Η ώρα της κρίσης φτάνει για τις ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης. Σε τέσσερις μήνες θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο Solvency II το οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω στους κεφαλαιακούς του κανόνες, επηρεάζοντας σημαντικά μία αγορά 8,4 τρισ. ευρώ.
Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση για την οποία έχουν ακουστεί πολλά και η αγορά την περιμένει με μεγάλη αγωνία. Και μόνο το γεγονός ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτικές Αρχές του ασφαλιστικού κλάδου σχεδιάζουν αυτή την αλλαγή εδώ και πάνω από μία δεκαετία τα λέει όλα.
Πόσο έτοιμες είναι όμως οι ασφαλιστικές και τι περιμένουν οι επενδυτές;
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι επενδυτές έχουν τελευταία έρθει αντιμέτωποι με αρκετές εκπλήξεις με αποτέλεσμα να περιμένουν ακόμη περισσότερες μέχρι τον Ιανουάριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνονται, τουλάχιστον προς το παρόν, από τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου.
Για παράδειγμα, οι μετοχές της Delta Lloyd διολίσθησαν σε ποσοστό 43% καθώς η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ασφαλιστική ανακοίνωσε πως το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που θα έχει μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων θα είναι μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το ίδιο ανακοίνωσε και η Aegon με αποτέλεσμα να δει τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 23% μέσα στον Αύγουστο.
Ο επικεφαλής ρυθμιστικής πολιτικής της Insurance Europe δήλωσε στους FT: «Πολλά διευθυντικά στελέχη ανησυχούν για τις πιέσεις τις οποίες δέχονται οι ασφαλιστικές λόγω των επιπρόσθετων απαιτήσεων της τελευταίας στιγμής».
Οι επενδυτές, λοιπόν, με δεδομένο ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες προσαρμογές, φοβούνται ότι το τελικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα πιέσει τόσο τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών και θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου για να αντισταθμιστεί η επίπτωση του Solvency II.