοπό την άρση των εμποδίων για την αποτελεσματική διευθέτηση των εταιρικών χρεών.
Υποδέχεται την εφαρμογή του προγράμματος διευκόλυνσης αλλά επισημαίνεται ότι οι αρχές αναγνωρίζουν την ανάγκη μεταρρύθμισης του πλαισίου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, για να επιταχυνθεί εν μέρει η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδική μνεία γίνεται και για τις συνθήκες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Εύσημα αποδίδεται στις αρχές που διασφάλισαν τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου, προστατεύοντας πλήρως τις καταθέσεις και αποτρέποντας τραπεζικές πτωχεύσεις, ωστόσο σημειώνονται και οι σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι μέτοχοι κατά τη διαδικασία εξυγίανσης έξι τραπεζών. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Γκουρία και για τον κεντρικό τραπεζίτη αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε.
Έξοδος των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί επιθυμητή την προσφορά κινήτρων για την ταχύτερη έξοδο των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο λέει ότι αν οι συστημικές τράπεζες δεν ανακάμψουν και παραμείνουν στα χέρια του ΤΧΣ έως το 2017, θα πρέπει να εξεταστεί μία εναλλακτική στρατηγική εξόδου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Βάζει στο τραπέζι την σταδιακή πώληση μετοχών όσο οι τράπεζες ανακάμπτουν αφού κάτι τέτοιος θα συνεπαγόταν μεγαλύτερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στο θέμα αναφέρθηκε από τη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. «Η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος προχωρά με σταθερά βήματα, που προβλέπεται να οδηγήσουν πιθανώς ακόμα και σε ταχύτερη των υφισταμένων προβλέψεων αποδέσμευση των συστημικών τραπεζών από το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», ανέφερε.