Το Μνημόνιο ΙΙ, μεταξύ άλλων πολύ θετικών αιτημάτων που περιλαμβάνει για την Ελληνική Οικονομία, όπως ήταν η διακοπή της απροκάλυπτης Σπατάλης, Ανεπάρκειας και Διαφθοράς, ιδίως για τις Κρατικές Τράπεζες, ζητούσε συγκεκριμένα μέτρα γιατί γνωρίζουν οι ξένοι το “όργιο” των δανείων και αγύριστων που χορηγούνταν σε ημέτερους Κομματικούς Εγκάθετους, βαρώνους των Μίντια, και άλλους! Δώστε μου και εμένα ετήσια δάνεια των εκατοντάδων εκατομμυρίων και θα μπορώ και εγώ να διατηρώ ένα μεγάλο κανάλι με “επώνυμους” ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους! Αυτή η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, ελπίζουμε η νέα Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να μπορέσει να τη σταματήσει. Το Μνημόνιο ΙΙ επομένως, ρητά προβλέπει την «Ομαλή διάλυση» των Τραπεζών που δεν θα εξυγιανθούν!
Η επιλογή αυτή προβλέπεται για Τράπεζες που δεν υποβάλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης κεφαλαίων ή που δεν κατάφεραν να αντλήσουν τα κεφάλαια που είναι αναγκαία βάση του σχεδίου περί Ανακεφαλαιοποίησης. Η πρώτη τράπεζα που έρχεται κατά νου είναι η ΑΤΕ, ειδικά μετά τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών περί πιέσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα για το σταδιακό κλείσιμο συγκεκριμένων τραπεζών συμπεριλαμβανομένης της Αγροτικής. Το σενάριο διαψεύσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών που αντέτεινε ότι «η ΑΤΕ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Το ζήτημα ΑΤΕ επιχειρήθηκε εν όψει των εκλογών να πέσει χαμηλά στην ατζέντα όλων των κομμάτων, λόγω της ειδικής σχέσης της τράπεζας με τον αγροτικό κόσμο. Επανέρχεται όμως πλέον δριμύτερο εν όψει των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εκκρεμούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι 2 είναι τα κεντρικά σενάρια που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση μαζί με την ΤτΕ και την τρόικα:
1. Η οριστική εκκαθάριση της τράπεζας, με τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.
2. Το μοντέλο της Proton με τη δημιουργία μίας καλής και μίας κακής τράπεζας η οποία θα αναλάβει τα βάρη και εν συνεχεία θα εκκαθαριστεί. Η «καλή» τράπεζα θα επιχειρηθεί να πωληθεί ώστε να περιορίσει έτσι το κόστος διάσωσης, σε σχέση με το σενάριο 1, αυτό της εκκαθάρισης. Αν το πετύχει, τότε όντως το κόστος θα είναι μικρότερο. Αν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα δημιουργηθεί μία ακόμη ΑΤΕ υπό τον κρατικό έλεγχο…
Το δεύτερο μέτωπο μετά την ΑΤΕ είναι το ΤΤ όπου εκτιμάται ότι το πεδίο κινήσεων είναι ευρύτερο με επικρατέστερο το σενάριο πώλησης. Όλα αυτά αφού συγκρωτηθεί κυβέρνηση, ανακοινωθούν οι προγραμματικές και υπάρξει η συμφωνία για τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση.
Τραπεζίτες εξηγούν ότι το σημαντικότερο είναι άλλο: η επιστροφή των κεφαλαίων. «Ακόμη και αν αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα, θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια και κίνητρα για να ανασχεθεί και να αντιστραφεί άμεσα η φυγή κεφαλαίων, όχι μόνο για την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και για τη ρευστότητα στην οικονομία», αναφέρουν.