Την πλήρη στήριξή του στην πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου παρείχε ο Γιάννης Στουρνάρας. Το όνομα της ισχυρής κας του ΤΧΣ έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο του ΤΤ το οποίο έλαβε νέα τροπή μέσα στο Σαββατοκύριακο με τη σύλληψη του κ. Φιλιππίδη στην Κωνσταντινούπολη από την Ιντερλπολ.
Την Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό εν όψει της επιστροφής της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα με την κ. Σακελλαρίου απάντησε ότι «έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα».
Λίγο αργότερα ακολούθησε αναλυτική απάντηση του Ταμείου “Η κα Α. Σακελλαρίου διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική. Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος”.
Εντονη είναι πάντως η αντίδραση των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, τόσο για τους άμεσα όσο και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Ζητά να δοθούν εξηγήσεις και από τον διοικητή της ΤτΕ για τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων όλων των τραπεζών.
«Τα δημοσιεύματα για παρόμοιες χρηματοδοτήσεις μεγάλων συστημικών τραπεζών καθιστούν αναγκαία την άμεση παρουσίαση των εκθέσεων ελέγχου των επιτρόπων του ΤΧΣ για τις συστημικές τράπεζες, καθώς και το να δοθούν εξηγήσεις από τον διοικητή της ΤτΕ για τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων όλων των τραπεζών» ανέφερε
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρης Κουκουλόπουλος αναφέρει ότι «η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φέρνει στην επιφάνεια πρωτοφανή πράγματα, ιδιαίτερα σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το μέσο πολίτη. Δάνεια χωρίς εγγυήσεις, χρήματα που κατέληξαν σε offshore εταιρείες ή σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό και κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη διοίκησή του, περιγράφονται στο πόρισμα της εισαγγελέως».
«Με την ΤτΕ πρέπει να ληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που να οδηγούν σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών» ανέφερε. «Η κυβέρνηση συνολικά και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν μια κίνηση που όσο επώδυνη και αν είναι πρέπει να ολοκληρωθεί. Θα ανασάνει κυριολεκτικά η ελληνική οικονομία και θα δικαιωθεί μια ολόκληρη προσπάθεια που γίνεται τρία χρόνια τώρα».
Ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, εντοπίστηκε και συνελήφθη την Παρασκευή σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης αφού οι εισαγγελικές αρχές μετέτρεψαν σε διεθνές το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του, για την εμπλοκή του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Τα τουρκικά δικαστήρια ενέκριναν το απόγευμα του Σαββάτου, την έκδοση του Αγγελου Φιλιππίδη, στην Ελλάδα. «Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην πλατεία Ταξίμ» ανέφερε η ΕΛΑΣ.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει πέντε βαριά κακουργήματα που επισύρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, σε 30 κατηγορούμενους. Ανάμεσά τους επιφανή στελέχη τραπεζών και επιχειρηματίες. Η ζημιά είναι 400 με 500 εκατ. ευρώ για μία τράπεζα η οποία μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έλαβε από το ελληνικό δημόσιο 5,5 δισ. ευρώ.
Η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου στο πόρισμά της , αναφέρει ότι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ζημία προκάλεσαν ανείσπραχτα δάνεια. Τα αδικήματα είναι αυτά της απιστίας σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Με εντολή του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη αναζητήθηκαν 7 άτομα ως εμπλεκόμενα: ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Άγγελος Φιλιππίδης, πρώην διοικητής του ΤΤ, ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας, η συζυγος του Γριβέα, Αναστασία Βάτσικα, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ, Μάριος Βαρόστης, το στέλεχος του ΤΤ Χαραλαμπος Γιαγκούδης και μία 35χρονη υπάλληλος της τράπεζας.
Περιγράφονται δάνεια που δόθηκαν από το ΤΤ τη χρονική περίοδο από το 2007 έως το 2013 χωρίς καμία εγγύηση και χωρίς να τηρηθεί κανένας από τους όρους του τραπεζικού δανεισμού. Γίνεται αναφορά ακόμη και για συμβάσεις στις οποίες αναγραφόταν ρητά ότι δεν επιτρέπεται το ΤΤ να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τον Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και η εξαγορά εταιρείας πιστωτικών καρτών από το ΤΤ, 100 εκατ. ευρώ προς τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη και δάνεια 10 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ προς τους Κ. Γριβέα και Α. Βάτσικα.