Τα 3,6 τρισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι ζημίες των ΗΠΑ από την πιστωτική κρίση, ποσό που υποδεικνύει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι, στην ουσία, «χρεοκοπημένο». Αυτή η δυσοίωνη, αλλά μάλλον ρεαλιστική άποψη ανήκει στον Νουριέλ Ρουμπίνι, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και περισσότερο γνωστό και ως «ο άνθρωπος που προέβλεψε την περσινή οικονομική κρίση»…
Στο πλαίσιο συνεδρίου στο Ντουμπάι ο διακεκριμένος οικονομολόγος δήλωσε: «Έχω διαπιστώσει ότι οι πιστωτικές ζημίες ενδεχομένως να κορυφωθούν στο επίπεδο των 3,6 τρισ. δολαρίων για τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα μισά εκ των οποίων είναι τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών». Και συμπλήρωσε: «Αν οι προβλέψεις αποβούν αληθινές, αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι “χρεοκοπημένο”, διότι αρχίζει με κεφάλαια ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για μια συστηματική τραπεζική κρίση».
Οι δηλώσεις του «προφήτη» Ρουμπίνι συνεχίστηκαν και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg: «Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να διαθέσει δημόσια κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης των τραπεζών, έπειτα από την τονωτική «ένεση» ύψους 350 δισ. δολαρίων από την Κυβέρνηση Μπους. Την περσινή χρονιά το Κογκρέσο ενέκρινε πρόγραμμα διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων, από το οποίο απομένει η διάθεση 350 δισ. δολαρίων.
Η Bank of America -η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού- ανακοίνωσε ζημίες 1,79 δισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 1991, ενώ έλαβε κρατική ενίσχυση 138 δισ. δολαρίων. Η Citigroup ανακοίνωσε ζημίες 8,29 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο -με το 2008 να αποτελεί τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της-, ενώ σχεδιάζει να διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστά τμήματα.
«Τα προβλήματα της Citigroup, της Bank of America και άλλων τραπεζών υποδεικνύουν ότι το σύστημα έχει πτωχεύσει… Και στην Ευρώπη ισχύει το ίδιο», συμπλήρωσε ο κ. Ρουμπίνι.
Τι μέλλει γενέσθαι στο εμπόριο;
Πτώση των τιμών των προϊόντων προβλέπει ο «γκουρού» της οικονομίας λέγοντας «Θεωρώ ότι οι τιμές εμπορευμάτων θα πέσουν κατά 15-20%, προοπτική θετική για εκείνους που εισαγάγουν πετρέλαιο».
Να σημειωθεί ότι ο λόγος του Ρουμπίνι πλέον έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μετά τις προβλέψεις του οι ζημίες και οι διαγραφές στοιχείων ενεργητικού σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα ανά τον κόσμο έχουν ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια από τότε που κατέρρευσε η αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου (subprime), το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Bloomberg.