Το δρόμο της επένδυσης σε κρατικά ρέπος θα πάρουν ρευστά διαθέσιμα 3,2 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, αφού ψηφιστεί η τροπολογία την οποία κατάθεσε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με αυτήν, προβλέπεται η « αξιοποίηση των κεφαλαίων των δημοσίων οργανισμών (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων) που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας» σε «άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία» και συγκεκριμένα σε « συμβάσεις πώλησης ή αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνο επαναγοράς (repos και reserve repos)».
Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία « θα παραμείνει κατά το δυνατόν εφικτή η έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημοσίων οργανισμών στην οποία ούτως ή άλλως αποσκοπούν τα κεφάλαια που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης».
Το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε σ’ αυτήν την τροπολογία μετά την άρνηση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των ασφαλιστικών φορέων της χώρας (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) να καταθέσουν οικειοθελώς τα ρευστά διαθέσιμα τους, τα οποία δεν χρειάζονται για την άμεση κάλυψη των αναγκών τους για συντάξεις και άλλες παροχές.
Το μεγαλύτερο μέρος των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών φορέων το κατέχει ο ΟΑΕΔ (450 εκατ. ευρώ), το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (300 εκατ. ευρώ) και ο κοινός «κουμπαράς» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (600 εκατ. ευρώ).
Το βασικό πολιτικό επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιεί το Υπ. Εργασίας για να πείσει τα ΔΣ των ασφαλιστικών φορέων αλλά και συνολικότερα τους ασφαλισμένους για την ορθότητα της επένδυσης των ρευστών διαθεσίμων τους σε κρατικά ρέπος είναι πως έτσι διευκολύνεται το κράτος για να διευκολύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα 17 δισ. ευρώ από τα 29 δισ. ευρώ τα οποία χρειάζονται για την πληρωμή των συντάξεων κάθε χρόνο προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συνεπώς, δίνοντας ένα «βραχυχρόνιο» δάνειο τα ασφαλιστικά ταμεία προς το κράτος με τα ρευστά τους (μέρος των οποίων προέρχονται από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό) για 10 – 15 μέρες (τόσο διαρκούν τα ρέπος), βοηθιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία να λάβουν αργότερα, όταν δηλαδή το κράτος τα επιστρέψει και με … τόκο, τα αναγκαία για τα ταμεία κρατικά κονδύλια.