To Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, πιστό στη δέσμευσή του για προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στα παιδιά, εγκαινίασε το νέο Κέντρο Αντιμετώπισης Σχιστιών του Χείλους και της Υπερώας, στις εγκαταστάσεις του στο Μαρούσι.
Το νέο κέντρο στελεχώνεται από χειρουργούς σχιστιών, γυναικολόγους με εμπειρία στην απεικόνιση, λογοπεδικούς, ορθοδοντικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς, παρέχοντας ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη.
«Τα παιδιά με σχιστίες μπορούν να ενταχθούν απόλυτα στο κοινωνικό σύνολο, μετά από τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Έτσι, στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτού του νέου εξειδικευμένου κέντρου, με σκοπό να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους μικρούς ασθενείς. Με αυτό τον τρόπο, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας να βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στα παιδιά και στους γονείς τους, σε κάθε τους βήμα», δήλωσε ο Εμμανουήλ Κουδουμνάκης, Διευθυντής της Α’ ΩΡΛ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών και Υπεύθυνος για τη λειτουργία του νέου Κέντρου Αντιμετώπισης Σχιστιών του Χείλους και της Υπερώας.
Η ίδρυση του νέου Κέντρου ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας με θέμα: «Απλά και σύνθετα, συχνά και σπάνια προβλήματα της Παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογίας» που διοργάνωσε το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών. Περισσότεροι από 150 παιδίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι και νοσηλευτές παρακολούθησαν την ημερίδα, που κάλυψε το ευρύτερο φάσμα της παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογίας και ανέδειξε τη συχνή και αμφίδρομη σχέση του Παιδιάτρου και του Παίδο – Ωτορινολαρυγγολόγου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τονίστηκε η αναγκαιότητα της γενικευμένης πρώιμης ανίχνευσης της παιδικής βαρηκοΐας από το μαιευτήριο, με απλές μεθόδους, χαμηλού κόστους και μεγάλης αξιοπιστίας. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι σε περιπτώσεις ωτίτιδας, πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση αντιβιοτικών για τουλάχιστον ένα 24ωρο καθώς και η χρήση αντιισταμινικών ουσιών που αναστέλλουν την κινητικότητα των κροσσών του βλεννογόνου του μέσου ωτός, ενώ ενδείκνυται η χρήση αναλγητικών μόνο.
Οι διακεκριμένοι ομιλητές επισήμαναν ότι οι ακτινογραφίες δεν είναι απαραίτητες για τη διάγνωση της επίμονης ρινίτιδας και ρινοκολπίτιδας. Στην ημερίδα, συζητήθηκαν, ακόμα, οι ασυνήθεις επιπλοκές των φλεγμονών του τραχήλου και του φάρυγγα και παράλληλα τονίστηκε η επικινδυνότητα της εισόδου ξένων σωμάτων στο λάρυγγα, στους πνεύμονες και στον οισοφάγο. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι τρόποι των ενδοσκοπικών προσπελάσεων σε παθήσεις των ρινικών κοιλοτήτων και του λάρυγγα και οι μέθοδοι για την ολοκληρωτική αντιμετώπιση των σχιστιών του γναθοπροσωπικού συστήματος καθώς και τα λογοπεδικά προβλήματα των παιδιών αυτών.Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προγεννητική διάγνωση των σχιστιών.