Συντονισμένες πιέσεις από τρόικα αλλά και ΕΚΤ δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΤτΕ για να προχωρήσουν οι ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, παρά τη νέα καθυστέρηση που προκαλεί η διαπραγμάτευση για το πακέτο περικοπών δαπανών 11,7 δισ. ευρώ. Το θέμα φέρεται ότι τέθηκε χθες επί τάπητος τόσο στη συνάντηση των επιτηρητών με το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο όσο και επί γερμανικού εδάφους στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Η Ελληνική θέση, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι προαπαιτούμενο είναι η ανακεφαλαιοποίηση και τα 31 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης. Ωστόσο, φέρεται ότι στην ΕΚΤ έγινε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα βήματα που η κυβέρνηση έχει κάνει προς την αναδιάρθρωσή της.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναγνωρίστηκε πρόοδος αλλά όχι αρκετή στις κινήσεις που έγιναν μετά την πρώτη δόση των 18 δισ. ευρώ (σε ομόλογα) την Άνοιξη στις 4 μεγάλες τράπεζες. Στο επίκεντρο τέθηκε και το επίμαχο ζήτημα των όρων ανακεφαλαιοποίησης (το μερίδιο συμμετοχής των ιδιωτών). Το ίδιο θέμα τέθηκε σύμφωνα με άλλες πηγές και στην επαφή τρόικα με τον κ. Γ. Προβόπουλο. Φέρεται ότι αναγνωρίστηκε πρόοδος και θωρούν θετικές τις εξελίξεις σε ΑΤΕ και Εμπορική. Ωστόσο, και πάλι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης φέρεται να «μπλοκάρει» τις διαδικασίες. Στο ΤΤ εκκρεμούν κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μέλλον του, ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές δεν περιμένουν μόνο να δουν την «προίκα» του αλλά και τις αποφάσεις της Credit Agricole για την Εμπορική.
Η ανακεφαλαιοποίηση με τη σειρά της αν συνεχίσει να είναι συνδεδεμένη με την έγκριση της δόσης, θα αργήσει. Στο καλύτερο σενάριο η έκθεση της τρόικα θα είναι έτοιμη στο τέλος του Σεπτεμβρίου και το ποσό διαθέσιμο ένα μήνα μετά. Πολλοί όμως φοβούνται για καθυστέρηση όχι μόνο λόγω των 11,7 δισ. ευρώ αλλά και γιατί δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το τι θα γίνει με το χρέος. Η πρόταση για δόση γέφυρα αφού κλειδώσει το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ και για άμεση καταβολή των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, έχει πέσει στο τραπέζι. Ωστόσο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές έως ότου ληφθούν αποφάσεις υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος.