Η οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία δεν είναι τόσο άσχημη όσο στην Ελλάδα, υποστήριξε σήμερα ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, στο περιθώριο ενός συνεδρίου που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιιο της Λισαβόνας. “Η Πορτογαλία πηγαίνει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι βαδίζει προς την καταστροφή αλλά στην καλύτερη περίπτωση έχει μπροστά της μια μακρά και οδυνηρή προσαρμογή”, σημείωσε. Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η κατάσταση “δεν είναι τόσο άσχημη όσο στην Ελλάδα αλλά οι αγορές θεωρούν την Πορτογαλία ως τον επόμενο κίνδυνο, για αυτό της ασκούν πιέσεις”.
Όσον αφορά την παραμονή των δύο χωρών στην ευρωζώνη, ο Κρούγκμαν προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα ενώ η Πορτογαλία θα καταφέρει να μείνει εντός της ζώνης του ευρώ. “Αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος”, πρόσθεσε. “Η Πορτογαλία κάνει όσα της ζητούν όσον αφορά την προσαρμογή. Απαιτείται κάποια λιτότητα, όμως καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να μη ζητήσουν περισσότερα μέτρα”, υπογράμμισε, κρίνοντας ότι η λύση του προβλήματος εξαρτάται κυρίως από τις επιλογές που θα κάνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. “Εάν η Γερμανία σταματήσει να επιδιώκει τη λιτότητα και η ΕΚΤ υιοθετήσει μια πολύ ευέλικτη νομισματική πολιτική, η προσαρμογή θα γίνει πιο εφικτή” για τις χώρες που έχουν δεχτεί οικονομική βοήθεια, κατέληξε.
Εν τω μεταξύ ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας παραμένει υψηλός, ακόμη και μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.”Η ανακοίνωση της 21ης Φεβρουαρίου για τη στήριξη της Ελλάδας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει αυξημένος, ακόμη και μετά την υλοποίηση της ανταλλαγής (ομολόγων)”, υποστήριξε η αναλύτρια Σάρα Κάρλσον, σε εβδομαδιαίο σημείωμά της. “Το βάρος του ελληνικού χρέους θα παραμείνει σημαντικό για πολλά χρόνια και η χώρα δεν θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του δευτέρου προγράμματος βοήθειας”, υποστήριξε.
πηγή: (ΑΠΕ – ΜΠΑ)