Στόχος του Μνημονίου είναι να Απεγκλωβίσουν τις Τράπεζες από τα νύχια της Κομματικής Επιρροής και ιδίως της ΑΤΕ και του ΤΤ. Οι Αγορές τις θέλουν μόνες τους για να τις αρμέγουν χωρίς συνεταίρους! Όμως, ο στόχος δεν είναι εφικτός αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία της Ανακεφαλαιοποίησης ούτε των μεγάλων Τραπεζών. Βλέπετε, οι δικοί μας το παράκαναν! Μια ματιά να δείτε τι έκαναν στο ΤΤ και στην ΑΤΕ, είναι αρκετή να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι έχασαν κάθε είδους έλεγχο των Ενεργειών τους! Φόρτωσαν πρόσφατα με δύο δισ. το ΤΤ, ένα για να χωνέψει ζημιές της Ασπίς και ένα για τις αντίστοιχες της Proton Bank. Έτσι, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, χωρίς να λογοδοτήσουν σε κανέναν. Εξουσία είμαστε, κάνουμε ό,τι θέλουμε! Όσον αφορά την ΑΤΕ, πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Από την ημέρα που ανέλαβε ο μέγας Ανδρέας άρχισε μια προκλητική διανομή δισεκατομμυρίων στα ημέτερα στελέχη σε εκατοντάδες συνεταιρισμούς μαϊμού, που δεν είχε προηγούμενο. Θα γράψουμε σε προσεχές ρεπορτάζ μερικές ιστορίες της ΑΤΕ Bank που έμειναν στην Ιστορία.
Σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πιθανώς να γίνει εντός της εβδομάδος, μεταφέρεται το ζήτημα της ΑTE Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αν και το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση. Οι επιλογές είναι τρεις σύμφωνα με αρμόδια στελέχη: Εκκαθάριση-Συγχώνευση ή Συνδυασμός των δύο πρώτων επιλογών. Ωστόσο, οι συζητήσεις για τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας για ΑΤΕ και ΤΤ εντείνονται. Αν γίνει εφικτό να πωληθούν με κάποιο τρόπο οι δύο τράπεζες, τότε και θα ενισχυθεί σε μέγεθος η πελατεία στο ιδιωτικό Τραπεζικό Σύστημα και θα έρθουν στα κρατικά ταμεία έσοδα.
Σε δυσκολότερη θέση όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη βρίσκεται η ΑΤΕ λόγω των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια. Το σενάριο που επικρατεί θέλει εκκαθάριση της τράπεζας και διαχωρισμό της, με το κράτος να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της και να πωλείται σε ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το ενεργητικό της.
Η κατάσταση για το ΤΤ φέρεται πιο ευνοϊκή, αφού η μεγάλη πελατειακή του βάση εκτιμάται ότι θα προσελκύσει αγοραστικό ενδιαφέρον, αφού καθοριστούν πρώτα οι όροι στήριξής του από το δημόσιο για τη διαδικασία της Ανακεφαλαιοποίησης.
Το ζήτημα πλέον είναι ο χρόνος. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε την Παρασκευή, μετά το υπουργικό συμβούλιο για τις τράπεζες – στο οποίο μετείχε – ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της Ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να φτάσει έως τον Δεκέμβριο, έναντι του Σεπτεμβρίου που είναι επισήμως ο στόχος. Εκτιμάται ότι οι 3 -4 μεγάλες «υγιείς» τράπεζες θα έχουν προτεραιότητα με στόχο να παράσχουν μετά το καλοκαίρι σταδιακά ρευστότητα στην αγορά, ενώ οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες μεταφέρονται.
Ζήτημα αποτελεί και το αποτέλεσμα των εκλογών και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης αλλά και η στάση της τρόικας που περιμένει και η ίδια τις εξελίξεις. Ίδωμεν και… προσευχόμαστε!
Το άρθρο για την ΑΤΕ και το ΤΤ περιέχει πολλές ανακρίβειες. Πραγματικά υπάρχουν πολλές ιστορίες για την ΑΤΕ και κατα καιρούς τη χρησιμοποιησαν ως κομματικό εργαλείο και οι δύο κυβερνήσεις. Όμως σήμερα δεν ισχύει αυτό που αναφέρετε :”Σε δυσκολότερη θέση όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη βρίσκεται η ΑΤΕ λόγω των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια“. Η ΑΤΕ εφαρμόζοντας με επιτυχία το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και τρόϊκα έχει ζημιές μόνο από το PSI και δεν καταγράφει ζημιές από τον έλεγχο της Black Rock. Αυτό έχει γνωστοποιηθεί από τη Διοίκηση της Τράπεζας και όλα τα στελέχη της. Επομένως δεν είναι ακριβής η πληροφόρησή σας.
Η αναφορά σας στις 3 – 4 υγιείς τράπεζες :”Εκτιμάται ότι οι 3 -4 μεγάλες «υγιείς» τράπεζες θα έχουν προτεραιότητα με στόχο να παράσχουν μετά το καλοκαίρι σταδιακά ρευστότητα στην αγορά, ενώ οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες μεταφέρονται” είνα ατυχείς αφού οι 4 μεγάλες τράπεζες δεν είναι υγιείς επειδή ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Εθνική και Πειραιώς αρνητικά ίδια κεφάλαια. Επιπλέον δεν παρέχουν ρευστότητα στην αγορά αλλά οι ενισχύσεις που πήραν μέχρι τώρα (περίπου 150 δισ € χωρίς να υπολογίζονται τα 50 δισ. που πρόκειται να πάρουν με την ανακεφαλαιοποίηση) έχουν καταλήξει να βουλώνουν τις μαύρες τρύπες τους και δεν έχουν διατεθεί στην αγορά αφού η πιστωτική επέκταση είναι αρνητική.
Η μόνη τράπεζα που παρέχει ρευστότητα στην αγορά παρά το γεγονός ότι έχει λάβει τη μικρότερη ενίσυση σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες είναι η ΑΤΕ. Για ποιό λόγο οι ιδιωτικές τράπεζες να λάβουν κατά προτεραιότητα την ενίσχυση του ελληνικού Δημοσίου για την ανακεφαλαιοποίσή τους, (που θα επιβαρύνει εξολοκλήρου τους έλληνες φορολογούμενους), και όχι οι κρατικές ΑΤΕ και ΤΤ;;