Η αδυναμία συμφωνίας για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα κατά τη διήμερη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας στο Παρίσι οδηγεί πλέον σύμφωνα με πληροφορίες την Κοινοτική πλευρά στη λύση της παράτασης του Μνημονίου. Το θέμα είχαν κάνει σαφές το προηγούμενο διάστημα κοινοτικές πηγές ως μόνη λύση για να έχουν – κυρίως – οι τράπεζες στήριξη την 1η Ιανουαρίου του 2015 όταν επισήμως τελειώνει το Μνημόνιο.
Σήμερα, στο Euro working Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για να ετοιμάσει την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, πέραν από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης των Παρισίων έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί τι θα ισχύσει για το ελληνικό πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και τι θα γίνει με το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με εναλλακτικό σενάριο παράτασης του μνημονίου.
Παραμένουν αδιάθετα 1,8 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση της ΕΕ αλλά και τα 11,4 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αν δεν υπάρξει ούτε συμφωνία, ούτε παράταση, θα χαθούν. Παράλληλα και οι τράπεζες θα χάσουν το προνόμιο πρόσβασης σε φθηνότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα πρέπει να ζητήσουν κεφάλαια από τον ELA, αλλά και να στερηθούν και τα νέα εργαλεία ρευστότητας.
Πιθανή παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα απαιτήσει εγκρίσεις από κάποια Κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ, με τις διακοπές εργασιών να ξεκινούν το 3ο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
Η ελληνική πλευρά επιμένει πάντως στη θέση ότι δεν δέχεται παράταση παρά μόνο λίγων εβδομάδων με στόχο να υπάρξει έως το τέλος του έτους πολιτική συμφωνία για νέα πιστοληπτική γραμμή και αυτή – αν δεν καταστεί δυνατό – εντός του 2014 να πάρει και την κοινοβουλευτική έγκριση το 2015.
Μετά το Παρίσι, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο και σύγκλιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, παραδεχόμενοι ότι παραμένει μεγάλη απόσταση. Η τρόικα επιμένει σε νέα μέτρα το 2015 έως 2,5 δισ. ευρώ και επιμένει σε παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και σε αύξηση φόρων.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιχειρεί σύγκλιση, αν όχι έως το Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, λίγο αργότερα. Δεν είναι σαφές επίσης ποιος θα είναι και ο ρόλος του ΔΝΤ. Οι διαπραγματεύσεις πάντως και η προσπάθεια συνεχίζεται από τις δύο πλευρές, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου.